Omida verde - Aceste molii și fluturi sunt în spatele ei

Identificați omizi verzi

Natura nu îl ușurează pe grădinarul hobby atunci când omizi verzi încep brusc să mănânce pe salată. Poate fi omizele moliilor de zi și de noapte, precum și larvele himenopterelor, cum ar fi mușchiul. Culoarea corpului este variabilă. Există exemplare de culoare galben-verde până la negru-verde și unele strălucesc într-un verde neon otrăvitor. Printre omizele fluture există mini exemplare de câțiva milimetri sau larve uriașe care pot avea până la 15 cm lungime.

citește și

 • Controlează biologic omizi de roșii
 • Care omizi pun în pericol conul excentric
 • Muștele verzi din apartament - specii și sfaturi de control

Caracteristici tipice de identificare:

 • Cap : ca corpul sau colorat diferit
 • Pilozitate : omizi dens păroase, cu părul lung sau scurt sau fără păr
 • Desen : cu puncte sau dungi
 • Excesele : spini sau cocoașe
 • Perechi de picioare : Fluturi cu cinci până la opt perechi de picioare
Youtube

Albii

Omizii din familia albă sunt bine camuflați datorită culorii lor verzi și maronii. Cu toate acestea, desene vizibile în culori de avertizare pot fi văzute pentru a proteja împotriva prădătorilor. Unele specii se hrănesc cu plante otrăvitoare și preiau ingredientele toxice, astfel încât omizile sunt, de asemenea, otrăvitoare pentru prădători. Omizele albe au perechi de picioare complet dezvoltate pe burtă. Acestea sunt păroase, scurte sau lungi, prin care părul la unele specii se dezvoltă numai în stadii ulterioare de omidă.

Fluture alb de varză mare și mic - omizi în comparație

Omizele marelui fluture alb de varză sunt inițial de culoare galben deschis și au capul maro. Se năpădesc de patru ori și devin progresiv mai întunecați. Omizele mai vechi au un corp de culoare gălbuie, cu puncte negre, de diferite dimensiuni și dispuse în rânduri. Capul lor devine negru și corpul devine din ce în ce mai păros, în timp ce etapele mai tinere apar fără păr.

În schimb, omizile fluturii albi mici de varză sunt de culoare verde deschis plictisitor, cu dungi galbene pe laturi și pe spate, ceea ce este tipic speciei. Spre deosebire de marele fluture alb de varză, această specie nu suferă nicio schimbare semnificativă în timpul dezvoltării omidiei. Toate etapele sunt acoperite cu păr alb, iar culoarea rămâne în mare parte aceeași.

Reprezentarea omizilor fluturii albi varză mare și mică

Entuziast

Omizile cu o înțepătură pe crestă par amenințătoare. Această creștere este așa-numitul corn anal, care este o trăsătură distinctivă tipică a roitorilor. Se așează pe cel de-al optulea segment al abdomenului și la unele specii în ultima etapă poate fi puternic regresat la o înălțime în formă de buton.

Culoarea principală a ghimpeiculoare diferită de ghimpeSpecialitate
Șoim de teicu intepatura albastrastrălucire purpuriecapsula capului triunghiular
Roți roțicu o intepatura rosienuanțe parțial portocaliiOmizi de până la 12 cm lungime
Fanatici privitoricu intepatura neagrade culoare galben deschis la bazăcu dungi purpurii-albe pe laterale
Șoimii de pinSpini întunecați și despicați la sfârșitmai târziu roșiaticăcu capul portocaliu

fundal

Roitorii și cornul lor anal

Cornul anal nu are o funcție specifică. Se presupune că protejează omizile de prădători, deoarece o astfel de înțepătură amenință păsările și alți insectivori. Se preface că omida este otrăvitoare. Cu toate acestea, omizile impresionante nu prezintă niciun pericol pentru oameni sau animale de companie.

Culorile strălucitoare ale intepăturii, în combinație cu punctul și desenul liniar al multor omizi intensifică amenințarea. Chiar dacă ghimpa regresează în etapa de omidă ulterioară, creșterea continuă să-și păstreze funcția de descurajare. Ca o înălțime în formă de nasture, ghimpa acționează ca un fel de ochi.

Cheie de îngheț

omida verde

Omizele acestor molii au un mod particular de locomoție, care este tipic pentru toate speciile din familia cheilor. Se deosebesc de alte specii de fluturi, care au patru perechi de picioare ventrale, de o pereche de picioare ventrale. În plus, dispozitivele de tensionare au trei perechi de stăpâni și așa-numiții adepți. Pentru a se mișca, se agață de o ramură cu sânii și își trag abdomenul până la piept. Acest lucru face ca corpul să se umfle în sus, sub formă de omega. Omida se împinge înainte cu ajutorul împingătorilor săi și a perechii de picioare ventrale.

