Utilizați var de grădină - plante, imagini, instrucțiuni și multe altele

esențialul pe scurt

 • Varul de grădină (10,55 € la Amazon *) este alcalin și crește astfel valoarea pH-ului, ceea ce alungă buruienile care iubesc acidul, cum ar fi mușchiul sau trifoiul
 • Varul de grădină se aplică primăvara sau toamna
 • Există plante cărora nu le place varul, cum ar fi azaleele sau rododendronii, cărora le plac solurile acide și, prin urmare, nu pot tolera varul

Ce este varul de grădină?

Practic, varul este o formă a elementului chimic calciu (Ca), care este unul dintre cele mai importante blocuri minerale ale oamenilor, animalelor și plantelor. Deci oasele și dinții constau într-o mare măsură din calciu, în timp ce mineralul din plante este o componentă elementară a pereților celulari.

citește și

 • Când să scoateți compostul
 • Fasole franceze în grădină - merită cultivate
 • De ce merită să crești zmeură neagră în grădină

În natură, calciul apare în diferite tipuri de roci și sedimente, mai ales sub forma sa sub formă de carbonat de calciu (CaCO3, numit și carbonat de var). Această materie primă este, de asemenea, baza majorității îngrășămintelor de var. (10,55 € la Amazon *) De regulă, varul se obține din așa-numitele depozite de var, care sunt depozite de sedimente din oceanele primordiale. Cu milioane de ani în urmă, rămășițele calcaroase ale vieții marine, cum ar fi melci, midii, crabi și altele, au constituit baza acestor straturi de rocă. Calcarul reprezintă acum o mare parte a scoarței terestre și servește ca materie primă importantă pentru toate tipurile de utilizări în industrie, casă și grădină.

Varul de grădină lasă florile să înflorească

Var de grădină împotriva mușchiului

Mușchiul iubește solurile acide. Dacă aveți mult mușchi în peluză, acesta este un semn sigur că solul dvs. este acid. Varul de grădină oferă aici un remediu, deoarece este alcalin și, prin urmare, crește valoarea pH-ului în sol. Cel mai bine este să aplicați varul primăvara și să-l prelucrați în pământ cu un scarificator. Scarificarea aduce și oxigen în sol, pe care nici mușchiul nu îl poate suporta.

Pentru ce ai nevoie de var de grădină?

Fiecare sol are în mod natural o valoare a pH-ului diferită, care este o măsură a cantității de hidrogen prezentă în sol. Valoarea pH-ului este afișată pe o scară între 0 și 14, cu un sol neutru având o valoare de 7. Solurile acide sunt dedesubt, alcaline (numite și bazice) deasupra. Majoritatea plantelor prosperă cel mai bine cu valori cuprinse între 6 și 7, deși există, desigur, și iubitori de acizi pronunțați (plante mlaștină) sau plante de nisip. Plantele au propriile lor preferințe în acest sens, care ar trebui luate în considerare la alegerea unei locații, precum și la fertilizare și calcare.

Cu toate acestea, valoarea pH-ului solului nu este statică, dar poate fi influențată atât în ​​mod nefavorabil, cât și favorabil. Tunderea gazonului și recoltarea peticului de legume duc în mod natural la acidifiere lentă, care trebuie contracarată prin calcarea țintită. Fertilizarea excesivă a solului cu îngrășăminte pe bază de azot duce, de asemenea, la acidificare. Dacă pH-ul solului este prea acid, acest lucru are multe dezavantaje pentru plante:

 • Disponibilitatea substanțelor nutritive : plantele nu pot absorbi substanțe nutritive vitale precum azotul, fosforul și potasiul în solul acid. Există o creștere scăzută.
 • Activitatea microorganismelor : bacteriile și ciupercile nu pot descompune substanțele organice în condiții acide ale solului, astfel încât ciclul nutrienților din sol se descompune.
 • Otravire cu aluminiu : la valori scăzute ale pH-ului, aluminiul se dizolvă, ceea ce restricționează creșterea rădăcinilor și, astfel, disponibilitatea nutrienților și a apei.

Prin calciere contracariți acidificarea și, prin urmare, simptomele de carență.

