Propagați tuja - cu aceste metode funcționează (copacul vieții)

Metode de propagare a tuja

Există două metode de propagare a tuja: propagarea din semințe sau din butași.

citește și

 • Creșteți tuia de la butași sau semințe
 • Dezgroparea tuja - cum să dezgropăm arborele vieții
 • Propagați tuja folosind butași

Cultivarea unui copac al vieții din semințe este foarte laborioasă și, prin urmare, este practicată rar. Creșterea din butași este mai puțin complicată și sunteți sigur că veți obține ramuri care au aceleași caracteristici ca planta mamă.

Indiferent dacă doriți să recoltați semințe din thuja sau să folosiți butași pentru propagare: rețineți că arborele vieții este foarte otrăvitor. Acest lucru este valabil mai ales pentru semințe, care nu trebuie consumate în niciun caz. Cu siguranță ar trebui să purtați mănuși atunci când rupeți butașii.

Propagați pomul vieții din semințe

Unele soiuri de arborvitae înfloresc abundent primăvara și dezvoltă fructe toamna, purtând semințele. Le declanșezi cu atenție în octombrie.

Semănați semințele imediat în vase pregătite cu pământ de ghiveci și lăsați-le afară pentru iarnă. Thuja este un germen rece și are nevoie de temperaturi scăzute pentru a depăși inhibarea germenilor. Dacă nu doriți să semănați tuja până în primăvară, păstrați semințele în nisip ușor umed la frigider peste iarnă.

Durează luni până când semințele germinează. În acest timp, trebuie să fie întotdeauna umede, dar nu ude.

Propagarea tuja prin butași

 • Rupe butașii
 • scurtează ceva
 • Tratați interfața cu pulbere de rădăcină
 • pune în vase pregătite
 • alternativ pus direct pe teren
 • păstrați-l umed, dar nu umed
 • Acoperiți butașii din oală cu folie
 • Plantați după lăstari noi

Pentru a crește tuia din butași, rupeți - nu tăiați! - Așa-zise crăpături de la crenguțele tinere la începutul verii. O bucată de scoarță trebuie să rămână din ramură la capătul inferior. Apoi rădăcinile tăiate mai repede.

Dacă aduceți butașii la rădăcini în oală, o mică seră este ideală. Dar puteți trage deasupra folie de plastic transparentă.

Înveliți tăierea cu pulbere de rădăcină și asigurați-vă că nu se usucă. Formarea cu succes a rădăcinilor este demonstrată de lăstari noi.

Transplantă tuja semănată de sine

Dacă nu îndepărtați florile sau mai târziu fructele tuia, semințele se vor coace în ele. Fructele se deschid și lasă sămânța pe pământ. În condiții favorabile, vor germina acolo în următoarele câteva luni.

Puteți săpați cu atenție o astfel de tuja semănată de sine și să o transplantați în locul dorit în gard viu sau ca un singur copac.

sfaturi

Spre deosebire de Thuja Brabant, Thuja Smaragd înflorește foarte rar. Prin urmare, aproape niciodată nu puteți culege singuri semințe din acest copac al vieții. În cazul în care smaraldul înflorește, este mai bine să îndepărtați capetele semințelor pentru a da copacului vieții mai multă forță pentru formarea frunzelor.