Culoarea tipică a omizilor:

 • adaptate mediului
 • unele specii imită noduri mici
 • Înfășurător de îngheț: verde deschis cu dungi albe pe laturi și linii întunecate pe spate
 • Bobină mare de îngheț: roșu-maroniu cu pete deschise

Spectrul alimentar

Omizele moliei mari și mici de îngheț se hrănesc cu lăstari tineri, frunze și muguri de flori primăvara. Atacă pomi fructiferi și nu se opresc la arbuști sălbatici sau ornamentali. Dacă infestarea este severă, arborele va fi devastat, lăsând doar venele frunzelor și firimiturile de excrement pe copac. De îndată ce alimentele sunt epuizate, larvele caută alte surse de hrană. Prin urmare, omizele verzi pot fi observate pe fir în primăvară, care pot fi conduse către alți copaci cu vântul.

Fluture nobil

Printre fluturii nobili se află omizi cu fire de păr sau spini care par amenințătoare și fascinante în același timp. Spinii sunt simpli sau ramificați. Desenul corpului tău este foarte variabil. Omizile pot fi prevăzute cu dungi negre sau cu linii deschise și întunecate în diferite culori. Unele specii trăiesc în mod gregar pe plantele lor furajere.

Așa arată omizele tipice:

 • Vulpea mică : neagră cu două linii laterale galbene întrerupte, spini galbeni și negri
 • Fluture monarh : model de panglică de dungi orizontale albe, negre și galbene
 • Doamnă pictată : galben deschis până la verde-maroniu, model întunecat
 • Joc de masă de pădure : dungi spate cu margini verzi-gălbui, verde închis și alb, linii laterale deschise și întunecate

Fluture cavaler

omida verde

Furca gâtului viu colorată, care se află între cap și corp, este tipică pentru omizile fluturilor cavalerești. În caz de pericol, acest lucru poate fi eliminat, astfel încât prădătorii să fie descurajați. Pentru a face acest lucru, capul și segmentele din față ale corpului sunt trase în jos. Furca gâtului degajă un miros neplăcut.

Rândunicile aparțin familiei fluturilor. Omizele lor sunt inițial de culoare neagră și au puncte roșii-portocalii. Marcajul alb al șeii, care ar trebui să amintească de excrementele păsărilor, este tipic. Omizele mai vechi sunt colorate în verde și au dungi orizontale negre cu pete roșii-portocalii sau galbene. Ocazional, acestea apar în grădini atunci când se cultivă mărar, morcovi sau fenicul.

Omizi ale altor insecte

Unele larve ale altor insecte pot fi confundate cu ușurință cu omizi. Există omizi de zgură de culoare verde, cu capete negre sau dungi galbene, maronii și negre, precum și pete maronii până la negre. Majoritatea acestor omizi nu sunt însă dăunătoare plantelor. Ele pot fi identificate prin perechile lor de picioare. În plus față de cele trei perechi de stăpâni, aceste larve dezvoltă până la patru perechi suplimentare de picioare de burtă și o pereche de picioare la capătul corpului, cunoscut sub numele de adept.

Omizele verzi nu sunt întotdeauna larvele fluturilor.

Când pot apărea omizi verzi?

Lunile în care omizele sunt active depind în mare măsură de condițiile meteorologice. La temperaturi ușoare, perioada de activitate se poate extinde. Omizele diferitelor specii de fluturi pot fi uneori observate pe tot parcursul anului. Mulți consumatori de salată pot fi observați mai restrânși. Apariția lor este concentrată în lunile de vară, când majoritatea plantelor furajere cresc.

Luna principalăcolorareCaracteristici de identificarealimente
Bufniță agatăMartie - Octombrie (- Decembrie)verde până la galben-maroniuÎnapoi cu o linie albă, întreruptăUrzică, mur, ierburi culinare, salată
Gamma bufnițăMartie - Octombrie (- Decembrie)verde, gălbui sau albăstruiMarcaje negre pe capUrzică, păpădie, ierburi culinare, salată
Cheie mică pentru înghețAprilie iunieverdelinii longitudinale albeArbuști
Bufniță piramidalăMai iuniealbastru verdeHumps pe abdomenStejar, plop, salcie
Fluture alb de varză micăAugust - octombriedeschis la verde paldungi laterale și spate gălbui, pigmenți albiVarză și legume, capricii, rapiță

Să lupți cu omizi verzi?

omida verde

Dacă măsurile de control sunt necesare, se poate determina numai după determinarea speciei exacte. Foarte puține specii sunt dăunătoare plantelor din grădină și, prin urmare, nu trebuie controlate. Omizele moliei mari și mici ale înghețului sau ale moliei de buș sunt capabile să mănânce plante întregi de plante. Dacă infestarea este scăzută, puteți colecta pur și simplu omizi. Verificați regulat plantele dvs. ornamentale pentru a lua măsuri suplimentare de control, dacă este necesar.

Plante ornamentale

Omizele verzi ale moliei de buș sunt presărate cu negru. Mănâncă frunzele și scoarța de buș până când este complet gol. Deoarece planta ornamentală poate fi deteriorată, omizile trebuie controlate devreme.

Omizile de culoare deschisă până la verde închis ale ariciului cu capul maro mănâncă ca omizele moliei de îngheț pe trandafiri. Omizile cu capul portocaliu provin de la fluturaș.

