Zăpadă de cafea ca îngrășământ - când și cum se folosește?

esențialul pe scurt

 • Zăpada de cafea este potrivită pentru toate plantele care pot tolera un pH cuprins între 6,0 și 7,0. Acestea includ legume, arbuști ornamentali și plante cu flori. Plantele cu pat de mlaștină, plantele cu flori care consumă slab sau ierburile din locații sărace nu tolerează zațul de cafea.
 • Pulberea este uscată înainte de utilizare. Cele mai bune rezultate se obțin atunci când pulberea este prelucrată în sol.
 • Zămașele de cafea au un pH ușor acid până la neutru și conțin în principal azot și alți nutrienți precum potasiu și fosfor. Activitatea microorganismelor este necesară pentru ca plantele să poată folosi substanțele nutritive.
 • Poate fi folosit pentru plantele citrice sau peluza, mulcirea si cresterea ciupercilor.

Ce plante le plac zațul de cafea ca îngrășământ?

zaț de cafea decât îngrășământ

Zăpada de cafea este un îngrășământ bun pentru plantele care cresc într-un mediu moderat acid până la aproape neutru. Puteți folosi îngrășământul gratuit în bucata de legume sau îl puteți folosi în substrat sub garduri vii și tufișuri. Unele plante de apartament pot fi furnizate cu un extract apos din zațul de cafea. Răsadurile nu tolerează bine fertilizarea cafelei, deoarece au tendința de a trage rapid din cauza aportului excesiv de azot.

citește și

 • Zăpadă de cafea - un îngrășământ ieftin pentru mușcate
 • Zăpadă de cafea ca sol de ghiveci
 • Zăpada de cafea are efecte pozitive asupra compostului
pH-ul preferatExemple: îngrășăminte NPK buneZăpadă de cafea potrivită?
Orhidee5,5 - 6,010-8-10da, dacă plantele cresc în substrat
Trandafiri5,5-7,07-5-8da
Hortensii4.0 la 5.5 (până la 6.0)7-3-6condiționat, ca supliment
roșii6,5-7,07-3-10da, ca supliment
paprika6,2-7,06-6-8da, ca supliment
Geraniums5,5 - 6,03-7-10utilizare condiționată, foarte economică
Castraveți5,6 până la 6,54-5-8da
afine4.0 la 5.03-3-5utilizare condiționată, economică
lamai5,5 până la 6,514-7-14da, ca îngrășământ pe termen lung

Deoarece necesarul de nutrienți al unei plante se modifică pe parcursul sezonului de vegetație, îngrășămintele cu rapoarte NPK diferite sunt necesare în funcție de sezon. Îngrășămintele pe bază de azot, cum ar fi zațul de cafea, sunt deosebit de utile pentru multe plante primăvara, deoarece promovează creșterea frunzelor și a lăstarilor.

Se poate folosi zațul de cafea fără restricții?

zaț de cafea decât îngrășământ

Mitul potrivit căruia zațurile de cafea ar trebui folosite numai pentru plantarea solurilor acide este răspândit. De fapt, pH-ul reziduurilor de cafea nu este deosebit de acid și poate duce la simptome de deficiență la plantele reale de mlaștină, cum ar fi rododendronii. Plantei îi plac valorile în jur de 4,5 și tinde să aibă vene frunze decolorate de culoare verde închis dacă pH-ul este prea mare. Plantele care depind de sol calcaros pot tolera cantități mici de zaț de cafea. Aceasta include dovleceii, care sunt confortabili la un pH neutru de 7,0.

Zăpada de cafea are de obicei o valoare pH foarte slab acidă și nu este potrivită pentru plantele de mlaștină.

Zăpadă de cafea pentru flori

Dacă florile ar trebui să fie furnizate cu îngrășământul natural depinde de specia respectivă. Ca și în cazul plantelor de legume, există flori consumatoare și cele care prosperă mai bine în locații sărace. În general, plantele cu flori ar trebui să fie fertilizate cu ușurință cu zaț de cafea, deoarece raportul NPK nu este optim. Aceste plante se descurcă mai bine atunci când obțin mai puțin azot și mai mult fosfor. Aceste plante includ clopotele, buș, garoafe și plante cu bulbi, cum ar fi narcisele și lalelele.

