Gândacii din casă - tipuri obișnuite și sfaturi de controlat

esențialul pe scurt

 • Pentru a identifica gândacii din casă, informațiile despre locație sunt importante. Parazitele pot fi clasificate aproximativ în funcție de culoare, dimensiune sau caracteristici vizibile.
 • Pentru o identificare exactă a speciei, este util să comparați insectele găsite cu imagini ale materialului tipic și dăunătorilor de depozitare.
 • Dăunătorii au stiluri de viață și spectre alimentare diferite, astfel încât măsurile de control diferă ușor.

Apariția gândacilor în casă

Dacă doriți să știți ce dăunător este, ar trebui să capturați gândacul și să aruncați o privire atentă asupra împrejurimilor sale. Locația oferă informații pentru identificare, precum și caracteristicile corpului animalului. După ce ați făcut o clasificare aproximativă, ar trebui să consultați imagini și să vă comparați insectele cu speciile suspectate.

citește și

 • Gândac negru mare - specie comună
 • Gândacii din grădină - sfaturi privind insectele benefice și dăunătorii
 • Daune de dafin pe dafinul de cireș: acest gândac este de vină

Clasificare după culoare

gandac-in-casa

Dacă doriți să identificați bug-uri în casă, aruncați o privire la culoarea corpului lor. Insectele au deseori modele și desene tipice. Multe gândaci sunt monocromi, astfel încât cercetarea pe internet nu duce rapid la nimic. Pentru a vă fi mai ușor de identificat, puteți utiliza acest tabel de erori obișnuite ca ghid:

gandaci adultigândaci tineriLarve
negruGândacii de cereale, gândacii de rapiță, gandacii de blană închisă, gandacii de masă--
maroGândac de blană maro, gandac de cerealeGândacul de cerealeGândaci de făină, gandaci de covor
roșuBuck cu gâtul roșu--
Rosu maroGândac de pâine, gandac de blană maroGândac de făină, gandac de cerealeGândac de blană închisă
verdeGândacul de rapiță--

Rețineți că colorarea insectelor poate varia oarecum în funcție de individ. La unele specii, masculii diferă de femele. Adesea, alte insecte care apar în casă și apartament sunt confundate greșit cu bug-uri. Acestea includ bug-uri de foc și bug-uri puturoase sau acarianul de catifea roșie.

Clasificare în funcție de mărime

Un alt factor important este mărimea gândacului. În regatul insectelor există specii mici de câțiva milimetri, precum și cele care pot ajunge la câțiva centimetri. Dacă prindeți un gândac cu un borcan, îl puteți pune pe o riglă și puteți măsura animalul.

 • minuscul : gandacul cu bile
 • mici : gandaci de blana maro si inchisa la culoare, gandaci de paine, gandaci de cereale
 • mari : gândaci de făină, gândaci de slănină

Clasificare în funcție de caracteristici evidente

Majoritatea gândacilor pe care îi puteți găsi în jurul casei au aripi bine dezvoltate. Puteți urmări gândacii adulți în zbor în timp ce își caută ieșirea. Pentru a identifica gândacii, pe lângă culoarea și dimensiunea lor, ar trebui să fii ghidat de alte caracteristici izbitoare. Gândacii tipici cu antene lungi sunt specii de gandaci longhorn, cum ar fi longhornii casei. Alte tipuri de gândaci pot fi recunoscute și prin antene clar vizibile. Gândacul rozătorului comun, ale cărui larve se mai numesc și viermi de lemn, dezvoltă antene ușor vizibile.

Luptați cu cele mai frecvente bug-uri din casă

gandac-in-casa

Dăunătorii materiale au dezvoltat sisteme digestive bine dezvoltate, astfel încât să poată utiliza diferite substanțe. În schimb, dăunătorii de depozitare sunt mai puțin specializați și se concentrează pe alimentele bogate în energie. Deoarece majoritatea speciilor sunt fotofobe și multe sunt nocturne, o infestare este de obicei descoperită târziu. Toți dăunătorii pot apărea tot timpul anului în încăperi încălzite, deoarece nu sunt periclitate de temperaturile reci în timpul iernii.

