Fructe de tisă - fapte interesante despre fructele roșii (Taxus baccata)

Pulpa nu este otrăvitoare!

Tisa este plantă otrăvitoare. Taxina foarte toxică este conținută în toate părțile plantei, cu excepția pulpei. Pulpa în sine nu este otrăvitoare. Ar trebui să aibă un gust dulce.

citește și

  • Locația potrivită pentru tisa
  • Ace de tisa puternic - de ce tasa pierde ace?
  • Tisa - sfaturi pentru îngrijire

Cu toate acestea, atunci când îl încercați, trebuie să fiți foarte atenți și să evitați ca acesta să fie în siguranță. Există o mulțime de toxine în sâmburi.

Deoarece fructele arată foarte asemănător cu fructele de pădure, acestea sunt o adevărată ispită pentru copiii mai mici. Asigurați-vă că copiii dvs. nu consumă fructe din țesut, deoarece nu ar trebui subestimat riscul otrăvirii cu consecințe grave.

Flori masculine și feminine

Tisa este un sex separat. Aceasta înseamnă că arborele are fie flori masculine, fie femele. Numai un tisa cu flori feminine va primi ulterior fructele roșii caracteristice.

Perioada de înflorire a teiului durează din martie până în aprilie. Florile masculine au fost create anul anterior. Dacă doriți să vă înflorească tisa, aveți grijă la tăiere, astfel încât să nu îndepărtați inflorescențele.

În timp ce copacii masculi formează conuri mici galbene-verzi ca flori, florile femele sunt foarte puțin vizibile.

Primele fructe după 20 de ani

Este nevoie de mult timp pentru ca un copac să producă primele flori și apoi fructe. Este nevoie de aproximativ 20 de ani pentru ca pomul să înflorească pentru prima dată și apoi să rodească.

Propagați tisa din semințe

Butașii se pot face din fructele tisei:

  • Culege fructele
  • Scoateți semințele din pulpă
  • depozitați într-un loc răcoros mult timp (stratificați)
  • scroafă (sol de cactus sau kokohum)
  • umeziți ocazional

Este nevoie de până la doi ani pentru ca noii copaci să încolțească din semințe. De îndată ce apar primele lăstari proaspete, planta tânără poate fi ridicată cu grijă din pământ și mutată în locul dorit.

sfaturi

Tisi sunt conifere foarte rezistente, care sunt, de asemenea, foarte ușoare la tăiere. Prin urmare, ele sunt adesea plantate în garduri vii sau păstrate în grădină ca topiar.