Furnicile din casă - luptă sau se mută + cunoaște toate speciile

esențialul pe scurt

 • Există multe specii diferite de furnici care pot fi găsite în casă
 • Remediile casnice precum ierburile proaspete, uleiurile esențiale sau cuprul pot alunga furnicile
 • Dulciurile și resturile de mâncare atrag furnicile
 • Relocarea furnicilor nu este dificilă și o alternativă non-toxică și non-violentă de control

Identificați speciile găsite în casă

Youtube

Este extrem de important să identificați specia de furnică înainte de a lua măsuri de control. Acest lucru vă va oferi informații importante despre modul în care trăiesc diferite tipuri de furnici. Puteți estima mai ușor dacă insectele se instalează cu adevărat în pereți, subsoluri și nișe sau dacă tocmai s-au rătăcit în casă. Nu toate furnicile preferă să fie aproape de oameni.

citește și

 • Ajutor, am furnici în pat!
 • Ajutor - furnicile s-au așezat în ghiveciul meu de flori
 • Ce fac furnicile pe bujori?
genmărimeaparticularități
Furnicile de grădinăLasiusfurnici miciface cu greu cereri asupra spațiului de locuit
Furnicile lemnoaseFormicaaproximativ 10 mm lungimeOmnivorii, construiesc de obicei cuiburi de pământ
Furnici cal sau uriașeCamponotusfurnici mari, de până la 18 mm lungimecolonizează cherestea umedă
Furnicile de grădină sau noduriMyrmicafurnici de dimensiuni medii, aproximativ 5 mmconstruiește cuiburi subterane sau colonizează lemnul mort

Furnicile brune

furnici-în-casă

Furnica de grădină roșie are o culoare maro roșiatică și este una dintre cele mai răspândite specii din Europa Centrală. Locuiește în habitate foarte diferite și poate fi găsit în pajiști, grădini, păduri și păduri. Aici se cuibărește în lemn mort, sub perne și pietre de mușchi sau în câmp deschis și se hrănește cu miere. Alte specii de culoare maro sunt adesea posibile furnici în casă.

Furnică de grădină maro (Lasius brunneus)

Această specie are multe nume și este, de asemenea, cunoscută sub numele de furnica de lemn maro. Este izbitor de două tonuri și are diferite nuanțe de maro. În timp ce capul și abdomenul sunt de culoare maro închis, corpul, tulpinile și extremitățile apar maro-cenușiu sau galben-maroniu și uneori ușor roșiatic.

Risc de confuzie:

 • Furnica de gradina rosie (Myrmica rubra)
 • Furnică de grădină în două culori sau furnică de casă cu spate roșu (Lasius emarginatus)

Specia este legată de copaci. Colonizează lemnul mort putrezit în păduri ușoare, copaci bătrâni în livezi și în grădini sau parcuri. Aici se hrănește cu mierea afidelor. Lemnul depozitat sau încorporat, care este situat lângă foioase, este, de asemenea, așezat cu bucurie. Furnicile găsesc condiții de viață optime în cherestea de construcție umedă, gips-carton și panouri termoizolante. Prin urmare, Lasius brunneus este cea mai frecvent raportată furnică dăunătoare din Germania.

Furnicile negre

Specii din diferite genuri se încadrează în acest grup și sunt mai greu de identificat. Prin urmare, nu numai culoarea, ci și habitatul ar trebui examinate mai atent. Cerințele privind condițiile de mediu sunt foarte diferite în funcție de specie.

Furnică de grădină neagră (Lasius niger)

furnici-în-casă

Specia nu este furnica ta tipică de casă. Își construiește cuiburile în habitate moderat uscate și preferă cavitățile sub pietre și în gazon pentru a-și crește puietul care are nevoie de căldură. Când vremea devine sub-optimă, caută zone protejate și poate apărea în crăpături din perete. Pot pătrunde în case prin material izolant dacă există o legătură directă între stratul de izolație și cuib. Rapoartele cuiburilor sub structuri de acoperiș din tablă sunt rare.

