Udați grădina - dimineața sau seara?

Nu udati niciodata la pranz

Indiferent dacă este dimineața sau seara: mai ales în lunile fierbinți de vară, nu ar trebui să udați la prânz, dacă este posibil. Apoi este adesea atât de cald încât apa de irigație se evaporă imediat și nu ajunge deloc la rădăcini sau în cantități insuficiente. În afară de asta, chiar și cele mai mici picături de apă acționează ca o lupă și pot provoca daune grave frunzelor, lăstarilor, florilor și fructelor - și cu atât mai mult, cu atât sunt mai însorite plantele. Din acest motiv, sistemele automate de irigare nu sunt o idee bună în multe paturi de flori și legume: în schimb, încercați să apăsați întotdeauna de jos, astfel încât frunzele și alte părți supraterane ale plantelor să rămână uscate.

citește și

 • Ce este mai bun pentru udarea gardului viu: furtun de picurare sau furtun de înmuiere?
 • Cum să vă udați grădina în vacanță - Cele mai bune metode
 • Este mai bine să nu tăiați deloc mimozele sau doar puțin

Grădinarii trebuie să se trezească devreme

Cel mai bine este să folosiți vasul de udat fie dimineața devreme, fie seara târziu, experții recomandând udarea dimineața devreme între orele trei și patru. În acest moment solul este mai răcoros și frunzele sunt deja acoperite de rouă, astfel încât apa suplimentară nu provoacă daune. Mai mult, excesul de apă se usucă rapid din cauza creșterii căldurii și a radiației solare în timpul zilei. Cu toate acestea, dacă nu doriți să vă treziți atât de devreme, ar trebui să faceți acest lucru până cel târziu la șase dimineața. Udarea seara, pe de altă parte, are dezavantajul că umezeala persistă mai mult - și atrage melci vorace, care găsesc aceste condiții extrem de cerești. Dacă aveți o problemă cu șurubul, schimbarea timpului de turnare ar putea ajuta cu siguranță.

Udarea corectă a plantelor de grădină - cele mai importante sfaturi

În plus față de momentul potrivit, există o serie de alte sfaturi pentru udarea corectă. Acesta este modul în care plantele dvs. de grădină devin sănătoase și puternice în timpul verii:

 • apă devreme dimineața
 • mai degrabă pătrunde și se toarnă mai rar
 • nu udați niciodată cu înghițituri mici - apa nu ajunge la rădăcini
 • asigurați un drenaj bun: preferați solul slăbit, slăbiți bine solul greu
 • întotdeauna apă după fertilizare
 • Apă întotdeauna arbuști, arbuști și legume de jos, niciodată de sus
 • Rețineți necesitățile reale de apă ale diferitelor plante
 • Evitați apariția apei

sfaturi

Nu udați plantele conform unui program, dar după cum este necesar: Acest lucru poate varia foarte mult în funcție de tipul plantei, faza de creștere, vreme și temperatură. Practic, trebuie să turnați din nou când solul se simte uscat la o adâncime de aproximativ doi centimetri după un test cu degetul.