Când trebuie să fie calcularea podelei?

var de grădină

Varul de grădină este un mijloc eficient de îmbunătățire a solului, deoarece alimentează plantele cu calciu și pune la dispoziție și alți nutrienți în sol. În același timp, există o creștere a valorii pH-ului în sol, astfel încât să puteți contracara acidificarea prin calciu.

Avantajele varului de grădină:

 • crește pH-ul solului și neutralizează acidul
 • alimentează plantele cu var
 • îmbunătățește disponibilitatea nutrienților
 • îmbunătățește structura solului, creează un sol fin sfărâmicios
 • acest lucru este important pentru păstrarea plantelor în pământ și pentru absorbția nutrienților lor
 • promovează activitatea organismelor solului
 • întărește rezistența plantelor la boli
 • face dificilă creșterea multor buruieni și mușchi iubitori de acid

Cu toate acestea, varul de grădină are nu numai avantaje, ci și dezavantaje tangibile. Acestea apar cu utilizarea incorectă sau excesivă a agentului și inversează consecințele pozitive ale calcarului în sens opus. O cantitate excesivă de var duce, de asemenea, la o descompunere mai rapidă a stratului de humus, care inițial pune la dispoziție mai mulți nutrienți - dar pe termen lung se scurge solul. Nu fără motiv se spune o veche zicală:

„Varul face mai întâi tați bogați și apoi fii săraci”. (Autor necunoscut)

Digresiune

Nu tuturor plantelor le place varul

Când aplicați var, asigurați-vă că unele plante depind de un mediu acid pentru a prospera. Rododendronii, azaleele și hortensiile albastre nu trebuie niciodată fertilizate cu var.

Când este momentul potrivit pentru a aplica var?

Varul de grădină trebuie aplicat fie la începutul primăverii, fie toamna, fiind preferabilă toamna. Îngrășământul cu var cu acțiune lentă are apoi suficient timp pentru a-și dezvolta efectul în lunile de iarnă. În cele din urmă, primăvara le dați plantelor un îngrășământ de pornire, ceea ce duce la o creștere mai sănătoasă și mai rapidă datorită disponibilității mai bune. Nu aplicați niciodată îngrășăminte cu var în același timp cu îngrășămintele azotate, deoarece acest lucru va reduce conținutul de azot.

Instrucțiuni pentru împrăștierea varului

Aplicați varul de grădină fie cu mâinile libere, fie cu ajutorul unui împrăștiător special. Acesta din urmă contribuie la realizarea unei distribuții mai uniforme pe suprafețe mai mari. Acordați atenție unei distribuții largi și uniforme, de asemenea, trebuie respectate aceste instrucțiuni:

 • Liming pe sol uscat
 • nu stropiți peste părți ale plantei, ci răspândiți direct pe sol
 • Contactul cu părți ale plantelor poate duce la arsuri pe frunze etc.
 • lucrează profund în paturi și granițe
 • Apoi udă bine gazonul

Când și de ce ar trebui (și când nu) să vă limitați gazonul, este clar explicat în acest videoclip:

Youtube

Ce îngrășăminte cu var sunt acolo?

fundal

Compoziția varului de grădină

Carbonatul de var este format din cele trei elemente chimice calciu, carbon și oxigen. Prin urmare, este un îngrășământ pur cu var, deși unii producători oferă și amestecuri de var pentru fertilizarea grădinii. Cu toate acestea, acestea sunt considerabil mai scumpe decât varul propriu-zis de grădină, dar practic nu au o utilizare suplimentară - până la urmă, varul servește în primul rând împotriva unui sol supraacid. Fertilizarea în același timp rareori are sens. De regulă, plantele din solurile supraacide nu pot absorbi oricum nutrienți, astfel încât fertilizarea ar trebui să aibă loc doar la câteva săptămâni.