Tipic speciei este un fir de păr dens, care, în funcție de incidența luminii, strălucește la diferite grade de argint. Lupta cu furnicile de culoare maro închis până la negru este de obicei lipsită de sens. După ce o colonie a fost exterminată, următoarea colonie se instalează în oportunitățile favorabile de cuibărire ale predecesorilor săi.

Furnică de cal negru (Camponotus herculeanus)

Această specie de culoare neagră are picioare și solzi roșu închis. Corpul tău arată îndesat din cauza extremităților scurte. Furnica preferă solurile umbroase și umede din păduri. Apare adesea în pădurile de molid de munte, dar poate fi observată și pe teren deschis și în zonele joase. Insectele colonizează lemnul prin daune externe sau prin rădăcini.

Aici își formează cuiburile furnica:

 • în principal în lemnul copacilor sănătoși
 • preferă molidul, ocazional pinul, rar lemnul tare
 • Cuiburile se extind uneori în pământ
 • colonizează doar lemnul încorporat cu contact direct cu solul

Furnica de lemn negru lucios (Lasius fuliginosus)

furnici-în-casă

Această specie se caracterizează printr-un corp negru profund, a cărui culoare strălucește în mod vizibil în lumină. Părțile bucale și antenele sunt de culoare maronie. Furnica de lemn preferă să-și construiască cuiburile în lemn mort. De asemenea, se așează în stâlpi de gard sau grinzi de acoperiș ale clădirilor, deși casele moderne sunt rareori deteriorate de acest tip.

Muncitorii construiesc un așa-numit cuib de carton în lemn, care constă din lemn mestecat, zahăr și alte solide. Acest lucru creează o masă negricioasă, care este umplută în cavitățile auto-roase. Cuibul de carton constituie baza de creștere pentru ciuperca Cladosporium myrmecophilum. Rețeaua sa fină de rădăcini pătrunde în pereții subțiri și întărește cuibul în acest fel.

Furnicile galbene

furnici-în-casă

Furnicile de culoare deschisă, cum ar fi furnicile galbene de luncă sau furnicile galbene, trăiesc sub pământ în substratul diferitelor peisaje. În timp ce prima se hrănește cu miere de păduchi rădăcină, furnica hoț folosește specii înrudite. Această mini furnică fură prada, ouăle, larvele și pupele de la animalele gazdă. Nici una dintre specii nu vizează locuința umană.

Furnica faraonului (Monomorium pharaonis)

Lucrătorii acestei furnici mici au aproximativ doi milimetri lungime și sunt de culoare galben chihlimbar, cu vârful întunecat al abdomenului. Pieptul și abdomenul sunt legate printr-o tulpină pe care se formează două cocoașe evidente. Insectele masculine sunt de culoare neagră și puțin mai mari. Regina atinge o dimensiune de până la 4,5 milimetri și pare puțin mai întunecată decât muncitorii. Specia a fost introdusă din Asia și a devenit un succesor cultural la nivel mondial.

Furnicile faraonului trăiesc aici:

 • în clădiri cu temperaturi constant ridicate
 • sere încălzite, bucătării comerciale și brutării
 • după introducerea în gospodăriile private

Specia este activă nu numai vara, ci tot timpul anului și nu supraviețuiește iernii în aer liber. Este un omnivor care preferă să mănânce alimente care conțin proteine ​​și zahăr. Insectele reprezintă o problemă în spitale, deoarece sunt atrase de sânge și puroi și pot transmite boli. Controlul este dificil, deoarece cuiburile sunt ascunse. Otravurile alimentare cu o lungă perioadă de latență promit cel mai mare succes, deoarece sunt transportate în cuib și hrănite puii și regina.

