Angelica ∗ cele mai bune 10 sfaturi de îngrijire și plantare (Angelica)

Plantați angelica în mod corespunzător

Plantați Angelica într-o locație însorită, bogată în nutrienți, proaspătă și umedă. Nici o altă umbeliferă nu ar fi trebuit să fie cultivată aici în ultimii 4-5 ani pentru a contracara acumularea de boli și dăunători. În timp ce bila de rădăcină a plantei tinere este îmbibată în apă, pregătiți solul pentru a fi fin sfărâmicios și lipsit de buruieni sau pietre. Plantarea în sine se face în cel mai scurt timp:

 • Săpați o groapă de plantare spațioasă pentru a îmbogăți săpătura cu compost și coșuri de corn (6,39 EUR pe Amazon *)
 • Împingeți tânărul Angelica și trageți cu ușurință rădăcina cu mâinile
 • În timp ce mențineți adâncimea de plantare anterioară, introduceți angelica și udați-o cu generozitate

citește și

 • Locația ideală pentru angelica este însorită și umedă
 • Angelica poate fi recunoscută după „mirosul amar” tipic
 • Cum să recunoaștem angelica și să distingem plantele otrăvitoare

Un strat de mulci din frunze de consolă, frunze sau tăieturi de iarbă aduce o contribuție valoroasă la procesul de creștere. Pe vreme uscată, Angelica proaspăt plantată este udată în mod regulat, astfel încât rădăcinile să câștige rapid un punct de sprijin.

Sfaturi de îngrijire

Chiar și în timpul plantării, accentul este pus pe furnizarea angelica cu o cantitate abundentă de apă și substanțe nutritive. Aceste două aspecte funcționează și ca stâlpi de susținere a cultivării profesionale în cadrul programului de îngrijire ulterioară. Acesta este modul în care creșterea și înflorirea se desfășoară după cum doriți:

 • Buruienile de buruieni bine la fiecare câteva zile între data plantării și mijlocul lunii iulie până când frunzele acoperă solul
 • Tânărul Angelica trage de mai multe ori pentru o creștere stufoasă, bine ramificată și compactă
 • Dacă nu plouă, udați-l în mod repetat și generos, fără a provoca apariția apei
 • Din mai până la sfârșitul perioadei de înflorire, fertilizați la fiecare 14 zile cu compost, humus de scoarță și gunoi de grajd

Dacă mulciți în mod regulat cu tăieturi de iarbă, urzică și frunze sau frunze de consolă, acest lucru va menține solul umed și cald mai mult timp.

Care locație este potrivită?

În locația însorită până la parțial umbrită, vă veți bucura de o impunătoare Angelica și veți aduce o recoltă bogată. În combinație cu un sol proaspăt, umed, bogat în substanțe nutritive și dotat cu o viață vitală a solului, angelica își dovedește buna reputație de plantă medicinală, aromatică și ornamentală. Vă rugăm să luați în considerare rotația culturilor pentru umbelifere și alegeți doar o locație în care niciun alt membru al acestei familii nu s-a stabilit în ultimii 4-5 ani.

Continuați lectură

Distanța corectă de plantare

Reglați distanța de plantare la lățime și înălțime, creați un aspect armonios și fără sudură de angelică în pat. Pentru ca Angelica spațioasă să se poată prezenta în perfecțiune, am realizat o scurtă prezentare generală a distanțelor de plantare pentru cele mai populare specii:

 • Angelica roșie cu o înălțime de 80-100 cm: Distanța plantei 100 cm
 • Angelica mare cu o înălțime de 100-150 cm: distanța dintre plante de 150 cm
 • Angelica reală cu o înălțime de 150-250 cm: Distanța plantei 200-250 cm

De ce sol are nevoie planta?

Pentru ca angelica să poată dezvolta enorma biomasă, este necesar un sol bogat în nutrienți, bogat în humus și proaspăt umed. Cu cât locația este mai însorită, cu atât solul ar trebui să fie mai echilibrat cu apă, fără a se înghesui. Prin urmare, Angelica se simte ca acasă în fundul hrănitor al unui iaz.

Care este cel mai bun moment pentru plantare?