Varul de grădină este disponibil în magazine sub nume foarte diferite, ingrediente de bază mai mult sau mai puțin similare fiind ascunse în spatele diferitelor nume de marcă. Cu toate acestea, nu orice tip de var este potrivit pentru fiecare sol. Tabelul următor arată în mod clar ce var trebuie să folosiți pe ce sol:

Tipul soluluicaracteristiciTipul de varcaracteristici
bogat în humusMaterial organic mort și descompus, bogat în substanțe nutritive, fin sfărâmicios, întunecatcarbonat de varcarbonat de calciu natural, blând și eficient pentru o lungă perioadă de timp
bogat în humusMaterial organic mort și descompus, bogat în substanțe nutritive, fin sfărâmicios, întunecatAlge varîngrășământ natural de var din alge roșii, conține substanțe nutritive suplimentare, blând și de lungă durată
ușor de moderatnisipos până la argilosVar de grădinăcarbonat de calciu natural, versatil
nisiposnisipos, foarte ușor, bine drenat, sărac în nutriențiMarna de calcarconține carbonat de calciu și argilă, îmbunătățește calitatea solului pe termen lung

Carbonat de var

Acesta este un îngrășământ de var care se obține din depozite naturale de var. Acestea includ, de exemplu:

 • Piatră de cretă sau var de cretă
 • calcar
 • Marna de calcar
 • Var de dolomită

Aceste roci constau în principal din carbonat de calciu, cunoscut și sub numele de carbonat de var. Calcarul măcinat este deosebit de potrivit pentru grădină, deoarece se dizolvă doar încet și, prin urmare, are un efect blând și de lungă durată. Varul dolomitic este un tip de var care conține și magneziu și, prin urmare, este deosebit de potrivit pentru plantele cu un conținut mai mare de magneziu.

sfaturi

Asigurați-vă că nu utilizați îngrășăminte cu var cu un conținut de magneziu mai mare de zece la sută în timpul calcării obișnuite. În caz contrar, există o supraofertă.

Alge var

Varul de alge este extras din depozitele moarte de alge roșii și, prin urmare, este, de asemenea, unul dintre tipurile naturale de var. Agentul conține aproximativ 70% carbonat de calciu, până la 10% magneziu și, spre deosebire de alte îngrășăminte cu var, alte oligoelemente.

Marna de calcar

Acest îngrășământ natural de var contribuie semnificativ la îmbunătățirea solurilor nisipoase, deoarece argila pe care o conține își îmbunătățește capacitatea de depozitare. Cu o utilizare regulată, apa și substanțele nutritive nu mai „curg doar”, ci rămân în sol și pot fi absorbite de plante. Marna de var de înaltă calitate este formată din 60 până la 70% carbonat de calciu și 30-40% argilă.

Var de grădină

Varul de grădină nu este un tip de rocă, ci denumirea generală pentru diferite tipuri de îngrășăminte cu var. De obicei, este var natural măcinat cu sau fără conținut de magneziu. Uneori, varul de grădină conține, de asemenea, aditivi, cum ar fi îngrășăminte suplimentare sau agenți de eliminare a buruienilor. Varul de grădină este greu de dizolvat, motiv pentru care efectul său este lent și blând.

Var rapid / var afundat

Varul rapid sau varul netezit (oxid de calciu) a fost încă utilizat pe scară largă în grădina de acasă cu câteva decenii în urmă, dar acum se găsește doar în agricultură. Substanța poate fi amestecată cu apă, unde reacționează pentru a forma hidroxid de calciu - așa-numitul var stins. Ambele forme sunt eficiente rapid, dar și extrem de agresive. Acestea corodează pielea și membranele mucoase, iar utilizarea necorespunzătoare poate provoca daune grave plantelor și mediului. Acești agenți nu sunt absolut recomandați pentru calcarea grădinii!

Digresiune

Există vreo diferență între varul de gazon și varul de grădină?

Practic nu există diferențe între varul de gazon și varul de grădină. În schimb, este de fapt o descriere a soiului, deoarece nu orice îngrășământ de var de grădină este potrivit pentru peluze sensibile. Cel mai bine este să folosiți așa-numitul var de dolomită pentru o peluză verde sănătoasă, care este un îngrășământ natural din calciu și magneziu. Multe tipuri de var disponibile în comerț sunt, de asemenea, amestecate cu îngrășăminte cu eliberare lentă pentru o creștere sănătoasă a ierbii, deși acest lucru nu este întotdeauna util. În funcție de pH-ul solului, fertilizarea și calcarea nu ar trebui să aibă loc în același timp.

