Tăierea salciei arlequin - instrucțiuni de tăiere cu sfaturi și trucuri

Tăiați abil arlequinul sub tufișuri - toate tipurile de tăieturi și curmale

Genul multifacetic de salcii (Salix) oferă grădinarilor de acasă unul dintre cei mai colorați copaci ornamentali pentru un design imaginativ de grădină cu varietatea pestriță „Hakuro Nishiki”. Bijuteria este cunoscută sub numele de „Arlequin Willow” (Salix integra) și și-a găsit drumul din Asia de Est către grădinile noastre în 1979. Aspectul se caracterizează prin frunze alb-roz-verzui pe ramuri gălbui până la roșiatice. După ce a înflorit un așternut discret în martie până în aprilie, frunzele frumoase răsar de la începutul lunii mai.

citește și

 • Cum să vă tăiați salcia corect - instrucțiuni din tutorial
 • Tăiați salcia arlequin ca o minge
 • Cum să tăiați corect oleanderul - Tutorial pentru tăierea grădinarului la domiciliu

Pe crengile tinere , splendoarea frunzelor se desfășoară în cea mai frumoasă formă a lor. Legendara este o lăstare de frunze de culoare roz-crem, care de la distanță arată ca și cum ar fi înflorit salcia arlequin. Prin urmare, tăierea consecventă are prioritate maximă în programul de întreținere necomplicat. Un schimb regulat de plante perene pentru lăstarii de anul acesta garantează un joc nesfârșit și estival de culori în frunze. Tabelul următor vă rezumă ce tipuri de tăiere sunt recomandate pentru salcia arlequin ca trunchiuri înalte și arbuști ornamentali:

Tipul tăiatScop / ocaziecea mai bună întâlnire
Trunchiul topiar superiorTăiați coroana la dimensiune, îndepărtați lemnul mortIarna târziu (ianuarie până la începutul lunii martie)
Îngrijire tăiat trunchi înaltForma coroanei este compactă și are frunze pestrițesfârșitul lunii iunie
Plantă arbust tăiatramificare densă la bazădupă plantare
Conservare tăiat arbustformă de arbust sferică, compactă, subțierea lemnului mort, întinerire continuădin al 3-lea an la sfârșitul iernii (ianuarie până la începutul lunii martie)
Arbore de tăiere de întreținereCreștere opacă, aspect îngrijitdin anul 3 la sfârșitul lunii iunie
Arbust tăiat întineritorRevitalizează pășunile arlequin vechiNoiembrie până la sfârșitul lunii februarie

Atunci când alegeți o dată pentru o tăiere pe pășunile dvs. de arlequin, condițiile meteorologice actuale sunt decisive. Îngrijirea de tăiere din februarie reușește fără probleme într-o zi fără îngheț și acoperită . Vara, preferați o zi caldă, dar nu arzătoare. Plinul soare și seceta sunt cele mai importante criterii de excludere pentru perioadele de tăiere în jurul Sfântului Ioan.

Topiarul menține coroana înaltă a tulpinii strânsă și colorată

Pe lăstarii din acest an, o coroană înaltă a tulpinii poartă cele mai colorate frunze. O tăiere anuală a ramurilor de coroană din anul precedent deschide calea pentru un nou lăstar. Cum se taie corect:

 • Cel mai bun moment este în februarie, înainte de începerea înmuguririi
 • Tăiați toate lăstarii coroanei, cu excepția conurilor scurte
 • Aplicați foarfeca la 3-5 milimetri distanță de un mugur

Odată cu tăierea radicală a ramurilor coroanei, veți obține o nouă lăstare puternică de lăstari tineri. Un aport suplimentar de nutrienți este benefic pentru creștere. După topiar, fertilizați cu compost și așchii de corn. (6,39 € la Amazon *) Salcia arlequin în găleată acceptă cu recunoaștere un îngrășământ lichid pentru plantele verzi.

Arlequin salcia tăiat trunchi înalt

Digresiune

Tăiați salcia arlequin cu bypass sau foarfece de nicovală?