Timpul de plantare pentru o plantă tânără într-un container este pe tot parcursul sezonului de grădinărit fără îngheț. Angelica primește cele mai bune condiții pentru o creștere splendidă atunci când plantează în solul încălzit de soare din august până în octombrie. Apoi, puteți aștepta cu nerăbdare bilele de flori ale plantei bienale încă din vara viitoare, recoltați frunze aromate și tulpini bogate.

Când este timpul de înflorire?

Speciile de Angelica își prezintă de obicei înflorirea nesofisticată în al doilea an de creștere, pentru ca apoi să moară. Adevărata angelică (Angelica archangelica) începe cu o perioadă de înflorire din iunie până în august. Specimenele magnifice, cum ar fi angelica purpurie (Angelica sylvestris), iau puțin timp și înfloresc din iulie până în septembrie. Umbelele laterale de flori subliniază impresionantul habitus cu sepale verzi, albe, roz sau roșii.

Tăiați corect angelica

După prima și singura ei înflorire, Angelica intră în sămânță pentru a muri treptat. Dacă nu se dorește însămânțarea în grădină, tăiați bilele de flori în timp util. În caz contrar, așteptați până la finalizarea acestui proces pentru a tăia angelica aproape de sol. Tăierea pentru recoltare începe cu mult înainte de perioada de înflorire. Tulpinile sunt frumos delicate pentru bomboane dacă sunt tăiate în momentul în care germinează inflorescențele. Cu puțin timp înainte de înflorire, frunzele sunt la zenitul conținutului lor valoros și sunt tăiate pentru a fi utilizate ca plante medicinale și culinare.

Se toarnă angelica

Nu lăsați sete de angelică, deoarece stresul de secetă poate însemna un sfârșit prematur al vieții plantelor. Dacă este necesar, apă în primele ore ale dimineții și din nou seara târziu în zilele uscate de vară. Conținutul de umiditate al substratului trebuie verificat zilnic în găleată, astfel încât suprafața să poată fi udată imediat dacă suprafața este uscată. Dacă există îngheț limpede în timpul iernii, dați plantei o înghițitură bună de apă în zilele blânde.

Fertilizați corect angelica

Pentru a dezvolta biomasa uriașă, solul nu acoperă complet cererea mare de nutrienți. Așadar, fertilizați Angelica în pat la fiecare 14 zile din aprilie / mai până la sfârșitul perioadei de înflorire cu compost și cornuri. Deoarece planta este în mod explicit înfometată de potasiu, adăugați gunoi de grajd în țărână. Fertilizarea săptămânală cu un preparat organic lichid este recomandată în găleată mare.

Iernarea

Angelica este complet rezistentă. Angelica reală poate rezista fără probleme la temperaturi de până la - 40 de grade Celsius. Soiurile decorative oferă în continuare temperaturi scăzute de până la - 28 de grade. Prin urmare, nu trebuie luate măsuri speciale de precauție în pat. Cu toate acestea, țineți vremea sub observație pentru îngheț curat. În condiții de frig înghețat fără ninsori, planta poate fi supusă stresului de secetă. Prin urmare, udați Angelica în zilele blânde din timpul iernii.

Propagati angelica

Înainte ca Angelica să moară, ea se îngrijește cu sârguință de mulți descendenți prin însămânțare. În mod ideal, ar trebui să lăsați natura să alerge liber și mai târziu să lăsați prea puțini răsaduri. În plus, există opțiunea de a dezgropa răsaduri de la o înălțime de 10-15 cm pentru a le planta în sol în locul dorit. Nu în ultimul rând, însămânțarea servește ca metodă clasică de propagare a Angelica. Acesta este modul în care poate fi cultivat în spatele sticlei de la mijlocul lunii februarie până la începutul lunii aprilie:

 • Așezați semințele proaspete într-o pungă cu nisip umed și sigilați
 • Depozitați timp de 4 până la 6 săptămâni în compartimentul pentru legume al frigiderului
 • Apoi semănați în pământ de semințe și acoperiți cu vermiculit
 • Păstrați-vă în permanență umedă în sera interioară la 25-30 grade Celsius
 • După apariție, scade temperatura la 16 grade Celsius

Cultivarea prin însămânțare de la începutul lunii iulie este, de asemenea, posibilă, cu condiția să vă propuneți să plantați în august. Cu toate acestea, în acest caz nu se poate renunța la stratificarea prealabilă.