Două până la furnici multicolore

Împărțirea în tipuri unice sau multicolore nu este întotdeauna posibilă în mod clar. Dacă nu vă puteți găsi specia în această categorie, verificați speciile de culoare solidă. Diferite tipuri de culori și caracteristici sunt posibile și în cadrul unei specii.

Furnică de cal maro și negru (Camponotus ligniperdus)

furnici-în-casă

Această specie este caracterizată de un corp strălucitor. Capul și cea mai mare parte a abdomenului sunt de culoare neagră, în timp ce segmentul abdominal anterior, tulpinile și picioarele au o strălucire roșu-maro. Furnica de cal preferă locații semnificativ mai calde decât furnica de cal negru aferentă. Locuiește în pădurile de foioase și mixte uscate și însorite. Ocazional poate fi găsit pe pajiști uscate, stufoase și pe câmpuri.

Clădire cuib:

 • de preferință în lemn moale moale
 • Trunchiuri de copaci de până la trei metri înălțime și aproape de sol
 • sunt posibile cuiburi de pământ pur
 • nu colonizează lemnul viu

Ocazional specia este privită ca o furnică de casă. Dacă apare în imediata apropiere a așezărilor umane, poate apărea și în clădiri. Cuibărește în lemn construit de case, șoproane sau poduri și construiește cuiburi în stâlpi de gard.

Furnică de grădină în două culori (Lasius emarginatus)

Specia este privită ca o furnică tipică de casă și grădină, prin care furnica iubitoare de căldură este adesea confundată cu Larius brunneus. Este, de asemenea, cunoscut sub numele de furnica de casă cu spate roșu, deoarece sânul este de culoare roșu-galben până la roșu-maroniu. Capul și abdomenul sunt de culoare maro închis și ies în evidență clar de piept.

Specia iubitoare de căldură apare predominant în sudul Germaniei. Își construiește cuiburile în crăpături în stâncă, sub pietre și în lemn mort putred. Deoarece furnicile preferă habitate de roci, zonele de așezare sigilate cu beton și pietre par, de asemenea, extrem de atractive. Pot cuibări în pereții casei și crăpăturile sau în grinzi dacă aceste locuri de cuibărire au fost deja deteriorate de insecte și ciuperci.

Furnicile zburatoare

Furnicile cu aripi nu sunt o specie proprie. Într-o colonie de furnici există muncitori, regine și masculi. În timp ce numai masculii sunt înaripați la unele specii, există puține grupuri de rude cu mătci înaripate. Formarea aripilor are un fond evolutiv. Acest lucru permite insectelor să ajungă la parteneri de împerechere în afara coloniei lor.

Dacă observați furnici cu aripi târându-se dintr-o nișă, acest lucru nu indică încă reproducerea activă în casă. Bărbații caută parteneri din alte rase pentru a-și finaliza zborul nupțial.

Ce ajută cu adevărat împotriva furnicilor?

Dacă vrei să scapi de furnici, ar trebui să scapi de cauzele infestării. Nu este suficient să distribuiți remedii casnice pe urmele furnicilor. Astfel de măsuri oferă un remediu pe termen scurt, dar după o scurtă perioadă de timp insectele nu mai pot fi impresionate sau pot căuta căi alternative în casă. Puneți-vă accentul pe cuib.

Furnicile din casă: înseamnă a descuraja și a atrage

Jeli

Dacă doriți să alungați furnicile, trebuie să urmați calea furnicilor până la capăt. Iată cuibul. Furnicilor care locuiesc în el nu le place tulburările și își vor proteja puietul dacă cuibul este afectat de mirosuri intense. Prin urmare, ierburi precum chervil, lavanda sau cimbru sunt potrivite în mod ideal pentru a ține oamenii departe. Oțetul contribuie, de asemenea, la faptul că sensul de direcție al insectelor este perturbat. Când aromele au dispărut, efectul a dispărut. Prin urmare, ar trebui să aduceți ierburi proaspete, oțet sau ulei de arbore de ceai direct în cuiburi în fiecare zi.

sfaturi

Monedele sau materialele de construcție din cupru nu au succes în combaterea furnicilor. Numai biocidele care conțin cupru sunt eficiente, dar pot deteriora grav corpurile de apă și alte ființe vii.

