Bromelia • Cele mai bune 10 sfaturi de îngrijire (Bromeliade)

origine

Bromeliile nu numai că arată exotice, ci și exotice: zona lor de origine este așa-numita Neotropică, care se întinde în principal peste America de Sud și Centrală, dar și peste Indiile de Vest. Habitatele lor originale sunt, prin urmare, foarte diferite în ceea ce privește clima decât în ​​latitudinile noastre - și anume, mai presus de toate tropicale calde, umede și care nu sunt supuse celor patru anotimpuri. Cu toate acestea, unele dintre foarte numeroasele specii de bromeliade pot fi cultivate foarte bine ca plante ornamentale în camerele noastre - la temperaturi normale de viață în camere încălzite pot prospera fără probleme.

citește și

 • Ce trebuie făcut atunci când o floare de bromelia se usucă
 • Floarea de bromelia a terminat de înflorit - ce să faci?
 • Cum am grijă în mod corespunzător de o bromelie? - Răspunsuri la întrebări frecvente

Bromeliade poartă numele medicului suedez Olaf Bromel. De altfel, prima bromeliadă a venit în Europa împreună cu celebrul descoperitor Cristofor Columb - sub forma unui ananas, care este probabil cea mai cunoscută specie de bromeliadă din cauza fructelor sale. Din această cauză, familia plantelor este supranumită și familia ananasului.

A nota:

 • Originea bromeliilor din America de Sud și Centrală
 • unele specii pot fi ușor cultivate în camera noastră
 • prima specie de bromelie - ananas - a ajuns în Europa prin coloană

creştere

Marea majoritate a speciilor din familia bromeliilor sunt plante perene veșnic verzi. Structura puternică a rozetei cu frunze late, ascuțite, verticale este tipică aspectului său. La unele specii, apa de ploaie se colectează în centrul de palnie al rozetei de frunze. Multe specii sunt xerofitice, deci își pot reduce evaporarea prin diferite mecanisme.

O altă caracteristică a Bromeliceae este creșterea lor epifită - aparțin așa-numitelor epifite, cum ar fi orhideele. În natură cresc fără rădăcini în principal pe copaci sau pe stânci. În cultura interioară, acestea sunt păstrate în ghivece numai în scopul stabilizării.

Cele mai importante lucruri din nou dintr-o privire:

 • Bromeliade sunt în mare parte plante perene
 • au ax tulpina supărat cu rozetă de frunze
 • majoritatea speciilor aparțin epifitelor, epifitelor fără rădăcini

frunze

Frunzele bromeliade nu sunt doar un aspect caracteristic - sunt, de asemenea, canale esențiale de nutrienți pentru multe specii. La urma urmei, ca epifite, nu vă puteți acoperi nevoile nutriționale prin rădăcini. În schimb, primesc substanțe nutritive și umezeală direct din aer prin solzi absorbanți și păr descuamat pe vârfurile frunzelor. Un păr deschis este folosit pentru a reduce evaporarea și a proteja împotriva arsurilor solare.

a inflori

Mulți oameni păstrează o bromelia în camera sau biroul lor din cauza florilor uneori destul de spectaculoase și colorate. Totuși, ceea ce este atât de impresionant, nu este deloc floarea propriu-zisă - este destul de mică și discretă la majoritatea speciilor ornamentale. Cu toate acestea, este înconjurat de bractee mari, care apar adesea în culori superbe și persistă, de asemenea, mult mai mult decât florile reale.

Pentru majoritatea speciilor de bromelieze, formarea florilor este un lucru foarte consumator de energie și, prin urmare, unică, ceea ce duce la moartea rozetei de frunze sau chiar la sfârșitul vieții în cazul bromeliei uriașe.

Continuați lectură

Care locație este potrivită?

Selecția mică din gama imensă de specii de Bromeliceae pe care o păstrăm ca plante de casă provin inițial din pădurile tropicale tropicale din America de Sud. Speciile care provin din regiuni montane mai aerisite și mai reci sunt, în general, puțin relevante pentru interesele noastre.

