Măcriș - confuzie cu alte plante

Utilizați măcrișul cu precauție

Practic, frunzele tinere de măcriș sunt crude sau gătite primăvara, o delicatesă savuroasă din plante sălbatice, cu o aciditate fină. Consumul devine problematic de la mijlocul lunii iunie, când frunzele încep să devină roșii. Aceasta indică un conținut crescut de oxalat de potasiu în frunze, care este transformat în acid oxalic în corpul uman și poate duce la crampe, diaree și leziuni ale organelor. Deoarece vitele care pasc de obicei disprețuiesc plantele din acest motiv, măcrișul este luptat de mulți fermieri în pajiștile furajere. Copiii și adolescenții ar trebui să consume vasele care conțin măcriș în cantități limitate, altfel pot apărea simptome de otrăvire. Cu toate acestea, opărirea sau fierberea pot reduce considerabil efectele ingredientelor din frunze.

citește și

  • Măcrișul: anotimp și utilizare
  • Măcriș: timpul și importanța înfloririi
  • Locația perfectă pentru măcriș

Confuzie în familia docului

În cadrul familiei botanice a docului, acesta poate fi confundat cu alte specii de docuri. Krauser ampfer (Rumex crispus) și măcrișul mic (Rumex acetosella) oferă un anumit potențial de intoleranță și otrăvire, în funcție de locația respectivă. Acestea pot fi deosebite de marele măcriș (Rumex acetosa) examinând cu atenție următoarele criterii:

  • Statură
  • Forma și aspectul frunzei
  • Culoarea florii

Confuzie cu toiagul lui Aaron

Este posibil să confundați toiagul lui Aaron cu măcrișul din cauza frunzelor foarte similare și colorate. Cu toate acestea, dacă priviți cu atenție, puteți vedea că frunzele de măcriș sunt îndreptate spre capătul inferior al lamei frunzei. În schimb, frunzele riglei sunt rotunjite uniform în această zonă. În plus, frunzele otrăvitoare ale toiagului lui Aaron sunt expuse atunci când limba este atinsă ușor printr-o durere usturătoare care provine din numeroasele ace mici din seva plantei. Din motive de securitate, totuși, nu trebuie să încercați acest lucru singur.

Sfaturi și trucuri

Pentru a fi siguri când faceți diferența dintre măcriș și bastonul lui Aaron, puteți aștepta inflorescențele ambelor tipuri de plante primăvara. În timp ce toiagul lui Aaron își dezvoltă florile caracteristice aproape de pământ, florile de măcriș roșiatic în formă de paniculă cresc până la un metru înălțime.