Conifere de tăiere - instrucțiuni de tăiere cu ilustrații

De ce ar trebui tăiate coniferele din când în când? - Tipuri de tăieturi și curmale

Coniferele cresc extrem de lent - dar fac. Spre deosebire de copacii de foioase, coniferele cresc numai la vârfurile lăstarilor . Sub ace, copacii și arbuștii au încetat să crească pentru totdeauna. În pădurile deschise de conifere și amestecate, procesul are loc într-o manieră reglementată, fără tăiere sau necesitate. Suprafețele de grădină limitate, cultivarea ca gard viu sau topiar fac necesară intervenția horticolă pentru a regla creșterea din când în când. Toate opțiunile pentru tăierea coniferelor sunt rezumate în tabelul următor:

citește și

 • Aducerea coniferelor în forma potrivită
 • Tăierea abilă a bambusului - instrucțiuni încercate și testate în tutorial
 • Tăierea abilă a arțarului cu bile - tutorial
Tipul tăiatScop / ocaziecea mai bună întâlnireopțional, a doua întâlnirea treia întâlnire opțională
Secțiunea de construcții solitaireobicei bun, stabilitate fiabilăFebruarie până la începutul lunii martieSfârșitul lunii iunie până la mijlocul lunii iulienici unul
Solitaire tăiat conservatorReglementarea creșteriidacă este necesar la sfârșitul iernii (februarie până la începutul lunii martie)posibil sfârșitul lunii iunie până la mijlocul lunii iulienici unul
Solitar topiarProiectarea formelor geometrice sau artisticeSfârșitul lunii februarie / începutul lunii martieSfârșitul lunii iunie până la mijlocul lunii iulieDevreme până la jumătatea lunii august
Gard viu tăiatramificare puternică la bazădupă plantareFebruarie anul următornici unul
Secțiunea gardului viuCreștere opacă, inundată de luminăFebruarie până la începutul lunii martie (data principală)Sfârșitul lunii iunie până la mijlocul lunii iulie (soiuri viguroase)Mijloc până la sfârșitul lunii august (soiuri cu creștere puternică)
Gard viu topiarPăstrarea formei, înălțimii și lățimiiSfârșitul lunii iunie până la mijlocul lunii iulie (data principală)Mijloc până la sfârșitul lunii august (opțional)nici unul

Coniferele nu pot supraviețui unei tăieturi conice. Copacii nu creează muguri adormiți, care răsar ca o „rezervă de fier” dacă se pierd crenguțe, ramuri sau trunchiuri. Singura excepție este tisa, a cărei tăiere este dedicată unui tutorial separat, inclusiv instrucțiuni pentru tăierea de întinerire.

Notă pentru tăierea coniferelor - regula generală previne erorile de tăiere

Pentru grădinarii începători cu grădinăritul și grădinarii cu experiență care tăie o coniferă pentru prima dată, există o regulă simplă atunci când faceți tăierea:

 • Tăiați doar câteva conifere în zona verde cu ace

Atâta timp cât stai în „haina verde” când vine vorba de tăiere, nu poți greși cu coniferele și arbuștii de conifere. O excepție se aplică ramurilor complet moarte pe care le-ați văzut la bază sau pe astring. Din această perspectivă, tăierea pe conifere este mai simplă decât pe copacii de foioase și înfloriți. Când tăiați arbuști și copaci, trebuie să vă familiarizați cu numeroși factori, cum ar fi timpul de înflorire, structura mugurilor și toleranța la tăiere. Când tăiați coniferele, țineți cont doar de acele verzi (uneori albastre sau galbene aurii), unde este posibilă tăierea.

Tăierea structurală pe solitaire optimizează forma și stabilitatea - instrucțiuni de tăiere

Dacă creșteți un brad, molid, pin sau alte conifere asemănătoare copacilor în grădina dvs., puteți sări peste această secțiune a tutorialului. Aceste specii de conifere dezvoltă în mod natural un schelet stabil, ramificat vital și nu se chelesc chiar și după mulți ani. Copacii de conifere care cresc ca arbuști , cum ar fi arborvitae (thuja), chiparos Leyland (Cupressocyparis leylandii), tisa (Taxus) sau chiparos fals (Chamaecyparis lawsoniana) beneficiază de o tăietură de sus țintită.

