Tăierea bambusului - tutorial cu instrucțiuni pentru fiecare tip de tăiere

Creșterea neobișnuită afectează tăierea

În ciuda tuturor profețiilor despre condamnare, vă puteți tăia foarte bine bambusul. Înainte de a ajunge la foarfece, ar trebui să vă familiarizați cu comportamentul special de creștere . Deși planta se lignifică în timp, creșterea sa diferă semnificativ de copaci și arbuști. Următoarele aspecte botanice influențează tăierea bambusului:

 • Bambusul este o iarbă ornamentală și nu un lemn
 • Creștere cu tulpini perene, lemnoase
 • Evergreen și în mare măsură rezistent
 • Fiecare tulpină crește doar pentru un sezon de vegetație

citește și

 • Cactuți înțepători cu îndemânare - un ghid încercat și testat
 • Cât de mare are o fargesia de bambus?
 • Împărțiți ușor bambusul

Este în primul rând ultimul punct pe care ar trebui să-l țineți la inimă atunci când tăiați bambusul. Copacii și tufișurile cresc puțin mai mult la vârfuri în fiecare an, în conformitate cu legea finanțării de top. O tulpină de bambus răsare în primăvară și a atins înălțimea finală până în toamnă. În anii următori, creșterea se limitează la lăstari laterali cu frunze, în funcție de specie și soi. În acest fel, speciile de bambus cu creștere puternică ating înălțimi maiestuoase de șase până la opt metri în decurs de opt până la zece ani - dar această creștere are loc întotdeauna într-un singur sezon.

Cel mai bun timp

Din fire, bambusul este ușor de tăiat . Puteți tăia tulpini izolate și enervante pe tot parcursul sezonului fără ezitare. Dacă, pe de altă parte, ați prescris o tăietură cuprinzătoare pentru iarba ornamentală opulentă, primăvara se va concentra. Având în vedere rezistența la iarnă a tulpinilor proaspete, perioada principală de îngheț ar trebui să se încheie atunci când tăiați bambus. Chiar înainte ca plantele să înceapă să crească în zona dvs. este cel mai bun moment pentru a avea grijă de tăiere.

Vă rugăm să nu vă lăsați tentați să vă abordați bambusul cu foarfece sau ferăstrău la sfârșitul toamnei. Conform legilor creșterii, fiecare tăietură provoacă o lovitură mai mult sau mai puțin puternică. Deci, cu puțin timp înainte de iarnă, tulpinile erbacee nu au nimic care să reziste înghețului sever și să înghețe înapoi. Putregaiul rezultat afectează tot bambusul.

Tăiați tubul plat de bambus

Bambusul cu tub plat (Phyllostachys) inspiră tulpini verzi, galbene, maroniu-roșiatice sau negre care aduc culoare grădinii. Este tulpinile vechi de trei până la patru ani, a căror culoare strălucește în toată splendoarea sa. Tulpinile mai vechi aduc un omagiu impermanenței prin estomparea culorilor și degradarea frunzelor. După opt până la zece ani, o tulpină de bambus și-a trecut zenitul și moare treptat. În același timp, tulpini tinere încolțesc în fiecare sezon, astfel încât să aibă loc un proces continuu de regenerare. Cu o îngrijire bine planificată a modelului, aveți un efect de susținere asupra dezvoltării. Cum se face corect:

 • Reduce parțial bambusul cu tub plat în fiecare an
 • Tăiați tulpinile moarte la bază
 • Tăiați o treime sau un sfert din tulpinile vechi, care se estompează la nivelul podelei

Puteți stăpâni o tulpină de bambus solid lignificată cu foarfece de tăiere robuste, cu două mâini, care au în mod ideal un angrenaj cu clichet de amplificare a puterii. Alternativ, puteți utiliza un ferăstrău pliabil la îndemână (17,70 € la Amazon *) cu perforație japoneză. Iluminarea regulată asigură faptul că bambusul dvs. înflorește inundat de lumină, astfel încât tulpinile tinere să poată colora mai bine și să producă numeroși lăstari laterali cu frunze.

Tunderea bambusului

Digresiune

Bordurile barierei radiculare se răspândesc

Atunci când achiziționați soiuri de bambus care formează alergători, în coșul de cumpărături ar trebui să existe o barieră stabilă împotriva rădăcinilor. Lungimea optimă a unei bariere rizomale depinde în primul rând de înălțimea așteptată. Ca regulă generală, folosiți jumătate din înălțimea așteptată ca bază pentru lungimea barierei radiculare. Săpați un șanț adânc de 65 până la 70 de centimetri pentru a pune geotextilul rezistent la putregai (84,99 EUR pe Amazon *). Ambele capete trebuie să se suprapună cu 10 centimetri și sunt conectate cu o șină de aluminiu. Este important de reținut că bariera rizomului iese în afară de câțiva centimetri. În caz contrar, rădăcinile de bambus ar putea trece bariera.