Lemnul de salcie este foarte moale și, prin urmare, ușor de tăiat. Această caracteristică face ca tăierea salciei arlequin să fie ușoară și simplă. Utilizați foarfece cu o singură mână atunci când tăiați o coroană sau un arbust. Foarfecele bypass cu două lame ascuțite sunt recomandate pentru o tăiere netedă. La foarfecele de nicovală există riscul ca lemnul moale să fie ciupit între lama ascuțită și nicovală contondentă și să fie sfâșiată.

Coroana înaltă a trunchiului beneficiază de tăietura estivală și hrănitoare

Datorită tăierii puternice de formă din februarie, se instalează o creștere puternică, ceea ce face utilă o altă tăietură vara . Pentru ca salcia ta de arlequin să înflorească ca un trunchi înalt cu o coroană compactă și densă, apucă din nou foarfece în jurul Sfântului Ioan la sfârșitul lunii iunie. În acest moment plantele iau o pauză de la creștere. Urmează un al doilea lăstar mai slab cu frunze ornamentale proaspete și colorate. Cum să vă tăiați în mod corespunzător puieții de arlequin vara:

 • Tăiați ramurile coroanei cu o treime sau jumătate
 • Alternativ, pur și simplu scurtați ramurile care ies din forma coroanei
 • Îndepărtați lăstarii care răsar din trunchi sau discul rădăcină

Trunchiurile înalte ale unei salcii arlequin sunt altoite pe trunchiul și rizomul unei specii sălbatice robuste. Ca rezultat, lăstari sălbatici răsar din trunchi sau discul rădăcinii. În fiecare tragere de joc există o forță vehementă de creștere care este superioară ramurilor coroanei nobile. Pentru ca lăstarii sălbatici să nu preia comanda în timpul creșterii și să crească suprafața prețioasă, ar trebui îndepărtați imediat. Acționați aici în conformitate cu regula generală: Toate lăstarii sub punctul de rafinare de la baza coroanei trebuie îndepărtate cât mai repede posibil.

fundal

Forma coroanei sferice largi are multe avantaje

Ca trunchi înalt, salcia arlequin vine cu o coroană naturală sferică. O tăietură dublă contribuie semnificativ la faptul că arborele tău păstrează forma avantajoasă a coroanei. Coroanele rotunde garantează o sursă de lumină nestingherită, astfel încât fotosinteza să poată fi efectuată pe toate ramurile și crengile. Acest lucru are ca rezultat o creștere densă a frunzelor din primăvară până în toamnă de la vârful coroanei până la baza trunchiului. Fără tăietură, salcia ornamentală își pierde forma sferică armonioasă de-a lungul anilor și se transformă într-o creștere răspândită, ovală, de până la 200 de centimetri lățime, care amintește mai mult de o clătită eșuată.

Tăiați salcia arlequin ca arbust după plantare - așa funcționează

Plantată ca arbust în pat, salcia arlequin este o adevărată splendoare. Prin natură, salcii ornamentale formează un habitus emisferic de până la 300 de centimetri înălțime. Ca solitar, grup decorativ sau gard viu, „Hakuro Nishiki” atrage atenția tuturor în grădinile mici și mari. Astfel, tufișurile de salcie arlequin se ramifică dens de la rădăcini până la vârfurile tufișurilor, o tăietură de plantă stabilește cursul. Așa se întâmplă:

 • Cel mai bun moment este imediat după plantare
 • Ca alternativă, compensați tăierea în februarie a anului următor
 • Tăiați arbuști tineri cu rădăcină goală la jumătate
 • Scurtați plantele tinere în ghivece sau recipiente cu o treime

Așa cum ilustrează ilustrația de mai jos, tăierea expertă a plantei necesită o abordare radicală. Nu lăsa asta să te încurce. Acestea determină acumularea sevei în mugurii inferiori, ceea ce asigură o ramificare puternică la baza plantei cu efect pe termen lung.

Tăiați salcia arlequin

Digresiune

Presiunea ridicată a sevei face ca mugurele să înceapă

Factorul decisiv pentru intensitatea înmuguririi și creșterii este presiunea sevei. La fel ca majoritatea speciilor de plante, salciile își pompează sucurile cu vehemență și intenționat la mugurii superiori ai lăstarilor lor. Motivul strategiei florale este cea mai rapidă creștere posibilă a soarelui, pentru a nu fi umbrită de plantele vecine. Cu cât este mai jos poziția unui mugur, cu atât este mai mică presiunea și creșterea sevei. Dacă tăiați lăstarii ca parte a plantării, mugurii care anterior erau subordonați să preia conducerea și primesc un flux de sevă corespunzător puternic. Deoarece mai puțini muguri trebuie să fie serviți în același timp, presiunea sevei crește la fiecare mugur rămas, după care începe o lăstare puternică.