 • valoare pH ridicată : mai întâi calcar (de preferință toamna), fertilizați primăvara
 • Noua creație a unui gazon : la semănatul semințelor de iarbă, fertilizați, precum și varul
 • valoarea pH-ului neutru : chiar și cu mentenanță, calcarea și fertilizarea pot fi efectuate în același timp

Testați conținutul de var al solului

Din acest motiv, trebuie să verificați întotdeauna pH-ul solului de grădină înainte de a aplica fertilizarea cu var. Pentru aceasta puteți prelua probe de sol și le puteți trimite la un laborator specializat (și în același timp primiți recomandări precise de îngrășăminte), dar puteți efectua testul și acasă. Seturi specializate de verificare a varului sunt disponibile pentru aceasta în magazine specializate, pe care le puteți utiliza chiar și fără cunoștințe chimice de bază. Cu toate acestea, dezavantajul utilizării casnice este că nu veți primi nicio recomandare de fertilizare sau de calciu. În schimb, trebuie să calculați singur cantitatea corectă de var.

Plante indicatoare

Anumite plante - așa-numitele plante indicatoare - vă oferă, de asemenea, o indicație clară dacă solul dvs. este mai acid sau alcalin. Aceste plante se simt ca acasă în condiții de sol foarte specifice și astfel arată valoarea pH-ului la locația lor fără niciun test. Tabelul următor enumeră unele dintre cele mai comune specii din grădina de acasă.

Aceste plante indicatoare indică solul acidAceste plante indicatoare ca varul
MușchiCampanula
Trifoi de iepureWiesenknopf
Mușețel de câmpCicoare
Micul măcrișUrzica
Coada calului de câmpSclipeţ
Panselita de nisipCiulin de gâscă
Măcriș de lemnAdonis
Mustar de fermăPodbal
Floare galbenă exuberantăpăpădie
Premiul onorificUrzica moartă
margaretăCranesbill

Simptomele carențiale sunt o indicație a hiperacidității

Frunze îngălbenite, vârfuri de lăstari uscate sau pete maronii pe pulpă: toate aceste simptome de carență indică adesea supraacidificarea solului. Dar nu numai, deoarece aceste fenomene se produc și cu apariția apei sau a deficitului general de nutrienți (de exemplu, din cauza fertilizării insuficiente).

Digresiune

Făina de rocă și varul de grădină sunt același lucru?

Varul de grădină este carbonat de calciu pur, care uneori este îmbogățit cu magneziu. Între timp, făina de stâncă (14,95 € la Amazon *) este exact ceea ce sugerează numele: stâncă fin măcinată. Aceasta este mai mult sau mai puțin calcaroasă în funcție de tipul de rocă, dar conține, de asemenea, o serie de alte minerale și oligoelemente. Din acest motiv, făina de rocă cu greu poate fi supradozată, în timp ce fertilizarea cu var de grădină trebuie măsurată cu precizie - supra-fertilizarea poate avea consecințe drastice asupra fertilității solului.

întrebări frecvente

Teiul ajută și împotriva melcilor?

De fapt, un inel de carbonat sau var de grădină în jurul unei plante pe cale de dispariție îl poate proteja de melci vorace. Animalele evită, în general, să se târască peste ceea ce este pentru ei cu muchii ascuțite și să usuce materialul.

Varul este de fapt toxic pentru câini?

Nu lăsați animalele de companie - nu numai câinii, ci și pisicile și rozătoarele, cum ar fi cobai, iepuri și broaște țestoase - să alerge pe teren sau gazon proaspăt calcar. Agentul poate avea un efect caustic și poate duce la răniri. Dacă se mănâncă și iarbă văruită, otrăvirea este foarte probabilă, în special la animalele mici.

sfaturi

Cojile de ouă conțin var, dar nu sunt potrivite ca înlocuitor pentru varul de grădină. Cu toate acestea, le puteți folosi ca îngrășământ ieftin pentru plantele de casă și balcon și, bineînțeles, în grădină. Lăsați cojile de ouă zdrobite să se înmoaie în apă de la robinet câteva zile și apoi udați-vă plantele cu ea. Calculați două până la trei coji de ou pe litru de apă.