Youtube

A atrage

Există diferite moduri în care puteți atrage insectele. Le puteți umple cu substanțe toxice. Momelile își dezvoltă cel mai bine atractivitatea primăvara, înainte ca plantele să încolțească și frunzele sau rădăcinile să fie atacate de păduchi. În acest moment, furnicile se hrănesc deja și acceptă de bunăvoie lichide dulci și atrăgători. Mai târziu, în cursul anului, insectele vor continua să folosească clădirea ca loc de cuibărit, dacă s-au stabilit deja aici. Atunci preferă să caute mâncare afară.

Momeli potrivite:

 • Cârnați de ficat
 • ton
 • Apă de zahăr
 • Bere și băuturi alcoolice
furnici-în-casă

Elimina

Capcanele de lipici sunt adecvate condiționat doar pentru luptă, deoarece nu pot prinde toate furnicile. Remediile naturale de casă, cum ar fi bicarbonatul de sodiu, nu sunt de asemenea potrivite. Pentru ca bicarbonatul de sodiu să funcționeze, trebuie să ștergeți furnicile gros cu agentul de ridicare. Dacă insectele ingeră cele mai mici particule prin curățare, ele mor. Bicarbonatul de sodiu modifică valoarea pH-ului și nu izbucnește, așa cum se presupune adesea. Această metodă este destul de eficientă pentru furnicile izolate din casă.

Mutați-vă

Trucul ghiveciului de flori este de puțin ajutor cu furnicile care s-au instalat în casă. Un vas de lut umplut cu material de cuibărit este acceptat dacă cuibul real este în pericol sau a fost deranjat. Pentru a face acest lucru, ghiveciul trebuie așezat direct deasupra cuibului, astfel încât furnicile să își poată transporta puietul în noua carcasă. Acest lucru este dificil de realizat atunci când furnicile s-au așezat în pereți. Prin urmare, astfel de încercări de relocare au succes doar cu speciile care au construit un cuib în gazon.

Otravă

Dacă există o infestare masivă a furnicilor, doar otravă poate combate efectiv ciuma și poate distruge toate furnicile. În general, ar trebui să vă abțineți de la utilizarea spray-urilor, deoarece acest lucru va răspândi ingredientele toxice în aerul camerei. Otravurile alimentare care sunt aplicate sub formă de pulbere și consumate de furnici sunt mai potrivite. Fipronil s-a dovedit a fi un agent eficient. Biocidul are o lungă perioadă de latență, astfel încât reginele care trăiesc în cuib și puiet sunt, de asemenea, otrăvite.

Evitați relocarea după controlul cu succes

Furnicile individuale nu sunt încă o problemă. Odată ce insectele s-au instalat în toată casa, daunele cauzate de furnicile din casă pot lua proporții considerabile. Identificarea cuiburilor este primul lucru pe care ar trebui să-l faci. Eventualele pagube trebuie reparate, deoarece după o exterminare este foarte probabil o nouă așezare în locurile de cuibărire existente.

Dacă doriți să scăpați permanent de furnici și să le controlați eficient, ar trebui să înlocuiți izolația și grinzile deteriorate și să renovați pereții. Acest lucru îi privește pe furnici de o existență importantă și se elimină urmele parfumului. Aceasta este singura modalitate de a ne asigura că nu colonii noi migrează din exterior.