Pentru un arbust în formă maximă - tăiere de formă și întreținere

După tăiere, lăsați un tufiș de salcie arlequin să crească timp de doi până la trei ani. Salcia ta ornamentală finalizează faza de dezvoltare pentru frumusețea semisferică a arbuștilor fără intervenție horticolă. Începând cu al treilea an de stand, o formă și o tăietură de întreținere garantează vitalitatea tinerească și o îmbrăcăminte colorată cu frunze. Cum se face corect:

 • Cel mai bun moment este în februarie într-o zi fără îngheț
 • Examinați în prealabil tufa pentru oaspeții animalelor de iarnă, pentru a amâna întâlnirea, dacă este necesar
 • Subțierea ramurilor moarte la bază
 • Faceți același lucru cu lăstarii încrucișați sau cu creștere interioară

Odată ce lemnul mort și ramurile necorespunzătoare au fost îndepărtate, dedicați-vă topiarului. Nu tăiați uniform lăstarii. Pentru a păstra forma frumoasă, emisferică, scurtați mai mult ramurile din exterior. În general, lăstarii ar trebui să fie tăiați cu cel puțin o treime pentru a încuraja înmugurirea ramurilor tinere din acest an. O reducere de până la două treimi este ușor posibilă dacă nu doriți o funcție de ecran de confidențialitate în primele câteva luni ale anului de grădinărit. După tăiere, fertilizați cu compost și așchii de corn și turnați multă apă.

sfaturi

Salcia ornamentală „Hakuro Nishiki” este originară din Asia de Est. Spre deosebire de speciile de salcie autohtone, salcia ta arlequin nu se poate baza pe un avantaj la domiciliu pentru rezistența la boli. Prin urmare, atunci când tăiați, aveți grijă să lucrați cu lame curate și dezinfectate . Germenii patogeni folosesc instrumente de tăiere necurate ca mijloc ideal de transport pentru tăierea rănilor la plantele lemnoase.

Tăierea îngrijită împiedică frunzele să se înverzească vara

O tăiere puternică în februarie este urmată de o lăstare puternică corespunzătoare de ramuri lungi și flexibile, cu frunze frumos pestrițe. Pe măsură ce vara progresează, frunzele arbușului de salcie arbușcă în mod vizibil verde. Prin urmare, este un avantaj dacă reduceți din nou între sfârșitul lunii iunie și mijlocul lunii iulie. Cum să procedați profesional:

 • Examinați cu atenție pășunile arlequin pentru păsări care cuibăresc, pentru a amâna programarea, dacă este necesar
 • Întrerupeți creșterea din acest an cu foarfece proaspăt ascuțite și dezinfectate
 • Scurtați lăstarii în aer liber mai mult decât lăstarii în centrul arbustului

Vă rugăm să nu tăiați arbuști ornamentali de salcie în căldură sufocantă sau în timpul secetei de vară. În mod ideal, alegeți o perioadă cu temperaturi ușoare și cer acoperit.

fundal

Rețineți perioada de grație de vară atunci când tăiați copaci

Din trei motive întemeiate, acest tutorial susține tăierea moderată de vară pe sălcii ornamentale ca arbust și tulpină înaltă. Dacă reduceți creșterea din acest an pe pășunile dvs. de arlequin de ziua Sfântului Ioan, o adiere proaspătă va intra în festivalul de culoare al frunzelor. În același timp, sprijiniți creșterea compactă, densă și stufoasă a coroanei și a arbustului cu o tăietură de îngrijire. În primul rând, luați o considerație de urgență necesară pentru sezonul de reproducere a numeroase specii de păsări. Perioada de grație de vară se manifestă în Legea federală privind conservarea naturii pentru perioada 1 martie - 30 septembrie. Se permit tăieri moderate la plantele lemnoase, cu condiția să nu existe cuiburi în ramuri.