Speciile de conifere verticale și stufoase formează mai mulți lăstari de schele care sunt în competiție unul cu celălalt. Fiecare unitate individuală se străduiește cu toată puterea spre exteriorul expus și de acolo spre cer. Acest lucru are ca rezultat deja o schimbare unilaterală a greutății în primii ani, care devine fatală pentru plante în caz de presiune a zăpezii și furtuni. O tăiere structurală pacientă și competentă urmărește o structură stabilă care să ofere stabilității coniferelor pentru o viață întreagă. Cum se face corect:

 • Frecvența tăierii în construcție depinde de vigoarea specifică speciei
 • Cel mai bun moment este la sfârșitul iernii, înainte de începerea înmuguririi
 • Tăiați din nou coniferele cu creștere rapidă la sfârșitul lunii iunie și mijlocul lunii august
 • Selectați 3 lăstari dominanți și lăsați-i să crească netăiați
 • Subordonați lăstari de pământ la lăstari de schele și le redirecționați la fiecare câțiva ani către lăstari laterali adânci și scurți

O structură asemănătoare pașilor de lăstari de fund și lăstari laterali, care se adună în jurul cadrului triplu, optimizează stabilitatea și vă protejează coniferele de vânt și zăpadă. Vă rugăm să rețineți că coniferele cu creștere lentă nu trebuie tăiate în fiecare an . Dacă creșterea anuală este limitată la 2-5 centimetri rămași, așa cum este cazul unor specii de pin sau ienupăr, foarfecele sunt utilizate la fiecare 2 până la 3 ani sau mai puțin.

fundal

Decupare derivată cu o funcție cheie în tăietura de conifere

Dacă grădinarii de conifere sunt familiarizați cu tăierea derivării, tăierea va fi un succes magistral. Tehnica de tăiere provine din tăierea exigentă a pomilor fructiferi și s-a dovedit a fi benefică pentru toți arborii de foioase și conifere. Dacă tăiați pur și simplu ramurile care sunt prea lungi sau prost poziționate pe conifere, veți lăsa un spațiu chiar dacă vă deplasați în zona acului verde. O tăietură de scurgere previne deficiența. Examinați împușcătura relevantă pentru o împușcătură scurtă, verde, laterală de mai jos. Tăiați lăstarul uzat acolo unde tânărul se ramifică. Așezați foarfecele chiar în spatele furculiței pentru a nu deteriora lemnul tânăr.

Tunderea de conservare păstrează coniferele într-o formă perfectă - instrucțiuni de tăiere

Coniferele sau arbuștii solitari vor prospera mulți ani fără a fi nevoie de tăiere. La o vârstă înaintată, forma de pin, ienupăr, brad și alte conifere lasă ceva de dorit. Dacă ramurile goale care sunt prea lungi sau care se sting, afectează aspectul, acționați imediat, atâta timp cât puteți tăia în zona cu ace. Cel mai bun moment este la sfârșitul iernii, înainte de a începe noua filmare. Alternativ, un alt interval de timp este deschis de la sfârșitul lunii iunie până la mijlocul lunii iulie.

În zona cu ace, ramurile care cresc nefavorabil pot fi deviate către o ramură laterală mai favorabilă, mai scurtă. Figura de mai jos prezintă procedura corectă. Înainte de a face acest lucru, îndoiți ramura în cauză într-o parte pentru a identifica lacunele. Dacă este necesar, mutați tăietura puțin mai departe până când un posibil chel este acoperit de lăstari laterali cu ace.

Conifere topiare

sfaturi

Două sau trei lăstari centrale verticale prosperă uneori pe brazi tineri, toți ar dori să ocupe primul loc. Dacă nu aveți un punct dublu sau triplu în minte, subțiați cele mai slabe lăstari vara, în timp ce acestea sunt încă verzi.

Topiar pentru o operă de artă verde - așa reușește o sculptură de conifere

Coniferele sunt foarte populare pentru a fi proiectate ca sfere, conuri, piramide și figuri artistice. Practic, varianta specială a educației respectă regulile de tăiere pentru gardul viu de conifere. În funcție de tipul de lemn ales, tăierea este mai frecventă pentru a regla creșterea și forma. Utilizați conifere subțiri pentru a crea piramide sau spirale, cum ar fi tuja „smarald”. Soiurile arborelui vieții sferice precum „Danica” sau „Tiny Tim” au în mod natural un obicei sferic. Șabloanele din lemn sau sârmă oferă ajutor valoros cu un rezultat impecabil. Următoarea prezentare generală rezumă condițiile cadru centrale pentru topiarul sculpturilor de conifere:

 • Perioada de timp pentru topiar: începutul lunii martie până la sfârșitul lunii august
 • Construiți conifere treptat în etape cu o creștere maximă de 5 centimetri
 • Proiectați forma folosind un șablon chiar de la început
 • Este mai bine să tăiați des și puțin în loc de rar și mult
 • Concentrați circumferința tăieturii pe zona acului

Coniferul premium pentru topiar ca operă de artă verde este tisa. Taxusul este singura coniferă care tolerează o tăietură în lemnul fără țeavă. Astfel, micile greșeli în căldura momentului nu sunt pedepsite cu pete maronii și lacune. Cu toate acestea, tisa este foarte otrăvitoare și nu este potrivită pentru grădina familiei.