Tăiați bambus umbrelă

Umbrela de bambus (Fargesia) dă naștere unei tăieturi cu aglomerările sale dense. Dacă iarna are zăpadă din belșug, bagajele tind să se destrame în primăvară. Presiunea zăpezii a slăbit atât de mult bambusul, încât este suficientă o ploaie puternică pentru ca mai multe tulpini să se aplece și să iasă neatractiv de formă. Necunoscătorii nu mai pot fi încorporați. Motivul pentru aceasta este diametrul relativ mic al tulpinii, care nu mai suportă volumul mare de frunze. Cum să remediați problema ca parte a îngrijirii tăieturii:

 • Tăiați tulpinile deteriorate de presiunea zăpezii cu o treime sau jumătate
 • Subțire tulpini moarte, suprasolicitate la nivelul solului

Ca urmare a greutății reduse, tulpinile scurtate se îndreaptă singure. Deși tulpinile nu mai pot suplini înălțimea pierdută, cu numeroasele lor lăstari laterali cu frunze, cel puțin contribuie la o aglomerare de bambus densă, fără goluri.

sfaturi

Tulpinile de bambus aliniate sunt perfecte pentru susținerea copacilor proaspăt plantați sau a plantelor perene cu risc de aruncare a vântului. Bucățile scurte de tulpină sunt utile ca marker pentru siturile de plantare din grădina ornamentală și din bucătărie.

Tăierea gardului viu din bambus

Când tăiați un gard viu de bambus, ar trebui să luați întotdeauna în considerare creșterea specială. Spre deosebire de un gard viu făcut din tufișuri, tulpinile de bambus nu cresc din nou după tăiere. Deci, nu tăiați tulpinile mai scurt decât ați dori să fie înălțimea gardului viu. Cu o tăiere inteligentă, optimizați factorul de confidențialitate. Cum se finalizează tăierea corectă a unui gard viu din bambus:

 • Subțiază în prealabil toate tulpinile moarte
 • Tăiați tulpinile din mijlocul gardului viu la înălțimea dorită
 • Decupați tulpinile puțin mai scurte în față și în spate

De-a lungul anilor, supuneți în primul rând noilor tulpini unei tăieturi de formă, astfel încât să se integreze armonios în profilul de gard viu. Dacă bambusul umbrelă se formează într-un gard viu, pot apărea daune ca urmare a presiunii zăpezii, ca și în cazul aglomerărilor solitare. Scurtați tulpinile afectate cu foarfece de ramură sau gard viu, astfel încât să nu mai iasă din forma gardului viu.

fundal

Acumularea de suc favorizează frunzele laterale dense

Pentru ca o gard viu de bambus să protejeze în mod fiabil ochii curioși, frunzele laterale groase sunt esențiale. Scurtând o tulpină, creați un gem sub tăietură. Ochii care s-au odihnit până acum se vor înviora și vor alunga cu sârguință. Când tăiați gardul dvs. de bambus în trepte, scurtați tulpinile exterioare puțin mai mult decât tulpinile din interiorul gardului viu. Ca urmare, numeroase frunze răsar și în zona inferioară pentru o protecție perfectă a intimității până la sol.

Ocazional întineriți bambusul pitic

În designul creativ al grădinilor asiatice, bambusul pitic (Pleiobastus pymaeus) este foarte popular ca acoperire de sol veșnic verde. Atâta timp cât caracterul său invaziv este ținut sub control cu ​​ajutorul barierelor radiculare, tipul mic de bambus se dovedește a fi ușor de îngrijit.

Bambusul pitic nu este mai imun la procesul natural de îmbătrânire decât frații săi mari. Când tulpinile se sting și frunzele se estompează, creșteți creșterea cu o tăietură de curățare. Puteți fie să tăiați zonele supraaglomerate, fie să efectuați o tăiere completă aproape de sol. Datorită vigoării sale vitale, te poți baza pe un lăstar puternic și proaspăt.

Topiar pe bambus - este posibil?

Toleranța de tăiere bună și vigoarea impresionantă califică numeroase tipuri și soiuri de bambus pentru tăierea topiară. Grădinarii creativi de casă sunt bucuroși să ofere bambusului umbrelă o formă sferică. O tăietură în formă de gard viu poate fi realizată cu o mare varietate de soiuri Fargesia. În acest scop, ar trebui să lăsați foarfeca să circule de mai multe ori pe sezon. Mai întâi, acordați bambusului dvs. un an sau doi pentru a se stabili pe site.