Întineri vechiul tufiș de arlequin - deschide calea pentru culori proaspete

Fără o formă recurentă anuală și o tăietură de întreținere, un arbust de salcie arlequin rememorează doar soiul premium „Hakuro Nishiki”. Mai degrabă, lemnul se prezintă ca o rețea impenetrabilă de lăstari bătrâni și tineri cu frunziș uniform verde. Acesta nu este un motiv pentru a arunca arma în cereale și a curăța pășunile arlequin. Acum beneficiați de o toleranță robustă la tăiere . Așezând arbustul îmbătrânit pe baston , vă lăsați calea pentru o reconstrucție. Acesta este modul în care funcționează planul:

 • Cel mai bun moment este între noiembrie și sfârșitul lunii februarie într-o zi fără îngheț
 • Mai întâi examinați tufișurile dense pentru oaspeții animalelor de iarnă
 • Am văzut lemnul mort până când este chiar deasupra solului
 • Tăiați lăstarii rămași înapoi la 20 sau 30 de centimetri

Direcționați creșterea în forma naturală, emisferică atunci când faceți tăierea conică. În acest scop, scurtați lăstarii solului în interiorul arbustului mai puțin decât lăstarii afară. Pentru a încuraja ramificarea de jos, reduceți creșterea cu jumătate la două treimi la sfârșitul lunii iunie a verii următoare. În plus, vă recomandăm să fertilizați de două ori la începutul lunii martie și la începutul lunii iulie cu așchii de compost și corn sau un îngrășământ organic din magazinele specializate.

Tăietură conică de salcie arlequin

fundal

Punerea pe băț activează mugurii adormiți

Clasificarea salciei arlequin ca lemn compatibil cu tăierea se bazează în primul rând pe capacitatea sa de a încolți proaspăt din lemn vechi. Capodopera florală reușește, deoarece planta creează muguri adormiți pe măsură ce crește. Acestea servesc ca ultimă linie în cazul în care alte părți ale plantei cedează, cum ar fi ramuri, crenguțe sau trunchi. Jargonul tehnic descrie punctele secrete de vegetație drept ochi adormiți, deoarece acestea sunt situate sub formă de puncte mici sub scoarță. Prin plasarea unui tufiș de salcie arlequin (nu trunchiul înalt!) Pe băț în timpul întineririi, mugurii latenți se activează și garantează că lăstarii și frunzele tinere vor răsări din nou.

întrebări frecvente

Aș dori să plantez un gard viu de foioase cu protecție a vieții private în curtea din față. Salcia arlequin este potrivită pentru asta?

Dacă aveți în vedere un gard viu în creștere liberă ca o incintă și un ecran de confidențialitate, salcia arlequin este ideală. Cu o tăiere anuală de întreținere în februarie și tăiere topiară la sfârșitul lunii iunie, salcii ornamentale prosperă într-un mod compact și opac în timpul verii. Pentru o gard viu strict formal, ar trebui să utilizați alți arbori de foioase, cum ar fi ligerul sau carpenul.

Ce subplantare este potrivit pentru salcia arlequin ca trunchi înalt?

Ca trunchi înalt, salcia arlequin este rafinată până la un tip robust de salcie, cum ar fi răchita. Deoarece toate salcii se dezvoltă ca rădăcini superficiale, plantarea adecvată ar trebui să fie puțin competitivă. Se recomandă flori elfice (Epimedium), mantaua doamnei (Alchemilla), cranesbill (Geranium) și floarea de spumă (Tiarella).

Mantaua doamnei, flori de spumă sau frunze

Ne-am plantat salcia arlequin acum 2 ani ca un trunchi înalt. Când trebuie făcută prima tăiere? La ce ar trebui să fii atent?

Pe o pășune arlequin, coroana trebuie tăiată „arici scurt” în fiecare primăvară. Cele mai colorate frunze se formează pe lăstari tineri. În timpul verii, puteți tăia coroana sferică după cum doriți sau o puteți lăsa să crească netăiată. Vă rugăm să nu tăiați niciodată salcia ornamentală „Arlequin” în îngheț, căldură sau secetă.

Salcia mea ornamentală „Arlequin” se află în grădina însorită din față și suferă de numeroase frunze brune. Ce pot face împotriva ei?