Florile de vară beneficiază de zaț de cafea:

 • au o cerință nutrițională ridicată, astfel încât zațul de cafea nu este suficient ca îngrășământ
 • amestecați și administrați mai bine trei părți de zaț de cafea și o parte de îngrășământ pentru flori (13,27 EUR pe Amazon *)
 • Organismele solului convertesc zațul de cafea mai repede și produc humus
 • proprietățile îmbunătățite ale solului susțin creșterea florilor de vară

Ierburi

Majoritatea ierburilor sunt nesolicitate și prosperă fără fertilizare suplimentară. Cu toate acestea, ierburile din locațiile parțial umbrite au nevoi diferite față de plantele iubitoare de soare. Ierburile mediteraneene depind de soluri sterile și se pot îmbolnăvi sau pot muri dacă sunt supraalimentate cu nutrienți. Alte ierburi culinare consumă nutrienți și pun mai multă valoare pe fertilizarea suplimentară.

Ierburile de grădină și cele din ghiveci sunt atât de diferite:

 • Ierburile din soluri sărace: lavandă, rozmarin sau sărat nu tolerează zațul de cafea
 • Ierburi iubitoare de var: îngrășământul pentru cafea nu este potrivit pentru oregano, salvie sau boragă
 • Ierburi consumatoare de nutrienți: verbena cu lămâie sau arpagicul poate fi fertilizat cu cafea

Utilizați zaț de cafea

Cerința de bază pentru fertilizarea cu zaț de cafea este depozitarea pregătitoare. Dacă îl utilizați umed, se formează rapid mucegaiul. Pulberea nu se strică când devine mucegăită. Cu toate acestea, trebuie apoi sterilizat înainte de utilizare, astfel încât matrița să nu se răspândească în pământ.

uscat

Umpleți resturile din filtrul de cafea într-un recipient larg în care puteți împrăștia materialul liber. Partea inferioară a unei mini sere este ideală pentru uscare. Așezați borcanul pe un pervaz însorit și amestecați pulberea zilnic. Puteți folosi o furculiță pentru a zdrobi eventualele bulgări.

O altă posibilitate este uscarea la cuptor de 50 până la 100 de grade Celsius. Substratul este uscat după aproximativ 30 de minute. Puteți, de asemenea, să întindeți zațul de cafea pe o farfurie și să o așezați la cuptorul cu microunde timp de cinci minute la putere medie.

Zăpadă de cafea ca îngrășământ: trei opțiuni de uscare pentru reziduurile de cafea

aplica

Când plantați plante tinere în grădină, puteți pune câteva lingurițe de zaț de cafea în gaura de plantare. Furnizați plantele dvs. în ghivece cu un amestec de sol de ghiveci și zaț de cafea în cantități mici, atunci când se repotează. Pentru plantele cu un substrat grosier, recomandăm udarea cu un extract apos de zaț de cafea.

Pentru a face acest lucru, puneți pulberea fină sfărâmicioasă în apă și lăsați amestecul să se absoarbă câteva zile. Asigurați-vă că nu se acumulează prea mult praf de cafea pe suprafața substratului. Dacă acesta este cazul, luați în considerare lucrul în pământ cu o greblă mică.

 • Îngrășământ pe termen lung : presărați zațul de cafea pe pat o dată sau de două ori pe an
 • Îngrășământ imediat : dacă este necesar, preparați din nou zațul de cafea și turnați-l când s-a răcit
 • Compostare : zațurile de cafea nu ar trebui să reprezinte mai mult de 20% din volumul compostului

Cât de des și cât zaț de cafea?

În ceea ce privește doza, experimentați-vă. În funcție de tipul de cafea, ingredientele pot varia, iar efectul fertilizator diferă în ceea ce privește plantele și condițiile de mediu. Începeți cu cantități mici și urmăriți cum reacționează plantele dvs. la ele. Apoi puteți crește încet doza până când este optimă.