Este de la sine înțeles că ar trebui să oferiți o bromelie ornamentală - Guzmania este deosebit de populară și răspândită - o locație cu cele mai multe condiții tropicale posibile. Deci ar trebui să fie ușor, cald pe tot parcursul și cât mai umed posibil. Cel mai bine este să le așezați lângă o fereastră care lasă să intre multă lumină, dar nu plin de soare.

Temperatura ambiantă preferată de bromeliade corespunde practic cu o temperatură a camerei de aproximativ 20 ° C, pe care mulți o consideră plăcută de caldă. Desigur, se poate încălzi, dar termometrul nu trebuie să scadă sub 18 ° C.

Cele mai importante condiții de amplasament pentru bromeliade ornamentale:

 • luminos, dar nu plin de soare
 • cea mai mare umiditate posibilă
 • Cald tot timpul anului, în jur de 20 ° C și mai cald

Puteți pune, de asemenea, majoritatea bromeliilor ornamentale în afara verii. Dar, din nou, asigurați-vă că nu obține soare direct intens. În plus, punerea în exterior este de obicei posibilă doar în etape - pentru că în nopțile cu temperaturi sub 15 ° C bromelia se îngheață prea mult, astfel încât trebuie să o aduceți înapoi.

Continuați lectură

De ce sol are nevoie planta?

După cum am spus - ca epifite fără rădăcini, majoritatea bromeliilor nu au nevoie de fapt de o oală cu un substrat de sol. În orice caz, nu le puteți hrăni cu ea. Prin urmare, puteți planta soiurile fără rădăcini într-un substrat liber din coajă și mușchi de turbă ca o orhidee. Bromelia nu trebuie să țină acest lucru decât - până când reușește asta, îi puteți oferi ajutor cu puțină sârmă la început. Bromeliile epifite pot fi chiar cultivate pe pietre.

Într-o oală cu sol, puteți manipula bromelia un pic mai bine și o puteți integra din punct de vedere structural și vizual mai omogen în regnul plantelor de interior. Spre deosebire de bromeliile epifite, spre deosebire de bromeliile epifite, un substrat al solului este necesar pentru creșterea terestră, adică și pentru soiurile care formează rădăcini, care se găsesc și printre speciile ornamentale. Ar trebui să fie fără var și permeabil. Puteți utiliza, de asemenea, sol special pentru orhidee, amestecat opțional cu sol normal de ghiveci.

Designul substratului dintr-o privire:

 • pentru speciile epifite: este posibilă cultura în substrat de scoarță și mușchi de turbă sau pe pietre
 • pentru speciile terestre: sol fără var din sol de orhidee și sol de ghiveci

Bromelia de apă

Și când vine vorba de udare, trebuie făcută o distincție între bromeliile fără rădăcini și bromelia terestră. Cele terestre sunt udate în mod natural cu un vas de udare și alimentate cu umiditate prin intermediul substratului solului. Ar trebui să păstrați întotdeauna substratul umed - nu uitați că bromelia este o plantă de pădure tropicală. De asemenea, este important să păstrați întotdeauna pâlnia rozetei umplută cu apă, mai ales vara. Pentru udare, cel mai bine este să folosiți apă fără var la temperatura camerei.

Iarna, cu toate acestea, bromelia poate fi udată doar puțin paralel cu aportul redus de lumină. Apoi, umpleți pâlnia de frunze doar foarte ușor.

Bromeliade epifite, pe care le-ați așezat doar într-o bază uscată, de care să vă țineți, nu folosesc vasul de udat, ci folosesc un dispersor pentru a-și turna apa direct pe frunze, care o absorb cu solzii de aspirație. Criteriile de calitate a apei menționate mai sus se aplică și aici.

Apropo, nu ar trebui să vă abțineți de la pulverizarea bromeliilor terestre - și ele, desigur, ca una sau alta ploaie tropicală blândă!