Dăunători tipici de depozitare:

 • Gărgărița din boabe de orez depune ouă în boabe
 • Gândacul de porumb este un dăunător semnificativ al porumbului
 • Gândacii de porumb ca cel mai frecvent dăunător primar pe cereale
Gândacii din casă: cele mai bune metode de control

Gărgărițe

Gărgărițele reprezintă o familie bogată în specii, dintre care 950 se găsesc în Germania. Aproape toți gândacii și larvele lor se hrănesc cu plante, dar există câteva excepții specializate. Subfamilii cu trunchiuri scurte trăiesc pe diferite tipuri de plante sau se hrănesc cu lemn proaspăt sau mort. Există larve care se hrănesc cu rădăcinile plantelor sau cu ale mele în frunze. Încă alte specii sunt responsabile de creșterile tipice de pe frunze, care sunt cunoscute sub numele de fiere de plante.

O specie comună a acestei familii care apare ca o parazită este gândacul de cereale. Gândacul lung de trei până la cinci milimetri și alungit nu poate zbura. Se hrănește cu toate tipurile de cereale și poate fi recunoscută printr-un pronot mare cu depresiuni punctiforme. Rândurile longitudinale punctate pot fi văzute pe aripile superioare, care alternează cu benzi solide. Acestea afectează nu numai produsele din cereale, ci și porumbul și fructele uscate.

Luptă:

 1. Eliminați bine materialele contaminate și rafturile de vid
 2. Tratați articulațiile și fisurile cu aer fierbinte cu un uscător
 3. Împrăștiați kieselguhr în nișe
 4. Folosiți viespi parazite (14,59 € la Amazon *) pentru a elimina generațiile viitoare

Gândac negru

Gândacul de făină are o înălțime de unu până la doi centimetri. Acest gândac alungit preferă să zboare în apartament în serile blânde de vară. Șanțurile longitudinale care trec peste aripile capacului ușor curbate sunt tipice. În timp ce corpul gândacilor complet crescuți este de culoare neagră, picioarele, antenele și partea inferioară a corpului par maroniu roșiatic. Femelele își depun ouăle în zone protejate din care se dezvoltă viermii tipici. Se hrănesc cu furaje pentru animale, făină și produse din cereale.

Luptă:

 • Aruncați alimentele contaminate
 • alternativ, încălziți în cuptor timp de o oră la 60 de grade
 • apa clocotită ucide larvele
 • eliberează gândaci adulți în natură, deoarece sunt hrană populară pentru păsări
 • alternativ, polenizează gândacii cu kieselguhr

Gândac de bacon

gandac-in-casa

Aceste insecte pot avea o lungime de până la zece milimetri și au un corp compact, rotunjit spre oval. Există, de asemenea, mini-gândaci cu dimensiunea de un milimetru. Familia conține mai multe genuri, ale căror tipuri diferă mult de exterior. O culoare de bază maro până la negru este tipică. În multe gândaci de slănină, aceasta este acoperită de solzi roșii, maronii sau galbeni, astfel încât apare o pată. Larvele alungite sunt acoperite cu smocuri de păr ascuțite și adesea au păr de apărare.

Luptă:

 • aruncați alimentele contaminate
 • Curățați uscat blana
 • alternativ, înghețați timp de zece zile
 • Folosiți uleiuri de lavandă și paciuli

prevenirea

Deoarece este dificil să scapi de gândacii de slănină, măsurile preventive sunt deosebit de importante. Ar trebui să verificați alimentele depozitate în mod regulat și să le aruncați imediat după ce descoperiți larve sau gândaci. Cerealele, făina, pastele, fructele uscate și nucile sunt deosebit de afectate. Sigilați-le bine și curățați dulapurile în mod regulat cu produse dezinfectante și remedii naturale de casă. Ventilarea temeinică, eliminarea covoarelor și aspirarea canapelelor sunt măsuri importante pentru eliminarea posibilelor surse de alimente.

Gândacii de bacon sunt unul dintre cei mai de temut dăunători din casă. Ele apar din nicăieri și sunt greu de scăpat.