Valori de orientare pentru orientare:

 • Zăpada de cafea poate fi folosită în aer liber de patru ori pe an
 • Preluați conținutul unui filtru de cafea (aproximativ 30 de grame) în substrat per fertilizare
 • Fertilizați plantele de interior cu pudră de cafea iarna și primăvara
 • două lingurițe (aproximativ patru până la opt grame) de pulbere sunt suficiente pe plantă

Ingrediente și efecte în grădină

Faptul că zațurile de cafea sunt valoroase pentru rododendroni, bujori și ferigi se datorează în primul rând ingredientelor și mai puțin valorii pH-ului. Acest lucru este supus fluctuațiilor care sunt influențate de pudra de cafea, dar nu sunt sigilate permanent. Pentru ca plantele să beneficieze de ingredientele valoroase, trebuie să lucrați reziduurile în sol.

ingrediente

zaț de cafea decât îngrășământ

Zăpada de cafea conține numeroși nutrienți, oligoelemente și acizi tanici, precum și urme de cofeină și substanțe bioactive, cum ar fi antioxidanții. Acest lucru se aplică în principal reziduurilor din filtrul de cafea. Mai mult de zece la sută din zațurile de cafea sunt alcătuite din proteine ​​bogate în azot. Raportul mediu NPK este de 2-0,4-0,8. Majoritatea ingredientelor trec în cafea când este preparată în oala espresso.

Efectul zațului de cafea:

 • Azot : stimulează creșterea frunzelor
 • Fosfor : favorizează înflorirea și coacerea fructelor
 • Potasiu : susține structura celulară și conferă plantei stabilitate

Zăpada de cafea este un îngrășământ organic al cărui raport NPK este benefic pentru numeroase plante. Datorită compoziției nutritive pe bază de azot, reziduul rămas în filtrul de cafea este potrivit în mod ideal ca îngrășământ suplimentar. Este un bun complement la compost, care are adesea concentrații scăzute de azot și este o alternativă perfectă la îngrășămintele convenționale.

Modificări ale pH-ului

Zăpada de cafea are de obicei o valoare a pH-ului cuprinsă între 6,4 și 6,8 și, prin urmare, se află în intervalul slab acid până la aproape neutru. Acest lucru îl face fără probleme ca îngrășământ pentru majoritatea plantelor. Cercetătorii Universității de Stat din Washington au descoperit că pH-ul variază foarte mult în funcție de tulpină. Conform rezultatelor lor, există soiuri cu valori cuprinse între 4,6 și 5,26 și cele cu valori de 7,7 sau 8,4 care tind deja spre mediul alcalin.

Oamenii de știință nu au putut confirma că solul devine acid după utilizarea prelungită a zațului de cafea. În experimente s-a constatat că valoarea pH-ului substratului tratat cu zaț de cafea a crescut în primele două până la trei săptămâni și apoi a scăzut treptat. Acest lucru indică faptul că valoarea fluctuează în cursul activității microbiene și nu rămâne aceeași pe termen lung.

sfaturi

Acordați atenție acidității cafelei. Din aceasta se poate deduce deja în ce mediu se află reziduurile din filtru. Amestecați zațurile de cafea și cojile de ou, pe care le măcinați fin în prealabil. Cojile sunt calcaroase.

Acesta este modul în care plantele beneficiază de nutrienți

Conform evaluării experților în grădină, zațul de cafea, ca strat de substrat superior la plantele în ghiveci, nu are un efect sau are un efect foarte întârziat. Acest lucru se datorează faptului că substanța sub formă de pulbere nu oferă nutrienți disponibili pentru plante. Acestea sunt legate în particulele fine și trebuie mai întâi eliberate de microorganisme în sol.

Prin urmare, este important să lucrați zaț de cafea în sol. Veți obține cele mai bune rezultate fertilizante atunci când este utilizat în grădină. Aici zațurile de cafea sunt folosite pentru a construi solul, deoarece procesul de descompunere creează substanțe care formează humus.