De ce vin furnicile în casă?

furnici-în-casă

Speciile de furnici colonizează diferite habitate din natură. Acestea includ cavități sub pietre, găuri în pământ sau lemn putred. Multe clădiri sunt proiectate în așa fel încât materialele de construcție să semene cu locuri naturale de cuibărit. Prin urmare, este cazul ca furnicile să se așeze în crăpături în fațadă, sub dale de terasă sau în lemn. Când insectele urmează urmele furnicilor în casă și în apartament, sunt în căutare de hrană. Acestea intră în interior prin ferestre și uși care scurg sau alte crăpături prin fațadă. Furnicile pot apărea în casă tot anul.

Mâncare preferată:

 • Dulciuri
 • Carne și brânză
 • Fructe și pâine

Digresiune

Algoritmul furnică

Când o furnică întâlnește o nouă sursă de hrană, ingeră hrană și se târăște înapoi în vizuină. La întoarcere, insecta pulverizează feromoni pentru a marca drumul. Odată ajuns acasă, sufocă părți din mâncare pentru a stimula colegii de cameră. Acestea pornesc și urmează traseul parfumului. De asemenea, folosesc numeroase parfumuri pe drumul spre casă, astfel încât să miroasă și mai puternic.

În primul rând, furnicile își găsesc drumul către sursa de hrană folosind semnele de parfum disponibile. Deoarece acestea încă au un miros slab, alte furnici își găsesc și drumul spre mâncare pe alte căi. Insectele care au găsit cel mai scurt traseu se vor întoarce mai repede la cuib. Concentrația de feromoni este acum cea mai mare pe calea mai scurtă, motiv pentru care următoarele insecte preferă această cale. A apărut un drum de furnici.

Furnicile nu sunt principalele distrugătoare de lemn

Nu se consideră că insectele distrug lemnul în sens restrâns, deoarece nu pot folosi fibrele ca hrană. Unele specii specializate în lemnul mort îl folosesc doar ca substrat de cuibărit și colonizează cavitățile și pasajele create de ciuperci și insecte dăunătoare care descompun lemnul. Dacă se instalează în lemn încorporat, atunci preferă să utilizeze componente din lemn deteriorate și deteriorate anterior. Diferitele grade de duritate ale lemnului sunt utilizate în mod eficient. Părțile timpurii din lemn pot fi curățate cu ușurință, în timp ce lemnul târziu rămâne ca pereți între camere.

Furnicile fără stăpân

furnici-în-casă

Ocazional se întâmplă ca furnicile să construiască cuiburi în ghiveciul de flori de pe casă. Colonia poate fi transportată în casă neobservată dacă găleata este adusă la subsol pentru iarnă. Prin urmare, ar trebui să verificați cu atenție substratul. Dacă furnicile s-au instalat, le poți lupta eficient cu apă. În baia de scufundare, coridoarele sunt clătite astfel încât furnicile și puietul lor să fugă.

Când furnicile se așează în pădure

Distrugerea directă a materialelor pe bază de lemn de către furnici este încă posibilă, deși furnicile nu vizează în principal clădirile și lemnul intact. Adesea, materialele de construcție pentru insecte oferă posibilități de cuibare complet inovatoare, cu condiții optime pentru creșterea puietului. Sistemele compozite termice umezite cu apă stropită sunt un substrat ideal de cuibărit. Acestea asigură un climat perfect, care este similar cu condițiile din lemnul mort.

Furnicile sunt influențate de evoluțiile progresive. Se mișcă odată cu vremurile și folosesc noi oportunități de cuibărit în fațadele izolate.

Dovezi ale cuiburilor de furnici

Căutarea dovezilor circumstanțiale oferă informații rapide cu privire la posibilitatea unui cuib de furnici în casă sau apartament. Furnicile nu apar fără motiv. Aveți nevoie de condiții optime de locuit lângă casă și trebuie să vă găsiți mai întâi calea. Aceste indicii cresc probabilitatea ca o colonie de furnici să se stabilească în casă. În ciuda afirmării acestor aspecte, se poate întâmpla ca furnicile individuale să se piardă doar în bucătărie și baie.