Gândacii rozătoarelor

Există mai multe specii din această familie care pot apărea ca dăunători de depozitare. Lupta împotriva gândacilor de alamă, a gândacilor hoți australieni și a hoților de ierburi sau a altor dăunători nu este ușoară din cauza modului lor de viață ascuns. Pentru a priva paraziții de existența lor, ar trebui să eliminați reziduurile organice, cum ar fi firimiturile și hrana animalelor și să curățați bine toate nișele și fisurile.

Gândacul rozătorului comun

Gândacul comun al rozătoarelor este un dăunător al lemnului din această familie de gandaci. Devine lung de până la patru milimetri și produce larve care pot atinge dimensiunea corpului de șapte milimetri. Aceștia preferă să foreze în lemn de esență moale și lemn de esență tare, unde lasă găuri în urmă. Găurile rotunde de ieșire cu diametrul de unu până la doi centimetri de la care roiesc gândacii zburători sunt izbitoare. Specia atacă mobilierul, lambriurile și sculpturile din lemn și podelele.

sfaturi

Pentru a alunga dăunătorii, puteți freca lemnul infestat cu o ceapă proaspătă. Ghindele sunt așezate pentru a atrage larvele. De îndată ce acestea s-au stabilit în fructele copacilor, ele pot fi eliminate.

Gândacul de pâine

gandac-in-casa

Acest dăunător de depozitare și material poate apărea și în cadru dacă lemnul este deja deteriorat. În caz contrar, gândacul lung de doi până la trei milimetri, al cărui vârf este acoperit cu fire fine, atacă alimentele cu amidon. Se găsește adesea în cuiburi de păsări, dar intră în apartament prin produse din pâine sau condimente.

Luptă:

 • Eliminați alimentele contaminate
 • Aspirați rafturile și dulapurile și curățați-le cu oțet
 • Aerisiți regulat apartamentul
 • Folosiți viespi parazite
 • Tratați mobilierul infectat cu borax
 • Verificați structurile din lemn de către un specialist

Gândacul de minge

Gândacul cu cocoașă este cunoscut sub numele de gandacul cu bilă datorită formei sale rotunde. Atinge o dimensiune cuprinsă între unu și trei milimetri și are învelitori strălucitoare și netede. Acestea sunt de culoare maronie până la roșie. Antenele lungi sunt vizibile. Deoarece gândacii cu cocoașă sunt nocturni, o infestare este de obicei descoperită târziu. Ele apar ca un dăunător igienic și material și apar în clădiri vechi și case cu jumătate de lemn. Gândacii cuibăresc în cavități și infestează hrana contaminată cu reziduuri. Combaterea este extrem de dificilă.

Luptă:

 • întindeți cârpe umede seara
 • colectează-le dimineața
 • Se toarnă apă clocotită peste sau se aruncă în toaletă
 • Folosiți viespi parazite
 • Tratamentul cavităților cu pământ de diatomee
Youtube

Gândacul de cereale

Acest adept al culturii are o lungime cuprinsă între doi și patru milimetri și este caracterizat de păr ușor și strâns. Capul său este de obicei larg și are ochi compuși proeminenți. Cei șase dinți mici de pe fiecare parte a pronotului sunt izbitoare. Aripile de acoperire sunt acoperite de nervuri longitudinale ridicate. Gândacii apreciază alimentele bogate în carbohidrați și, pe lângă pastele și produsele din cereale, mănâncă și ciocolată, migdale și alte nuci. Larvele lor albicioase se hrănesc cu făină, care devine umedă și cocoloasă.

Luptă:

 • Aruncați alimentele care nu mai sunt comestibile
 • Congelați alimentele potențial contaminate
 • Închideți bine recipientul
 • Folosiți viespi furnici ca insecte benefice parazite

Racla

Aceste insecte nu sunt gândaci, ci reprezintă propria lor ordine.Gândacul este o specie care poate fi considerată un dăunător. Crește până la 14 milimetri și preferă habitate calde și umede. Insectele cuibăresc în nișe ascunse în spatele mulajelor și panourilor, cadrelor ușilor și arborilor de alimentare. Gândacul nu este pretențios în ceea ce privește mâncarea. Mănâncă orice și poate transmite boli sau poate provoca alergii.