 • Bacteriile și ciupercile descompun componentele chimice din zațul de cafea
 • Viermii trag pământul de particule de cafea, ceea ce îmbunătățește structura
 • când pulberea de cafea se descompune, se produc substanțe humice

fundal

De ce zațul de cafea proaspăt nu se fertilizează

Raportul C / N reprezintă proporțiile în greutate de carbon (C) și azot (N) care apar în soluri. Este dat ca număr și servește ca un indicator important al disponibilității azotului pentru plante.

Cu cât numărul este mai mic, cu atât raportul carbon-azot este mai apropiat și cu atât mai mult azot este disponibil pentru plante. Zăpada proaspătă de cafea are un raport suboptim, deoarece valorile sunt foarte mari și fluctuează între 25 și 26. De aceea, zațurile proaspete de cafea împrăștiate pe sol nu aduc niciun succes vizibil.

Plantele nu pot absorbi azotul disponibil în sol. Pe parcursul unui an, pudra de cafea este descompusă de microorganisme și raportul C / N se modifică. Scade la 21, 13 și mai departe la unsprezece sau chiar nouă, astfel încât plantele beneficiază de zaț de cafea aplicat direct numai după un an. În acest sens, se comportă ca un material proaspăt tăiat.

Exemple de aplicații

zaț de cafea decât îngrășământ

Dacă folosești corect zațul de cafea, le poți folosi într-o varietate de moduri în grădină. Supra-fertilizarea este aproape imposibilă. Mai degrabă, plantele suferă de structuri de sol suboptime sau de un echilibru nefavorabil apă-aer dacă utilizați prea mult praf de cafea.

Zăpada de cafea funcționează atât de diferit:

 • Semințele de sfeclă de zahăr germinează mai bine
 • o creștere mai bună a plantelor de varză și soia
 • Creșterea semințelor de lucernă, trifoi alb și roșu este inhibată
 • Geraniile, sparanghelul de ferigă și florile cu trei catargi prezintă o creștere scăzută

rasă

Multe ierburi preferă un mediu ușor acid cu un pH de 5,5. Fertilizarea cu zaț de cafea poate îmbunătăți creșterea gazonului. Presărați pulberea uscată uniform pe suprafață și lucrați-o în interior. Irigarea ulterioară asigură faptul că particulele sunt spălate în porii solului.

În acest fel, microorganismele își pot face treaba și pot descompune materialul. Alternativ, se recomandă udarea cu o soluție de cafea diluată. Cafeaua proaspăt preparată este amestecată cu apă într-un raport de 1: 5 și apoi distribuită cu un vas de udat.

sfaturi

Verificați în prealabil ce specii se află în peluza dvs. Nu toate ierburile tolerează zațul de cafea. Ryegrassul italian crește adesea în peluzele parcului și prezintă o creștere scăzută atunci când este fertilizat în mod regulat cu zaț de cafea.

Plantele citrice

Plantele mediteraneene primesc o fertilizare de bază cu efect pe termen lung la sfârșitul lunii aprilie, pentru a beneficia pe parcursul întregului sezon de creștere. Plantele citrice au nevoie în principal de azot. Fosfatul este important pentru dezvoltarea florilor și a fructelor. Cu toate acestea, toate speciile de citrice sunt sensibile la îngrășămintele care conțin fosfor.

Este ideal dacă concentrațiile de azot și potasiu sunt aproximativ aceleași și conținutul de fosfat este mai mic. Zămașele de cafea nu sunt potrivite ca singur îngrășământ, dar ar trebui administrat ca îngrășământ pe termen lung. Favorizează creșterea luxuriantă și asigură frunze verzi luxuriante.

Fertilizare coordonată:

 • fertilizați numai în timpul fazei de creștere între aprilie și septembrie
 • Copacii mici în locații luminoase și calde au o cerință nutrițională mai mare
 • Fertilizați plantele în ghiveci moderat doar în locuri umbroase și reci

compost

zaț de cafea decât îngrășământ

Pe parcursul mai multor luni, bacteriile și ciupercile speciale care trăiesc în compost descompun toate componentele chimice ale zațului de cafea. Viermii folosesc particulele fine ca sursă de hrană. Asigurați-vă că materialul de pornire este cât mai versatil posibil pentru a promova un număr mare de microorganisme.

