Fertilizarea măslinului - când, cum și cu ce?

Stimulați creșterea cu îngrășământul potrivit

Din acest motiv, este de fapt complet suficient dacă vă repotați măslinul la fiecare doi-trei ani și înlocuiți substratul folosit cu ocazia. Cu toate acestea, măslinele cresc foarte lent - și îngrășăminte suplimentare, în special cu fosfați și nitrați, pot stimula creșterea și pot crește rezistența arborelui dvs. la boli și infestări cu dăunători.

citește și

  • Măslinul tolerează temperaturile fierbinți, dar nu înghețate
  • Care este prețul potrivit pentru un măslin bine crescut?
  • Luptați împotriva insectelor solzi de măslini în mod eficient și durabil

Ce îngrășământ este potrivit?

Din păcate, încă nu există pe piață îngrășăminte speciale pentru măslini. Cu toate acestea, îngrășământul complet disponibil în comerț este complet suficient. Cel mai bine este să folosiți un îngrășământ pentru plante de balcon sau în ghivece sau un îngrășământ cu eliberare lentă.

Cum se face fertilizarea?

În sezonul de creștere între aprilie și septembrie, ar trebui să vă fertilizați măslinul aproximativ la fiecare 14 zile. Adăugați îngrășământ lichid în apa de irigație conform instrucțiunilor de pe ambalaj și udați copacul cu el. Opțional - de exemplu în verile foarte uscate și fierbinți - puteți umple amestecul într-o sticlă de pulverizare și pulverizați planta în jur. Vă rugăm să nu faceți acest lucru la soarele prânzului, ci dimineața devreme sau seara. În caz contrar, frunzele ar putea fi arse. Pe de altă parte, îngrășământul pe termen lung trebuie adăugat doar până în iulie, deoarece măslinul are nevoie de o pauză în sezonul rece și nu trebuie fertilizat.

Păstrează pauza de iarnă

Un măslin are nevoie de mai puțini nutrienți toamna și iarna, motiv pentru care ar trebui să încetați fertilizarea din jurul lunii octombrie. Măslinii pot fi supra-fertilizați rapid, ceea ce la rândul său duce la boli și infestări cu dăunători. De asemenea, ar trebui să limitați udarea în lunile de iarnă, dar să nu o opriți complet. Nu uitați să udați iarna, altfel măslinul dvs. amenință să se usuce.

Frecvența fertilizării depinde de vârstă

Asigurați-vă că copacii mai tineri au nevoie de mult mai puțină fertilizare decât cei mai în vârstă. Puteți începe cu fertilizarea completă regulată doar când aveți aproximativ doi ani. Înainte de aceasta, este suficient să le furnizați copacilor tineri doar o șesime din cantitatea obișnuită de îngrășământ în lunile de primăvară și vară. La această vârstă, este suficientă o singură aplicare de îngrășământ pe lună.

Nu fertilizați răsadurile și butașii

Mai ales răsadurile și butașii nu ar trebui niciodată stimulate să crească cu îngrășăminte. Bucuria din copac nu ar dura mult, pentru că ar muri repede din cauza fertilizării excesive. Nutrienții conținuți în substrat sunt complet suficienți pentru astfel de plante tinere. În afară de aceasta, butașii cu rădăcini mici sau deloc nu sunt încă capabili să absoarbă substanțele nutritive administrate.

Sfaturi și trucuri

Frunzele care se îngălbenesc în măslin pot indica un exces de apă și substanțe nutritive, dar și o infestare cu acarieni păianjen. Folosiți îngrășământ cât mai puțin posibil, apoi micul dvs. copac se va simți bine în jur.