A nota:

 • păstrați bromelia plantelor terestre umede pe tot parcursul
 • Păstrați pâlnia centrală (4,63 € la Amazon *) în rozeta de frunze umplută întotdeauna cu apă
 • Folosiți apă cu var mic la temperatura camerei
 • Pur și simplu pulverizați bromelii epifite

Continuați lectură

Fertilizați bromelia corect

Bromelia nu are nevoie de multă fertilizare. În timpul fazei principale de vegetație de vară, puteți adăuga puțin îngrășământ lichid în apa de irigații o dată pe săptămână.

Tunderea corectă a bromelia

Subiectul tăierii este, de asemenea, destul de subtil cu bromelia la interior. Creșterea lor compactă și uniformă a rozetelor face inutilă tăierea formală.

Rămâne întrebarea despre îndepărtarea eventual întineritoare și revigorantă a părților de plante moarte. Desigur, frunzele bromeliilor binecuvântează și cele temporale. Când se usucă și se usucă, ar trebui să le scoateți cu atenție sau să le lăsați să cadă singure. Structura de fibre a frunzelor de bromelia nu tolerează tăieturile deosebit de bine.

Continuați lectură

Uscat

Bineînțeles, ar trebui să evitați frunzele uscate ale bromeliilor din interior, păstrându-le cu sârguință umede. Este normal ca frumoasele bractee să se usuce la un moment dat după ce floarea a terminat de înflorit și nu trebuie „tratată”. Pur și simplu păstrați udarea în mod normal - acest lucru promovează dezvoltarea copilului, pentru care bromelia este pregătită după înflorire.

Propagați bromelia

Asta ne aduce la subiectul reproducerii. De cele mai multe ori, bromeliile se reproduc prin Kindel. Acestea cresc ca lăstari laterali - deci trebuie să le tăiați doar de îndată ce s-au maturizat cu rozeta de frunze și rădăcini. Apoi, lăstarea laterală are de obicei aproximativ jumătate din mărimea plantei mamă. Cu toate acestea, ar trebui să fiți foarte atenți atunci când tăiați. Cel mai bine este să folosiți un cuțit proaspăt ascuțit și să îl dezinfectați cu un procent ridicat de alcool înainte de tăiere.

Copilul este așezat într-un substrat slab de var, liber și cel mai bine acoperit cu o folie. În acest fel îi puteți oferi un microclimat umed și protejat uniform pentru a prinde rădăcini.

divide

Împărțirea în sensul clasic, adică tăierea prin rădăcină, este, desigur, deplasată cu bromeliade. Ele pot fi împărțite numai în sensul separării copilului de planta mamă în scop de propagare.

Continuați lectură

Bromelia este otrăvitoare?

În cazul plantelor ornamentale exotice, adesea nu se știe exact dacă nu sunt otrăvitoare - pentru oameni sau pentru animale de companie. La urma urmei, acesta este cu siguranță cazul unor soiuri cu aspect splendid. Cu toate acestea, bromelia nu este în general otrăvitoare. Atât pentru veștile bune. Cu toate acestea, frunzele unor bromelii ornamentale conțin substanțe iritante pentru piele, cum ar fi oxalații de calciu și enzima bromelină. Nu sunt toxice, dar nici copiii mici și animalele de companie nu ar trebui să mănânce frunze de bromelie.

Continuați lectură

mânca

Datorită creșterii lor tipice asemănătoare ananasului, s-ar putea să ne întrebăm dacă alte bromelii în afară de ananas sunt, de asemenea, comestibile în vreun fel. Cu toate acestea, doar fructele ananasului sunt de fapt comestibile. Există câteva soiuri diferite, dintre care consumatorul mediu din această țară nu observă prea multe - deoarece doar soiul Smooth Cayenne este comercializat în comerț și în întreaga lume. Soiuri din alte grupuri, cum ar fi grupurile Queen sau Pernambuco, sunt cultivate în principal în America de Sud pentru consum proaspăt.

sfaturi

La fel ca în cazul multor plante ornamentale tropicale, puteți oferi unei bromelia o climă caldă și umedă preferată, pur și simplu plasând-o în baie. Nu trebuie să monitorizați în permanență dacă umiditatea este suficient de mare.