Șablon de conifere

Transformarea coniferelor în bonsai de grădină - sfaturi pentru antrenarea tăierii

Coniferele în formă de bonsai surprind priviri invidioase peste gardul grădinii. Capodopera este realizată printr-o tăietură anuală de-a lungul vârfurilor de tragere . Le dați plantelor lemnoase forma artistică prin intermediul firelor , așa cum se întâmplă în bonsai de interior de format mic. Începeți antrenamentul de grădinărit bonsai cât mai devreme posibil; coniferele vor prospera cu lăstari scurți și densi. În acest fel, chiar și începătorii pot realiza popularul nivel de creștere a podelelor, care este deosebit de popular printre pini.

Tunderea gardului de conifere în ziua plantării - așa o faceți bine

Atunci când achiziționați conifere pentru plantarea gardurilor vii, vă rugăm să nu acordați atenție numai înălțimii lăstarului central dominant. Gardul tău de conifere îți va oferi multă plăcere dacă vei începe cu copaci tineri cu ramificație densă . Nu vă bazați pe judecata voastră bună atunci când plantați. Pentru o dispunere dreaptă a șirului de bucșe, vă rugăm să întindeți cablurile ca ghid. Înainte de a uda noul gard viu cu apă proaspătă, dedicați-vă următoarei tăieri:

 • Regula generală: cu cât coniferele de gard viu sunt mai tinere, cu atât tăierea este mai puternică în ziua plantării
 • Scurtați plantele de până la 30 cm înălțime cu cel puțin o treime
 • Plante de peste 30 cm înălțime cu 5-10 cm, pe laturi și flancuri cu o treime

Vă rugăm să îndepărtați tăieturile înainte de a vă răsfăța noua gard viu cu un îngrășământ de pornire. Presărați 100 până la 150 de grame de așchii de corn (6,39 EUR la Amazon *) pe fâșiile de plantare pentru fiecare metru de gard viu și apă. În cele din urmă, întindeți un strat subțire de compost sau mulci de scoarță pentru a menține solul să nu se usuce.

fundal

Tunderea plantelor acționează ca o diversiune eficientă a materialelor de rezervă

Ceea ce ar trebui să realizeze lovitura deviată în fotbal se face prin tăierea plantei în conifere. Dacă mingea nu zboară în direcția dorită, jucătorul redirecționează traiectoria către poartă. La plantele lemnoase, sucurile de creștere se străduiesc cu presiune spre mugurii vârfului, unde are loc o înmugurire corespunzătoare puternică. Mugurii de jos nu sunt implicați sau sunt implicați minim în distribuție. În acest sens, obiectivele coniferelor și ale grădinarilor sunt inconsistente. Pentru ca tufele de gard viu să se ramifice puternic la bază, seva trebuie deviată. Puteți face acest lucru îndepărtând mugurii vârfului cu o tăietură de plantă îndrăzneață. De acum înainte, mugurii localizați în adâncul profită de noua presiune distribuită a sevei și încolțesc cu sârguință.

Tunderea construcției pe un gard viu de conifere dă roade

Coniferele cresc în medie între 10 și 20 de centimetri pe an. Thuja Smaragd sau Taxus baccata, cu o creștere anuală de 30 de centimetri, sunt deja considerate rachete de creștere în regatul coniferelor. Este nevoie de mulți ani de răbdare înainte ca un gard viu cu ecran de confidențialitate să se formeze. Chiar și un pat până la genunchi sau un chenar de mormânt durează câțiva ani pentru a obține forma și înălțimea dorite.