Luptă:

 • Folosiți capcane lipicioase cu atrăgători pentru a controla infestarea
 • Utilizați cutii de momeală sau spray-uri cu otrăvuri alimentare
 • control continuu necesar
 • îndepărtați toate sursele de apă
 • Curățenia crește succesul controlului
 • Închideți nișe și goluri în pereți și podele

Purici

Aceste insecte aparțin ordinii Schnabelkerfen, care sunt legate de gândaci. Corpul tău este împărțit în cap, piept și abdomen, astfel încât se creează un aspect tipic. Insectele sunt colorate în mod variabil și pot fi de culoare verde sau maro monocrom până la negru și roșu izbitoare.

Se pierd în apartamente și clădiri atunci când caută locuințe de iarnă adecvate. Din moment ce nu fac rău, nu este nevoie să lupți cu ei. Este suficient dacă prindeți animalele și le aduceți afară. Închideți porțile de intrare posibile.

sfaturi

Puneți apă cu câteva picături de ulei de mentă sau un cățel de usturoi într-o sticlă de pulverizare și pulverizați-o pe ramele ferestrelor și pragurile ușilor. Asta ține ploșnițele din apartamentul tău.

întrebări frecvente

Există gândaci care preferă să stea în anumite camere?

În funcție de spectrul alimentar și de cerințele de habitat, dăunătorii apar în camere diferite. Gândacii de parchet se pot răspândi oriunde în casă, unde se găsesc podele sau mobilier din lemn uscat. Gândacii de pâine preferă să se cuibărească în bucătărie, deoarece aici larvele își găsesc condiții optime de hrănire. Când gândacii adulți roiesc afară, pot fi adesea văzuți la fereastră. Adesea stau nemișcați pe pereți. Locația vă oferă informații despre speciile respective.

Gândacul din casă arată ciudat. Ce ar putea fi asta?

În tărâmul insectelor există forme foarte neobișnuite și forme ale corpului care nu arată deloc ca gândaci tipici. Ocazional, astfel de insecte se pierd în case și apartamente atunci când animalele caută un loc unde să hiberneze. Un astfel de fenomen ar putea fi observat în Bremen în 2018, când o grămadă de bug-uri ciudate au pătruns în clădiri. Era pinul american, care este considerat inofensiv.

Ce bug-uri trăiesc în casă iarna?

Multe tipuri de gândaci de slănină apar ca paraziți, care pot fi observați și în camere încălzite în timpul iernii. Acestea includ gândaci de muzeu, gândaci de covor, gândaci de flori de varză și gândaci de blană. În natură, insectele iernează în stadiul larvelor, astfel încât să clocească în primăvara următoare și să roiască în căutarea unui partener de împerechere. Ciclul de dezvoltare tipic pentru majoritatea speciilor este de aproximativ un an. Dacă condițiile de mediu sunt bune pe tot parcursul anului, dezvoltarea se scurtează și paraziții pot produce mai multe generații pe an.

Care sunt cele mai frecvente erori care pot apărea în jurul casei și care deteriorează materialele sau materialele?

Există o serie de gândaci care preferă să se stabilească în alimente sau materiale într-un mediu uman. Succesul controlului depinde de modul de viață, care poate fi mai mult sau mai puțin ascuns în funcție de specie. Măsurile regulate de control și curățenia completă sunt de o mare importanță pentru a controla infestarea cu dăunători.

Cele mai frecvente dăunători de gândaci includ:

 • Gândac de frunze : Gândac de fasole
 • Gândacul rozătorilor : gandacul pâinii, hoțul de ierburi
 • Gândac de bacon : Gândac de bacon comun
 • Gândacul prădător plat : Gândacul cu cereale plate
 • Gărgărițe : gândaci de cereale, gândaci de porumb, gândaci de orez
 • Gândac negru : gandac de făină, gandac de făină