sortează

Guzmania

Guzmania este probabil cel mai popular și mai răspândit grup de bromelii ornamentale cultivate în această țară. Le puteți găsi pe multe pervazuri, unde evocă stropi exotice de culoare cu bracteele lor strălucitoare în roșu, portocaliu, roz sau galben. Perioada de înflorire este iarna, în perioada decembrie-februarie - cu toate acestea, bucuria înfloririi nu este doar unică, ci, din păcate, și de scurtă durată. Per total, o guzmania poate atinge o înălțime de 30 până la 60 cm. În Guzmaniengatung există până la 200 de specii.

Garoafe cu aer

Cu aproximativ 550 de specii, garoafele aeriene, botanic Tillandsia, formează cel mai divers gen din Bromeliceae. Sunt de tip epifit, deci pot fi cultivate în substrat de mușchi de turbă de coajă sau pe pietre și trebuie pulverizate numai cu apă. Există, de asemenea, specii izolate care cresc pe pământ.

Cu structurile și formele lor bizare, mai ales în tonuri roșiatice până la roz, inflorescențele lor sunt foarte originale și atrăgătoare. Multe subspecii pot atinge dimensiuni foarte diferite. Unele cresc doar la 30 cm înălțime, altele formează singure frunze de până la 50 cm lungime.

Tillandsia este, de asemenea, specifică pentru utilizarea temporară în aer liber.

Sabie în flăcări

Acest gen de bromelie, numit botanic Vriesea, și-a primit numele patetic de la inflorescențele sale în formă de sabie, curbate, strălucitoare, cu bractee în portocaliu aprins până la roșu stacojiu, care apar individual sau în grup. Perioada de înflorire poate fi în perioade diferite ale anului, în funcție de condițiile de mediu. Frunzele Vriesea pot avea o lungime de până la 75 cm, în funcție de soi, cum ar fi hieroglychipca Vriesea. Tulpina florii nu este de obicei mult mai mică.

Frunzele Sabiei Flaming pot fi, de asemenea, foarte decorative, cu structuri delicate de panglică în tonuri cremoase până la roșiatice.

Rozetă cuib

Rozetele cuibului, botanic Nidularium, se caracterizează printr-un aranjament asemănător cuibului rozetei de frunze. Frunzele sale piele, moi, sunt spinoase și au un luciu natural. Inflorescențele se bucură de bracteele viu colorate în tonuri roșii, galbene sau portocalii, care apar cu mult înainte de perioada de înflorire. Floarea însăși produce rozeta cuibului între iunie și septembrie. În funcție de specie, se poate ajunge până la 30 cm.

Lance rozeta

Numele rozetei de lance, botanic Aechmea, este, de asemenea, orientativ - descrie inflorescențele înalte, de până la 30 cm, care sunt împodobite luni întregi de bractee viu colorate. Florile mici sunt colorate în albastru și durează doar foarte puțin. În funcție de subspecie, rozetele de lance ating o înălțime cuprinsă între 35 și 50 cm. Frunzele puternice au, de asemenea, până la 50 cm lungime și până la 10 cm lățime. Sunt înarmați cu spini la margine și la vârful frunzei. Aechmeen, la fel ca Tillandsia, poate sta afară pentru o vreme în perioadele calde de vară cu relativă ușurință.

Ananas ornamental

Nu toți ananasurile sunt cultivate având în vedere fructele dulci și aromate - există și câteva soiuri ornamentale care arată foarte frumos pe pervaz. Unele specii sunt împodobite cu accente de culoare atractive pe frunzele altfel cenușiu-verzui și oferă astfel o vedere exotică extraordinară. Fructele acestor soiuri nu sunt comestibile, dar cu culoarea lor roz închis sunt decorative în felul lor. Cu toate acestea, pentru un ananas ornamental aveți nevoie de spațiu: la o înălțime de aproximativ un metru, poate avea o lățime de până la doi metri.