Tăierea coloanei de prune - Cum să vă puneți pruna în formă

De ce trebuie tăiată deloc o prună coloană?

Termenul de fructe coloane nu numai că sugerează un obicei de creștere deosebit de subțire, dar este, de asemenea, înțeles automat de mulți grădinari ca o indicație a unei dimensiuni relativ compacte. Cu îngrijirea potrivită și într-o locație adecvată, prunele coloane prezintă o creștere destul de viguroasă, astfel încât acestea sunt considerate doar parțial ca un pom fructifer într-o oală de pe balcon. Există mai multe motive pentru tăierea unei prune coloane:

  • păstrarea obiceiului columnar
  • cantitatea de randament depinde de lemnul de fructe
  • Sănătatea plantelor beneficiază de un obicei bine ventilat, care este deschis la soare

citește și

  • Diferite soiuri de prune coloane
  • Tăiați corect o coloană de caise
  • Cum să tăiați corect fructele de coloană - tutorial de tăiere

Cel mai bun moment pentru a tăia

Similar cu prunii „obișnuiți”, prunele coloane pot fi tăiate și în momente diferite. Unii grădinari preferă, în general, să taie pomi fructiferi iarna, pentru că atunci nu numai că există o „calmă a savei” relativă, dar și ramurile fără frunze sunt mult mai clare în fața ochilor grădinarului. Cu toate acestea, prunii tolerează mai bine tăierea dacă se face în iunie. Cu toate acestea, anumite tăieturi corective sau îndepărtarea lăstarilor de apă pot fi efectuate relativ ușor primăvara.

Iată cum să procedați la tăierea unei prune coloane

Practic, o prună coloană trebuie tăiată pentru prima dată la un an după plantare cel mai devreme. Ulterior, tăierea regulată a lăstarului principal contracarează golul trunchiului de jos. Este deosebit de important în cazul prunelor coloane că ramurile laterale noi sunt scurtate la aproximativ doi sau trei ochi. Prin tăiere, acestea se dezvoltă deosebit de bine în așa-numitul lemn de fructe până în anul următor, astfel încât randamentul unui copac poate fi crescut semnificativ. De asemenea, asigurați-vă că tăieturile sunt întotdeauna făcute aproape de o pereche de ochi, astfel încât lăstarii să fie, ca să spunem așa, „redirecționați” în acest moment. Prin urmare, această tehnică de tăiere este denumită și „redirecționarea” lăstarilor.

sfaturi

Prunele de coloană, ca și alți pruni, ocazional au tendința de a dezvolta o lăstare concurentă lângă lăstarul principal. Dacă este posibil, acest lucru trebuie tăiat rapid pentru a preveni ruperea coroanei.