Construiți-vă singuri o fântână fără pompă - așa funcționează fără electricitate

Puțină fizică pentru a începe

De fapt, puteți construi și fântâni fără pompe electrice - numeroasele fântâni parțiale încă funcționale din secolele XVII și XVIII o demonstrează. Cu toate acestea, astfel de sisteme - ca și la Versailles - nu au fost posibile fără un efort uriaș, pentru că, pentru a obține apa la bule de metri înălțime, a trebuit să cadă mai întâi de la o înălțime mare - la urma urmei, apa curge doar atunci când există un gradient - unde în cele din urmă a trebuit să fie transportat din nou în sus. În Versailles, de exemplu, acest lucru a fost făcut folosind un dispozitiv de ridicare cu apă alimentat cu apă, care a ridicat masele la o înălțime de 160 de metri. Desigur, nu puteți crea un astfel de efort în propria grădină și nici alte trucuri fizice nu pot fi transferate într-o fântână de grădină.

citește și

  • Construiți singuri mini fântâni cu ghivece de lut - așa funcționează
  • Design de grădină de succes cu o fântână
  • Păstrarea apei din fântână curată - așa funcționează

Selectați pompa potrivită

Alternativa este că nu puteți construi o fântână (permanent) care funcționează fără o pompă electrică. Pompele submersibile sunt minunat potrivite pentru majoritatea aplicațiilor. Există diferite tipuri cu debituri diferite care determină cât de mare poate pompa apa cu pulverizare. Duza are, de asemenea, o influență suplimentară asupra jetului de apă. Există diferite tipuri de duze cu efecte de jet diferite care pot fi plasate pe deschiderea unei pompe submersibile.

Instalați pompa electrică

Apa și electricitatea sunt întotdeauna o combinație care nu trebuie luată cu ușurință din punct de vedere al siguranței. Cu toate acestea, pompele de joasă tensiune nu sunt potrivite pentru pompele de sărituri mai mari datorită performanței limitate și, prin urmare, pot fi utilizate doar pentru elemente de apă mai mici. Pompele alimentate cu energie solară sunt o altă opțiune, dar costurile de achiziție sunt destul de ridicate, iar performanța este foarte inconsistentă din cauza condițiilor meteorologice schimbătoare. Pentru a instala o pompă de fântână, trebuie să treceți un cablu de alimentare printr-o conductă de conductă pentru a o proteja de daune. Puneți această țeavă sub podea, o punte sau plăci.

sfaturi

O pompă poate fi acționată și în alte moduri fără electricitate: de exemplu, folosind energia solară sau eoliană. Dacă puteți folosi un pârâu sau altă apă curgătoare pentru fântână, încercați așa-numita pompă de berbec. Aceasta a fost încă foarte răspândită până acum 150 de ani, dar a fost aproape uitată astăzi.