Mulți grădinari de casă fac greșeala de înțeles de a lăsa un gard viu de conifere să crească netăiat în primii câțiva ani. Fără tăietură, coniferele își pierd în mod natural stabilitatea și frumusețea. Dacă vă supuneți noului gard viu de conifere tăierilor succesive , acesta va prospera într-un mod dens, stufos și stabil. Cum se face corect:

 • Tăiați gardul de conifere cel puțin de două ori pe an în anii de construcție
 • La fiecare tăiere, lăsați 5 cm din creșterea anterioară
 • Cele mai bune date sunt februarie și sfârșitul lunii iunie (opțional a treia oară la mijlocul / sfârșitul lunii august)
 • Cabluri de tensiune ca ajutor de marcare pentru un profil conic de gard viu
 • Ridicați baza de gard viu cu o treime mai lată decât coroana de gard viu
 • Îndepărtați toate lăstarii interiori și vizibil slabi

Ilustrația de mai jos demonstrează forma trapezoidală perfectă a gardului viu . Când gardurile de conifere întineresc spre coroană, tufișurile de conifere individuale prosperă într-o zonă inundată de lumină . Acest lucru are avantajul că stratul de ac verde se extinde adânc în interiorul gardului viu și oferă un factor de confidențialitate fiabil. În plus, rămâne mai puțină zăpadă pe o suprafață îngustă de gard viu, ceea ce reduce riscul de spargere a zăpezii. Nu în ultimul rând, lăstarii de schele de gard viu nu se destramă, la fel ca în cazul gardurilor vii de conifere netăiate.

Conifere topiare

Gard viu de conifere la maxim - instrucțiuni pentru topiar

Odată ce gardul tău de conifere a atins înălțimea dorită și strălucește într-o rochie luxuriantă cu ac, revine topiarului să-și păstreze splendoarea. Măsura de tăiere se concentrează pe creșterea din acest an, astfel încât să nu intrați în conflict cu Legea federală pentru conservarea naturii, cu data ideală la sfârșitul lunii iunie și, opțional, la jumătatea lunii august. Tăierile de gard viu sunt permise în perioada de grație de la 1 martie la 30 septembrie, cu condiția ca domeniul de aplicare să fie limitat la creșterea din acest an. Cum se taie corect:

 • Verificați în prealabil gardul viu pentru păsări cuiburi și amânați întâlnirea, dacă este necesar
 • Tăiați lăstarii morți care cresc în interiorul gardului viu cu o foarfecă cu o singură mână
 • Întindeți cablurile de-a lungul gardurilor vii ca un ghid pentru un profil de tăiere conic
 • Rotiți tăietorul de gard viu (135,56 € la Amazon *) în sus și în jos paralel cu suprafața de tăiere cu brațele drepte
 • Tăiați partea superioară a barei de tăiere într-o poziție orizontală din spate

Tăiați până la ultimele interfețe și rămâneți în zona verde . O creștere suplimentară nu mai este un avantaj în această fază, dar duce la probleme de spațiu de-a lungul anilor. Chiar și creșterea de 1 centimetru pe parte și pe an crește gardul viu cu 20 de centimetri după 10 ani.

Tundeți garduri vii de conifere încă din februarie

Pentru tăierea arborvitelor viguroase sau a chiparoșilor falși, practica grădinăritului a dovedit că o primă formă tăiată în februarie trimite gardurile vii în primăvară cu un aspect îngrijit. Dacă sunteți nemulțumit de gardul dvs. de conifere la sfârșitul iernii, nu ezitați să folosiți tăietorul de gard viu. Tăiați bijuteria verde într-o zi acoperită, fără îngheț. Chiar la timp pentru primele zile festive ale anului, cum ar fi Paștele sau comuniunea copiilor, puteți aștepta cu nerăbdare o apariție reprezentativă.

Digresiune

Tăiați gardurile vii mari de conifere în formă electrică

Vă recomandăm un tăietor de gard viu acționat electric pentru modelarea unui gard viu de conifere care are mai mult de 10 metri lungime. Vă rugăm să rețineți că ați tăiat în mijlocul sezonului de reproducere și ați speriat păsările din grădina dvs. cu vuietul motoarelor pe benzină. Pentru ca un cablu de alimentare lung să nu se împiedice, puneți-l pur și simplu peste umăr. Dacă starea dvs. vă permite, tăiați manual gardurile vii mai mici cu tăietori de gard viu cu două mâini. Foarfecele moderne fără fir sunt puternice și pot face față și zone de gard viu mai mari. Dacă este necesar, o baterie de rezervă ar trebui să fie încărcată și gata de mana, astfel încât să puteți finaliza tăierea conturului fără întreruperi enervante.

întrebări frecvente

Molidul meu de 8 ani (Picea glauca „Conica”) devine încet un pic prea mare pentru mine. Pot tăia conifera pentru prima dată acum în martie?