Faceți prima tăietură în primăvară înainte ca frunzele noi să încolțească. A doua tăietură se face doar când bambusul este complet frunzat. După alte patru-șase săptămâni, veți finaliza topiarul din acest an. În anul următor, este suficient să te dedici noului film pentru a-l aduce în silueta dorită.

Youtube

întrebări frecvente

Ar trebui să fie plantat bambus cu o barieră împotriva rădăcinilor?

Nu orice bambus își trimite rădăcinile pentru a cuceri grădina. Diferite specii și soiuri se dezvoltă ca aglomerări și renunță la creșterea invazivă cu alergători. Speciile pașnice de bambus includ, în special, toate soiurile Fargesia. Dacă intenționați să plantați bambus Phyllostachys, este foarte recomandată utilizarea unei bariere de rizom.

Este rezistent bambusul?

Soiurile de bambus potrivite pentru grădină și balcon sunt în mare parte rezistente. Exemplarele bine înrădăcinate în pat tolerează foarte bine temperaturile până la - 26 grade Celsius. Doar umbrirea împotriva radiațiilor solare este recomandată pentru a preveni stresul de secetă. O excepție se aplică bambusului într-o găleată. Poziția expusă a bolii rădăcinii o face vulnerabilă la temperaturi geroase. În mod ideal, ar trebui să curățați plantele în timp util. Alternativ, puteți înfășura găleți cu folie de lână sau cu bule și glisați un bloc de lemn dedesubt.

Trebuie să tai o umbrelă de bambus după plantare și să o leag împreună pentru iarnă?

Nici nici. Bambusul este o iarbă ornamentală și nu un lemn. Nu este necesară tăierea plantelor pentru a promova ramificarea. Pentru ca bambusul umbrelă să supraviețuiască în siguranță sezonului rece, vă recomandăm o plasă de umbrire în primul și al doilea an pentru a proteja împotriva stresului de secetă în soarele aprins al iernii.

Vreau să plantez mici ierburi ornamentale sub gardul meu din bambus. Ce soiuri sunt potrivite?

Caricatura japoneză (Carex morrowii), în special soiul „Aureovariegata” și caraciul cu margini albi (Carex foliosissima) „Icedance” sunt foarte recomandate ca subplantare. Covorul cotoneaster „Radicans”, acoperișul de cireș de lauri (Lonicera pileata) sau stalpul de coroană joasă (Stephanandra incisa) „Crispa” sunt de asemenea decorative la picioarele unui gard viu din bambus.

Pot tăia vârful bambusului dacă crește prea înalt?

Acest lucru este posibil fără probleme. Cel mai bun moment este primăvara, cu puțin înainte de începerea înmuguririi. Cu toate acestea, ar trebui să fiți clar cu privire la înălțimea finală, deoarece odată scurtate tulpinile nu mai cresc în înălțime.

Cele două umbrele de bambus ale noastre sunt de culoare verde deschis după o iarnă severă, aruncă frunze și înfășoară frunzele rămase. Plantele sunt congelate? Ce putem face?

Vărsarea și curbarea frunzelor după iarnă nu este nimic îngrijorător. Gerul sever provoacă stres de secetă asupra bambusului. Frunzele veșnic verzi continuă să evapore apa fără ca rădăcinile să poată asigura reaprovizionare în pământul înghețat. Ca rezultat, bambusul umbrelă reduce zona de evaporare prin înfășurarea frunzelor sale. Îngheturile abundente determină planta să vărseze unele frunze. Chiar la timp pentru începutul primăverii, tulpini proaspete răsar din rădăcină și frunzele se rostogolesc din nou.

Cele mai frecvente 3 greșeli

Oricine aruncă bambus peste un pieptene cu ierburi convenționale este supus uneia dintre cele mai frecvente greșeli la tăiere. Alte neplăceri frecvente se bazează pe o alegere necorespunzătoare a datei și renunțarea completă la o tăietură. Tabelul următor rezumă cele mai frecvente trei erori de tăiere împreună cu informații despre avarii și o prevenire pricepută:

Erori de tăiereDeterioraprevenirea
Tăiat radical ca iarba ornamentală convenționalăEșec totalocazional se subțiază, scurtează doar dacă este necesar
niciodată tăiatîmbătrânire prematură cu tulpini decoloratesubțierea tulpinilor palide, supraalimentate
tăiat toamnaDaune de înghețTăierea bambusului primăvara

sfaturi

Bambusul sacru sau bambusul cerului nu are nicio legătură botanică sau horticolă cu bambusul real. De fapt, este un arbust cu flori veșnic verzi, neîntărit, din familia afine. Nandina domestica devine înaltă de 150 până la 200 cm, înflorește la începutul verii și poartă fructe de pădure roșii toamna. Numele se referă la utilizarea sa frecventă în grădinile templelor japoneze.