Dacă liliacul tău este infestat de omizi verzi, acesta poate fi șoimul privet. Omizile dens păroase ale pelargoniului albastru se așază pe mușcate. Acestea sunt de culoare galben până la verde și au una sau două linii longitudinale roz pe spate.

legume si fructe

Diverse omizi de fluturi pot fi găsite pe răpeți, conopidă sau broccoli. În plus față de omizele albilor de varză obișnuite, omizele verzi, maro sau maro închis de varză și bufnițe vegetale se pot hrăni și cu plante. Larva verzuie până la galbenă a moliei de varză, care vizează varza, este mult mai vizibilă. Acoperirea plantelor cu plase de protecție pentru culturi ajută împotriva dăunătorilor, astfel încât molii adulte să fie împiedicate să depună ouă.

Alte omizi din grădina de bucătărie:

 • Căpșuni: larve de bufniță, agățat sau mușchi
 • Paprika: Fluturi bufniță ca bufnița vegetală
 • Salată verde: gammaeule, viermi

sfaturi

Pentru a recunoaște o infestare devreme, ar trebui să căutați pe pământ după firimituri de bălegar și frunze mâncate. De obicei, omizele nu apar la prima vedere.

copaci și arbuști

Vara, omizele verzi sunt adesea active pe pomi fructiferi, cum ar fi mării și cireșii, care mai târziu se transformă în tensori de îngheț. Aceste molii afectează și arbuști precum coacăze și agrișe. Cu toate acestea, acești pomi fructiferi pot fi vizitați și de omizi de gâscă. Indiferent dacă este vorba de cheie de îngheț sau mușchi - omizile pot mânca plantele lemnoase complet goale și ar trebui distruse devreme.

Este complet diferit cu molia de mesteacăn. Specia dispare din ce în ce mai mult pe măsură ce habitatele sale naturale se pierd. Prin urmare, se află acum pe lista de avertizare prealabilă. Omizele de culoare verde pal sunt fin punctate de negru și se hrănesc cu frunzele diferitelor plante de mesteacăn. Ele apar nu numai la mesteacăn, ci și la arin negru, alun sau tei de iarnă.

Ierburi culinare

omida verde

Fluturii bufniță au o gamă largă de alimente. Specia se ocupă cu aproape toate plantele erbacee. Bufnițele gamma și agate sunt două dintre acele specii care pot fi găsite și pe busuioc, mentă și pătrunjel. De obicei, omizele bine camuflate sunt greu de observat. O bună indicație a unei infestări cu omizi sunt micile globule de excrement de pe sol.

sfaturi

De vreme ce încă mai doriți să mâncați ierburile din bucătărie, nu ar trebui să folosiți săpun moale, tutun și altele asemenea. În schimb, lipiți un cățel de usturoi în pământ.

întrebări frecvente

Sunt omizi verzi cu spini pe crestă otrăvitori?

Spinele pe care le dezvoltă pe abdomen șoimii de pin, tei sau privet sunt cunoscute sub numele de corn anal. Aceasta servește la descurajarea prădătorilor. Pe parcursul dezvoltării, excrescența se poate retrage la unele specii, lăsând o umflătură în formă de ochi. Acest spin nu prezintă niciun pericol pentru oameni.

Cum pot lupta în mod natural cu omizi verzi?

Plasele de protecție sunt cea mai simplă soluție pentru a preveni infestarea cu omizi. Acestea împiedică molii să depună ouă. Dacă plantele dvs. sunt ușor infestate, puteți colecta pur și simplu omizi. Eliberați animalele capturate în pădure, astfel încât să poată căuta culturi alimentare alternative.

Dacă infestarea este mai severă, puteți pulveriza plante robuste și arbuști cu un jet de apă. Apoi colectați larvele căzute de pe sol. Omizile sunt ghidate de mirosuri. Plantele cu miros puternic precum usturoiul confundă larvele insectelor. Prin urmare, culturile mixte previn infestarea cu omizi.

Cum recunosc o infestare de omizi verzi într-un stadiu incipient?

Fie că sunt omizi mici, grase, mari sau lungi - toate lasă urme de mâncare în frunze. Examinați-vă plantele cu atenție și nu uitați să verificați partea inferioară a frunzelor și a ramurilor. Multe omizi sunt adaptate mediului lor și, prin urmare, de obicei nu sunt vizibile la prima vedere. Firimiturile de scăunel sunt un bun ghid. Ele pot fi văzute ca pete întunecate pe plantă.

Când și unde apar omizi verzi?

Larvele vorace pot apărea în grădină din martie până în octombrie, deși perioada lor de activitate depinde de vreme. În perioadele reci și ploioase de primăvară, fluturii nu își depun ouăle pe plantele alimentare până în vară. Dacă iarna întârzie, descendenții pot fi produși până în decembrie. Aproape toate plantele din natură sunt atacate de omizi. Multe specii s-au specializat, în timp ce alte omizi se găsesc pe diverse plante ornamentale și utile.