Unde este probabil cuiburi de furnici

 • Izolarea fațadelor : zona de bază cu contactul cu solul și acoperită de vegetație densă
 • Casă cu jumătate de lemn : înconjurată de o grădină de legume dens plantată
 • Paravane : pre-deteriorate în băi umede și dormitoare reci, acoperite de ciuperci și insecte

sfaturi

Deutsche Ameisenschutzwarte eV are numeroase asociații regionale în care experții voluntari și furnici își oferă ajutorul.

Verificați casa și apartamentul

Dacă întâlniți în mod regulat mici grămezi de făină din rumeguș, mortar sau material de izolare în timpul curățării, este posibil ca o infestare de către insecte. Această presupunere este susținută dacă găsiți rămășițe de corpuri de insecte în grămezi. Furnicile moarte de pe sol, pe de altă parte, nu trebuie să indice o infestare cu dăunători.

Dacă clădirea este construită parțial sau în întregime din grinzi de lemn, oferă furnicilor potențiale oportunități de cuibărit. Aceste locuri de cuibărit sunt cu atât mai atractive cu cât sunt mai umede. Cuiburile furnicilor apar adesea în apropierea surselor de umiditate, cum ar fi băile, bucătăriile sau serile, unde structura clădirii are un nivel mai ridicat de umiditate în lemn.

Verificați mediul

Pentru ca furnicile să-și găsească drumul în casa ta, trebuie să găsească deja condiții bune de viață în zonă. O pădure adiacentă, vegetație densă direct pe fațada casei sau o grădină pot fi folosite ca indicatori. Trebuie să existe o legătură directă între casă și grădină care să pară atractivă pentru furnici.

întrebări frecvente

De unde vin furnicile în casă?

furnici-în-casă

Dacă găsiți brusc furnici în casă, pot exista o serie de motive. Coloniile de furnici migrează adesea din exterior și se instalează în facilități de cuibărit prefabricate. Acesta este cazul atunci când un copac bătrân este doborât sau un șopron este dărâmat în apropiere. Puteți găsi aceste locuri pe traseele parfumate ale vechilor trasee de furnici sau sunt atrași de mirosurile dulci.

O nouă înființare de colonii de către o regină în casă este destul de puțin probabilă. Furnicile se pot acumula în casă după ploaie. Adesea este o specie care locuiește pe pământ, care cuibărește în legătură directă cu casa. Dacă cuibul este inundat, insectele încearcă să-și salveze puietul în uscat.

Cum pot evita furnicile din casă?

În cazul în care furnicile devin o neplăcere în casă și grădină în fiecare an, sfaturi simple vă vor ajuta. Pentru a împiedica furnicile să intre în clădire, toate porțile de intrare ar trebui închise. Aceasta include nu numai golurile vizibile de sub ferestre și uși, ci și fisurile subterane de pe fațadă. Aici, furnicile care trăiesc în pământ pot intra cu ușurință în izolație. Benzi cu otrăvuri de contact pot fi aplicate acolo unde nu este posibilă etanșarea.

Merită controlul dăunătorilor de către exterminatori?

Când alegeți un controler împotriva dăunătorilor, asigurați-vă că aflați exact cum să faceți acest lucru. Un exterminator profesionist va cunoaște specia și va identifica specia înainte de a lua măsuri. Cu aceste informații, el poate evalua dacă furnicile s-ar fi putut așeza de fapt în casă. Experții verifică încăperile pentru eventuale urme și sigilează porțile de intrare. Gelurile aplicate aleatoriu sau produsele pe termen lung nu promit niciun succes.

Cu ce ​​se hrănesc furnicile în casă?

Spectrul alimentar al furnicilor este larg. Multe specii se hrănesc cu mierea de albine, în timp ce alte furnici sunt omnivore. În casă vizează alimentele zaharoase și bogate în proteine. Mănâncă fructe, carne și brânză sau pesmet.