Recoltarea și utilizarea mărarului - când și cum?

Momentul potrivit pentru recoltarea mărarului

Când vine vorba de recoltarea mărarului, trebuie făcută o distincție între recoltarea vârfurilor mărarului și recoltarea semințelor de mărar în scopuri de bucătărie sau re-însămânțare. În funcție de momentul însămânțării, vârfurile tinere de mărar pot fi uneori recoltate din ghiveci sau cultivate în aer liber încă din luna mai. Sfaturile individuale de mărar pot fi tăiate în bucăți de aproximativ 15 până la 20 de centimetri sau chiar plante întregi pentru procesare sau depozitare până în septembrie.

citește și

  • Trageți mărarul în oală și recoltați-l pentru bucătărie
  • Creșteți și recoltați-vă mărar pe balcon
  • Păstrați mărarul corect după recoltare

Recoltați semințe de mărar pentru a le folosi ca condiment

Dacă doriți să recoltați semințele de mărar pentru a le folosi ca condiment, acestea trebuie să fie semănate în aer liber cel târziu la sfârșitul lunii iunie. Apoi, semințele maronii ale umbelelor de flori inițial galbene se pot coace până toamna. Pentru recoltarea și prelucrarea ușoară a semințelor de mărar, s-a dovedit utilă tăierea întregii umbele de flori atunci când sunt complet coapte și împachetarea lor în ciorchini mici. Agățați buchetele de mărar cu susul în jos într-un loc bine aerisit și puneți pungi de hârtie curate peste umbrele de flori de dedesubt. Semințele cad în pungile de hârtie pe măsură ce se usucă și pot fi ușor umplute pentru depozitare ulterioară.

Recoltează și folosește sfaturi de mărar

Când crește mărarul în ghivece mai mici, plantele pot crește destul de slab, deoarece au de fapt rădăcini relativ adânci. Cu toate acestea, cantitatea crescută în oală este adesea suficientă pentru a utiliza sfaturi de mărar tăiate pentru următoarele alimente:

  • pentru o bere pentru murături murate
  • ca parte a salatelor
  • ca condiment pentru preparatele din pește
  • pentru cartofi de mărar ca garnitură tradițională

Depozitarea mărarului recoltat

Dacă recoltați corect vârfurile de lăstari ale plantelor de mărar sănătoase într-un raport echilibrat, puteți tăia și prelucra mărar proaspăt de mai multe ori dacă condițiile locului sunt bune. Dacă aveți plante de mărar cu creștere deosebit de viguroasă sau doriți să creați o cantitate de iarnă, apare problema depozitării corecte a mărarului. Cea mai bună metodă de depozitare a semințelor de mărar este uscarea ușoară și depozitarea lor într-un loc uscat, bine ventilat. Sfaturile de mărar, pe de altă parte, sunt de preferință înghețate pentru o mai bună conservare a aromei. Mararul proaspăt recoltat își păstrează aroma timp de până la trei săptămâni atunci când este păstrat la frigider.

Sfaturi și trucuri

Dacă doriți să semănați mărar în grădina dvs., ar trebui să lăsați câteva umbele cu semințe la recoltare. Șansele sunt de obicei bune ca mărarul să caute o nouă locație ideală ca plantă de rotație a culturilor în apropierea vechii locații.

WK