Ca măsură imediată, recomandăm umbrirea coroanei, de exemplu cu o umbrelă de soare. Pentru o alimentare suficientă cu apă, vă rugăm să verificați zilnic dimineața devreme cu un test cu degetul dacă solul este uscat și trebuie udat. O reducere ușoară aproape de Sf. Ioan (24 iunie) ajută, de asemenea, la rezolvarea problemei. Apoi aplicați compost cu așchii de corn pentru a ajunge sub brațele florale ale lemnului suferind.

Pe „Hakuro Nishiki” de 3 metri înălțime, frunzele devin maro și negre. În același timp, hoardele de furnici sunt în mișcare pe copac. Ce lipsește plantei?

Dacă furnicile se zbat într-o pășune ornamentală, păduchii nu sunt departe. Muncitorii furnicilor se afidă, îi transportă la frunze și mulg mierea pe care o produc dăunătorii. Decolorările brune ale frunzelor indică faptul că păduchii îndepărtează seva din plantă. Făinarea se răspândește deja pe frunzele negre de salcie, o consecință obișnuită a infestării cu afide. Luptați afidele cu o soluție spray de 1 litru de apă, 2 linguri de săpun pur de caș și un strop de alcool. Furnicile stau apoi departe de locul inhospitalier pentru păduchi singuri. În cele din urmă, tăiați toate lăstarii afectați înapoi în lemnul sănătos.

Lăstarii răsar din trunchiul trunchiului rafinat de salcie arlequin. Voi îndepărta aceste lăstari sălbatici cât mai curând posibil. Ce tip de salcie este portaltoiul? Pot folosi lăstarii ca butași în grădină?

Trunchiurile înalte de salcii arlequin sunt altoite de obicei pe salcie de răchită (Salix viminalis). Specia de salcie este cunoscută pentru creșterea puternică a ramurilor sale de 100 până la 200 de centimetri pe an și prosperă în orice sol de grădină normal. Puteți planta lăstarii trunchiului ca butași direct în patul însorit până la parțial umbrit, pentru a crește un tufiș de salcie sau un copac mic.

Cele mai frecvente 3 greșeli

Doar o tăiere anuală face ca arlequin sălcie lumina florală care face ca inima grădinarilor să bată mai repede. Dacă nu există tăieturi de formă sau de întreținere, salcia ornamentală îmbătrânește în tufișuri inestetice sau dezamăgește cu o coroană deformată și frunze uni-verzi. Pentru a vă proteja de greșelile de tăiere, denumim cele mai frecvente trei erori de tăiere după numele lor, subliniem tiparele de daune tipice și oferim sfaturi pentru prevenire:

Erori de tăiereDeterioraprevenirea
Nu tăiați niciodată coroana tijeiCoroana răspândită, deformată, fără frunze pestrițeTăiați coroana înapoi în conuri scurte în februarie
Arlequin bush nu este expusîmbătrânire prematură, tufișuri dense ca ramuri vechi și tinereclar în fiecare iarnă târzie din anul 3
fără reducerefără lăstari roz-verzi, culoare frunziș micTăiați trunchiul înalt și arbustul cel puțin o dată pe an

O altă greșeală obișnuită cu consecințe fatale rezultă din confuzia salciei arlequin (Salix integra „Hakuro Nishiki”) cu o salcie de pisoi agățată (Salix caprea „Pendula”). Acesta din urmă poartă pisici moi din martie până în aprilie ca cel mai frumos ornament al său. Prin urmare, tăierea coroanei și a arbustului tulpinii înalte se face după perioada de înflorire. O reducere în februarie ar distruge toate speranțele pentru pisoiul strălucitor argintiu.

Youtube

sfaturi

Ați prescris o schimbare de locație pentru pășunile arlequin în primii cinci ani? Atunci lemnul vă va ierta stresul asociat dacă alegeți data toamnei fără frunze. Ca rădăcini puțin adânci, trunchiurile înalte și arbuștii pierd o cantitate mare de rădăcină atunci când sunt transplantate. Tăiați o salcie ornamentală cu cel puțin jumătate pentru a restabili echilibrul dintre creșterea supraterană și cea subterană.