În mod ideal, un compost nu ar trebui să conțină mai mult de zece până la 20% zaț de cafea. Concentrațiile mai mari de 30% pot avea un impact negativ asupra macro habitatului. Cu toate acestea, nu trebuie să vă faceți griji că se va dezvolta un compost acid. Valoarea pH-ului fluctuează constant datorită activității microorganismelor.

Mulcire

Zăpada de cafea este formată din particule fine și, când este uscată, are o structură sfărâmicioasă. Când se absorb cu umezeală, tinde să se compacteze ușor. În această formă, zațurile de cafea formează o barieră împotriva umezelii și izolează podeaua de circulația aerului. Dacă folosiți zaț de cafea pentru mulcire, ar trebui să aplicați pulberea numai în straturi subțiri și nu mai mult de un centimetru grosime. Acoperiți acest strat cu materiale organice grosiere, cum ar fi așchii de lemn.

Zăpada proaspătă a cafelei este inadecvată:

 • Solul nu poate respira
 • microorganismele aerobe nu obțin oxigen
 • Creșterea mucegaiului este încurajată

Ciuperci în creștere

Ciupercile comestibile pot fi cultivate într-un ghiveci de flori umplut cu zaț de cafea. Substratul nu trebuie să fie mai vechi de două până la trei zile, deoarece sporii de mucegai se vor așeza la suprafață dacă sunt depozitați o perioadă lungă de timp. Cantități mici de zaț de cafea sunt suficiente pentru ca miceliul de ciuperci adăugat să se răspândească complet în substratul proaspăt. Această fază de creștere durează aproximativ 14 până la 28 de zile.

Youtube

întrebări frecvente

Ce conține zațul de cafea?

Zăpada de cafea conține numeroase substanțe care nu pătrund în cafea atunci când este preparată. Rămășițele conțin diverși antioxidanți, cum ar fi cofeina, acizii clorogeni și melanoidinele care conțin azot și galben-maroniu.

Pulberea este bogată în acizi tanici și proteine ​​bogate în azot. Polizaharidele insolubile, care formează pereții celulari ai boabelor de cafea, sunt, de asemenea, reținute.

Pe lângă substanțele nutritive azot, fosfor și potasiu, care sunt importante pentru plante, zațul de cafea conține uleiuri esențiale, care sunt responsabile de aroma tipică. Acestea au proprietăți antioxidante și antimicrobiene și acționează ca un factor de descurajare împotriva dăunătorilor plantelor.

Zăvoarele de cafea pot reduce pH-ul solului?

Linda Chalker-Scott de la Universitatea de Stat din Washington a cercetat că adăugarea de zaț de cafea în solul din ghiveci nu reduce valoarea pH-ului acid. Mai degrabă, valoarea crește în timpul următor. Cercetătorii suspectează că această creștere este cauzată de activitatea microbiană. Numai după ce organismele s-au descompus, pH-ul scade.

Pot să compost complet zațul de cafea?

Încă nu există informații dovedite științific despre cantitatea de zahăr de cafea care poate suporta o grămadă de compost. Cu cât materialul sursă este mai variat, cu atât compostul dvs. va funcționa mai bine. Practic, zece până la 20 la sută praf de cafea nu dăunează compostului. Reziduurile de cafea conțin carbohidrați care sunt defalcați și defalcați de microorganisme.

Cum mai pot folosi zaț de cafea?

Encafé este un ghiveci de flori din zaț de cafea și ceară naturală. Servește ca un ghiveci de plante care este așezat în pământ cu plantele. Aici se descompune și acționează ca un îngrășământ natural. Substanțele aromatice protejează rădăcinile plantelor de atacul dăunătorilor, cum ar fi viermii rotunzi.