Construirea unui șemineu din beton - la ce să te uiți

Beton problematic

Betonul convențional este un exemplu al tipurilor de piatră insuficient refractare. Piatra în sine poate rezista bine la căldură, dar capacitatea sa de a absorbi apa este problematică. Șemineele betonate în aer liber sunt expuse vântului și vremii și, prin urmare, desigur și ploii. Umezeala se scurge în beton - și în cele din urmă, de îndată ce șemineul este aprins din nou cu următoarea oportunitate, se evaporă sau chiar se stinge. Rezultatul este că exploziile de beton și blocurile de beton (precum și blocurile Ytong, dar acestea din cauza aerului pe care îl conțin) pot chiar exploda în cel mai rău caz. Din același motiv, fundația unui șemineu nu trebuie betonată.

citește și

  • Construirea unui șemineu acoperit - idei și sfaturi
  • DIY: Construiește singur un șemineu în grădină
  • Construiți singur un șemineu din cărămidă pentru terasă - așa funcționează

Idei de șemineu din beton

Dacă totuși doriți să folosiți beton pentru șemineu, piatra trebuie protejată de ploaie și umezeală. Acest lucru se poate face, de exemplu, printr-un acoperiș, dar și printr-un capac cu un material impermeabil la apă. Dacă aceste cerințe sunt îndeplinite, nu puteți neapărat să vă așezați șemineul cu blocuri de beton, dar le puteți folosi la graniță. De exemplu, inelele de gabarit dezafectate de diferite dimensiuni sunt foarte potrivite pentru acest lucru. Sunteți absolut în siguranță dacă utilizați cărămizi de șemineu pentru șemineu, deoarece acestea sunt complet ignifuge. Cărămizile din argilă sunt fabricate special pentru căptușeala coșurilor de fum și a furnalelor și, prin urmare, trebuie să fie capabile să reziste căldurii ridicate și directe.

Beton refractar

Există, de asemenea, opțiunea de a folosi beton refractar în locul betonului convențional. Așa-numitul beton refractar poate rezista la temperaturi de la 1.100 ° C la 2.000 ° C și, prin urmare, este perfect pentru betonarea unui șemineu. Apropo, dacă intenționați un șemineu din cărămidă, se recomandă utilizarea mortarului ignifug - altfel s-ar putea întâmpla ca peretele să nu reziste la stresul mare cauzat de căldură.

sfaturi

În loc de beton, pietrele coapte pot fi utilizate excelent pentru construirea unui șemineu, de exemplu clincher sau cărămizi. Aceste pietre sunt, de asemenea, ieftine de cumpărat și rezistente în mod natural la foc.