Tunderea pomilor fructiferi - când este cel mai bun moment?

Tunderea de iarnă

În general, arborii fructiferi trebuie tăiați atunci când nu există vegetație, deoarece în acest moment rănile tăiate se vindecă mai bine - și din cauza lipsei de frunziș, operatorul poate vedea mai bine unde trebuie aplicate foarfecele. Acest lucru poate reduce probabilitatea erorilor de tăiere. Cu toate acestea, pomii fructiferi reacționează foarte diferit la o tăietură - fructele fructe de pădure și fructe de padure tolerează tăierea iarna mult mai bine decât fructele de piatră, motiv pentru care acestea din urmă sunt mai bine tăiate vara, dacă este posibil după recoltare.

citește și

  • Când este cel mai bun moment pentru propagarea iederii?
  • Când este cel mai bun moment pentru a tăia forsitia?
  • Când este cel mai bun moment pentru a tăia trandafiri?

Croială de vară

Cu o tăietură de vară, eliminați lăstarii tineri pe care oricum i-ați tăia iarna. O tăiere timpurie îmbunătățește expunerea coroanei pomului fructifer și asigură, de asemenea, că pomul are mai multă energie liberă pentru dezvoltarea mugurilor florali. În plus, pomii fructiferi viguroși, cum ar fi cireșele dulci, pot fi limitați în creștere printr-o tăiere de vară. Astfel, tăierea de vară are o influență pozitivă asupra fertilității copacului.

Momentul potrivit pentru croiala de vară

Cu toate acestea, timpul potrivit este, de asemenea, important aici: dacă lăstarii de vară sunt îndepărtați prea devreme, de exemplu, mugurul superior va răsări din nou, prin care creșterea în lungime este deja oarecum limitată. Cu toate acestea, un astfel de lăstar nu se poate maturiza la timp înainte de iarnă și, prin urmare, ar trebui să fie redus din nou. În plus, perioada în care mugurii de frunze și de lemn pot fi transformați în muguri de flori prin tăierea țintită este foarte limitată. Tabelul următor vă oferă o prezentare generală a timpilor de tăiere posibili.

Tipul fructelorCel mai bun moment pentru croiala de vară
mărprima jumătate a lunii iulie până la a doua jumătate a lunii august
parăÎnceputul lunii iulie până la începutul lunii august
cireașă dulceSfârșitul lunii iunie până în a doua jumătate a lunii iulie
vișinatăSfârșitul lunii iunie până la sfârșitul lunii iulie
prunăprima jumătate a lunii iulie până la prima jumătate a lunii august
caisăprima jumătate a lunii iulie până la sfârșitul lunii iulie

Cele mai bune perioade de tăiere pentru diferite tipuri de fructe

În funcție de perioada de tăiere a anului, aceasta are o influență asupra vigoării pomului fructifer în cauză. Pomii fructiferi tăiați vara au, în general, o creștere limitată, în timp ce cel al speciilor tăiate iarna este alimentat. În acest fel, creșterea lăstarilor poate fi reglată.

lunăTipul fructelorInfluența asupra creșterii
ianuariePere mărputernică promovare a vigoare
februariePere mărputernică promovare a vigoare
MartieMere, pere, vișine, vișine, prune, caisePromovarea vigoare
ApriliepiersicăVigoare redusă
MaipiersicăVigoare redusă
iunie--
iuliecireașă dulceVigoare redusă
AugustCireșe dulci și acre, piersici, caiseVigoare redusă
SeptembrieCireșul acru, prunaReducerea vigoare
octombrie--
noiembriePere mărputernică promovare a vigoare
decembriePere mărputernică promovare a vigoare

sfaturi

Spre deosebire de mulți alți arbori de foioase, pomii fructiferi necesită pregătire și apoi tăiere de întreținere în primii ani. Acest lucru promovează dezvoltarea lemnului de fructe și păstrează lumina coroanei.