Angelica într-o oală

Îngrijirea Angelica în oală se dovedește a fi mult mai consumatoare de timp decât în ​​pat. Deoarece planta necesită apă aproape în fiecare zi vara și trebuie fertilizată în mod regulat, doar câțiva grădinari hobby optează pentru această versiune a atitudinii. Alegeți un container care oferă suficient spațiu pentru rădăcina puternică de sfeclă. Ca substrat, vă recomandăm un sol de plante de ghiveci pe bază de compost de înaltă calitate, care este umplut peste un canal de scurgere din cioburi sau grâu (44,95 EUR la Amazon *). Pentru a nu exista vânt, ar trebui aleasă o locație protejată corespunzător pentru puternica Angelica. Nu în ultimul rând, efortul suplimentar pentru o iernare reușită vorbește pentru o cultură a patului. Pentru ca mingea de rădăcină să nu înghețe în poziția expusă a oalei,ar trebui să fie înfășurat în folie și așezat pe material izolant.

Angelica este otrăvitoare?

Indiferent de proprietățile sale medicinale foarte apreciate și de gustul aromatic al florilor, frunzelor, tulpinilor și rădăcinilor sale, există încă un risc toxic în lucrările de îngrijire și plantare. Dacă pielea intră în contact cu seva vegetală cu expunere simultană la lumina soarelui, este de temut o reacție fototoxică a pielii. Prin urmare, purtați întotdeauna mănuși atunci când manipulați angelica în aer liber sau în bucătăria îmbibată de soare.

Angelica nu înflorește

Nu vă mirați dacă angelica nu își arată florile mari de minge în primul an. În primul an de staționare, planta bienală se concentrează pe dezvoltarea unei mase de frunze suficiente. Abia în anul următor va fi disponibilă energia necesară plantelor pentru a înflori în alb, roz sau roșu. Drept urmare, planta moare după ce a avut grijă de descendenții potriviți prin auto-însămânțare.

Cum și când se recoltează angelica?

Regula generală pentru recoltarea Angelica este: odată ce planta este în floare, calitatea frunzelor, tulpinilor și rădăcinilor va suferi enorm. Deci, recoltați angelica după cum urmează:

 • Recoltează angelica tulpini de îndată ce inflorescența răsare în primăvară
 • Tăiați frunzele aromate chiar înainte de înflorire
 • Cel mai bun moment pentru recoltarea rădăcinilor este, de asemenea, înainte de înflorire

Odată ce aveți semințele valoroase în vedere, așteptați să se coacă și țineți un sac de hârtie sub conurile masive. Scuturarea puternică va lăsa sămânța nutritivă în ea. Când recoltați rădăcinile, asigurați-vă că nu mai mult de 5% din părțile verzi ale plantei se amestecă cu ele pentru a menține calitatea dorită.

Prin ce caracteristici se poate identifica angelica?

Oricine caută angelica în sălbăticie ar trebui să fie familiarizat cu caracteristicile optice. Căutați următoarele caracteristici care identifică în mod clar o plantă ca fiind Angelica:

 • Flori umbelate mari, în formă de bilă, în alb verzui, roz sau roșu
 • Angelica înflorește din mai până în septembrie
 • Tulpini puternice de flori, goale în interior, înălțime de până la 200 cm
 • Frunzele apar două sau trei pinnate, cu o lamă verde deschis

Include-ți nasul în detectarea angelicii, deoarece florile dau un miros plăcut de miere. Dacă rupi o tulpină și o freci între degetele înmănușate, va mirosi a mosc și portocale.

Continuați lectură

Soiuri frumoase

 • Meadierul Vicarului (Angelica sylvestris): Soi premium cu flori roz și statură maiestuoasă; Înălțime 90-120 cm
 • Solveig (Angelica archangelica): scoruri angelice reale cu proprietăți curative ridicate și gust delicios; Înălțime de creștere 250 cm
 • Angelica mare (Angelica giga): Specimen magnific cu flori asemănătoare cupolei în roșu intens; Înălțimea de creștere până la 160 cm