Taierea ferigilor - când și cum o faci?

Pruneți înapoi toamna sau primăvara

Majoritatea speciilor de ferigi trebuie tăiate toamna. Este suficient să scurtați frunzele chiar deasupra solului. Dacă ratați tăietura toamna, aveți următoarea șansă primăvara. Dar atenție: în primăvară există riscul ca noile fronde să fie rănite la tăiere!

citește și

  • Nu toate ferigile sunt create egale - cea mai importantă specie de ferigi
  • Propagarea ferigilor folosind butași - cum funcționează?
  • Feriga devine maro - de ce și ce ajută împotriva ei?

Frunzele servesc drept protecție naturală pentru iarnă

Unele specii de ferigi sunt considerate sensibile atunci când vine vorba de îngheț. Acestea includ, de exemplu, ferigile asiatice. Este mai bine să le tăiați în jumătate. Zona inferioară, care este lăsată în picioare, prinde frunzișul care urmează să fie așezat deasupra ei ca protecție pentru iarnă și „îl ține la loc”.

Alternativ, frunzele brune pot fi tăiate toamna și așezate pe zona rădăcinii. Pe lângă protecția de iarnă, frunzele servesc ca îngrășământ natural. Se descompun încet, iar formarea de noi frunze este stimulată și întărită primăvara.

Ferigi veșnic verzi și veșnic verzi

Speciile de ferigi vesnic verzi nu trebuie tăiate. Doar frunzele vechi și maronii trebuie curățate. Ferigile veșnic verzi arată și ele frumoase iarna. Au nevoie de protecție pentru iarnă sub forma frunzelor lor. Prin urmare, acestea sunt tăiate doar primăvara. Cel mai bine este să faceți acest lucru cu puțin timp înainte ca noile frunze să încolțească, pentru a nu fi rănite.

Tăiați feriga pentru a obține butași

Ferigile pot fi, de asemenea, tăiate pentru a produce butași care sunt folosiți pentru propagare. O astfel de tăiere trebuie făcută primăvara. Utilizați unelte și mănuși curate ca protecție împotriva părților otrăvitoare ale plantei.

Vă rugăm să rețineți următoarele puncte la propagarea butașilor:

  • posibil doar pentru ferigi cu rizomi supraterani
  • Tăiați rizomul la 4 cm în spatele punctului de vegetație cu un cuțit
  • Plantați rizomul într-o oală cu sol
  • păstrați solul umezit
  • Timp de înrădăcinare: 4 până la 6 săptămâni
  • Plantați-l într-un loc adecvat

Sfaturi și trucuri

Ferigile de interior sunt tăiate, precum și fericile de grădină.