O tăietură ușoară este posibilă la sfârșitul odihnei de iarnă. Este important să rețineți că tăiați puțin și nu străpungeți „haina verde”. În interiorul lemnului, acele sunt maronii și au murit din cauza lipsei de lumină. Dacă tăiați prea mult molidul de zahăr, vor fi create găuri care vor fi vizibile mulți ani. Coniferul nu este capabil să închidă golurile cu ace verzi din interior spre exterior.

După o iarnă grea, cu temperaturi sub -20 grade Celsius, bradul nostru Nordmann stă acolo cu vârfuri de lăstari maro. Interiorul bradului este încă frumos verde. Pot tăia vârfurile maro?

Bradul Nordmann este în mod natural foarte rezistent la îngheț. Dacă coniferul este prea uscat, înghețurile severe pot deteriora vârfurile acelor tinere. Vă recomandăm să nu tăiați la început, ci să îmbunătățiți condițiile cadrului local. Furnizați bradului cu apă și îngrășământ suficient. Cu puțin noroc, vârfurile de ramură maro se vor regenera singure și vă puteți salva riscul unei tăieturi.

Cu noua noastră casă, am cumpărat un gard viu făcut din arborvitae care, evident, nu a fost tăiat de câțiva ani. Cu o lățime de 2,50 metri și o înălțime de 3,50 metri, gardul viu este mult prea mare pentru noi. Putem tăia copacii vieții? Dacă da, când și cum funcționează?

Dacă doriți să vă asigurați că gardul arborvitae are în vedere tăierea, este permisă tăierea numai în zona de lăstari verzi. Dacă continuați să tăiați lemnul vechi, maro, un gard viu de thuja bine stabilit poate face față acestui lucru și să încolțească din nou. Dacă condițiile generale nu sunt atât de favorabile, trebuie să ne temem de un eșec total. Depinde de evaluarea dvs. care este rezultatul cel mai important pentru dvs. Supraviețuirea în siguranță a gardului viu sau înălțimea și lățimea dorite, cu riscul de a replanta întreaga gard viu. Cel mai bun moment pentru tăiere este în februarie într-o zi fără îngheț.

Ne-am plantat cedrul Atlas (Cedrus atlantica) acum doi ani. Am subestimat vigoarea coniferului, deoarece are deja 1,50 metri înălțime și mult prea mare pentru locația sa actuală. Am dori să transplantăm cedrul. Când este cel mai bun moment? Trebuie tăiat cedrul?

După doi ani de așteptare, vă aflați într-un interval de timp potrivit pentru transplantarea unei conifere. Cel mai bun moment este la sfârșitul iernii sau la începutul primăverii, când înghețurile severe nu mai sunt de temut și cedrul nu a început încă să înmugurească. Este important pentru un proces de succes să mutați cea mai mare minge de rădăcină posibilă. Ca conifer, un cedru de atlas nu trebuie tăiat atunci când schimbați locația. O cantitate suficientă de apă și substanțe nutritive ajută arborele transplantat să compenseze volumul rădăcinii pierdut.

Intenționez să păstrez un tisa cu aripi de vultur în găleată pe terasă. Pot influența lățimea creșterii în viitor cu o tăietură sau coniferul mi-e supărat?

La fel ca toți copacii, țesutul cu aripi de vultur poate tolera cu ușurință o tăietură. Cu toate acestea, forma de creștere bizară ar putea fi afectată de un topiar. Prin urmare, vă recomandăm o tăietură de curățare regulată și abilă în loc de a scurta pur și simplu ramurile care sunt prea lungi.

Cele mai frecvente 3 greșeli

Coniferele deformate sau coniferele cu pete maronii suferă de erori de tăiere. Nu trebuie să se ajungă la asta dacă grădinarul este familiarizat cu erori răspândite în tăierea coniferelor. Următorul tabel listează cele mai frecvente trei erori de tăiere cu avarii și informații despre prevenire:

Erori de tăiereDeterioraprevenirea
tăiat prea adâncpete maronii, goluri marităiat întotdeauna în zona cu ace
fără educație și construcție tăiatăcreștere neuniformă, pauze frecvente de vânt și zăpadă, bază goală de gard viuacumulați treptat cu 5 centimetri pe an
pune pe bățEșec totalConiferele (cu excepția tisei) nu întineresc niciodată
Youtube

sfaturi

Butașii din conifere sunt de obicei toxici pentru oameni și animale. Vă rugăm să nu aruncați lăstarii tăiați pe compost sau în pajiști. Thuja, tisa și alte specii de conifere sunt fatale pentru pășunatul vitelor și al cailor. Puneți tăieturile în coșul de gunoi. Instalațiile de compostare și depozitele de deșeuri acceptă gratuit cantități mai mari.