Găsiți ciuperci porcini - acestea sunt locurile în care cresc

Unde poți găsi ciuperci porcini? - Această întrebare nu este ușor de răspuns

Este un adevărat faptul că culegătorii pasionați de ciuperci nu dezvăluie tuturor locurile lor preferate de descoperire. De fapt, chiar și experții cu experiență în ciuperci fac incursiuni în mod regulat și continuă să caute noi site-uri. Dacă doriți să căutați și să găsiți ciuperci, aveți nevoie de multă răbdare, perseverență și, de asemenea, cunoștințe de specialitate despre habitatele și condițiile în care, de exemplu, boletul crește cel mai bine. Doar cei care știu unde se simt confortabil ciupercile porcini pot căuta în locurile potrivite - și pot găsi ceea ce caută la momentul potrivit. Pe lângă condițiile de amplasare, depinde, de asemenea, în mare măsură de vreme, dacă găsești sau nu ciupercile pe care le dorești.

citește și

  • Ciuperci Porcini și diferitele lor tipuri
  • Depozitați și păstrați ciupercile porcini în mod corespunzător
  • Puteți cultiva singuri ciuperci porcini?

Totul depinde de vremea potrivită

Practic, se aplică regula: ciupercilor le place umed. Un an bun sau rău de ciuperci poate fi adesea prezis încă din primăvară. Când ghiocei sunt în floare și păsările încep să cânte dimineața, ar trebui să plouă mult. Boletusul tânăr se dezvoltă la începutul anului sub formă de bulgări sub formă de pini sub sol și apoi are nevoie de multă umiditate. Dacă nu este ploaie primăvara, ciupercile vor lipsi și toamna. Pe de altă parte, dacă primăvara a fost binecuvântată cu suficiente precipitații, vă puteți aștepta adesea la o recoltă bună încă din iunie. Merită în special căutarea unei furtuni nocturne: pădurea este apoi atât de încălzită de soare încât ploaia creează un adevărat climat de seră.

Momentul potrivit al anului pentru a colecta ciuperci porcini

Primul bolet al anului este boletul de vară (Boletus reticulatus), care, în funcție de vreme, crește adesea din mai / iunie și apoi în septembrie. Pe vreme mai blândă, apare și la sfârșitul toamnei. Boletus de molid (Boletus edulis), pe de altă parte, la fel ca boletusul negru (B. aereus) și boletusul de pin mai rar (B. pinophilus) - pot fi colectate între iulie și noiembrie. Ciupercile Porcini cresc doar până la primul îngheț, după care se termină sezonul și trebuie să recurgeți la ciupercile de iarnă.

Locația ideală pentru o recoltă bogată de ciuperci porcini

Site-urile deosebit de promițătoare pentru ciupercile porcini sunt pădurile de fag cu mult lemn moart pe podeaua pădurii, cât mai puțină acoperire de iarbă și goluri în baldachin, unde razele solare încălzitoare pot ajunge la podeaua pădurii. Ciupercile Porcini adoră astfel de locuri luminoase și calde, care deseori rulează chiar lângă cărări de pădure. În general, puteți recunoaște o bună pădure de boletus prin faptul că pe podeaua pădurii există copaci de diferite vârste și o mulțime de lemn mort. Dar chiar și în pădurile de molid aveți șanse mari să colectați o mulțime de ciuperci porcini. Molidul este omniprezent în lanțurile montane joase, în special în sudul Germaniei există arborete mari. În nordul Germaniei, pe de altă parte, predomină pădurile de pini, unde cu un pic de noroc veți găsi boletul de pin.

Ciupercile trăiesc în simbioză cu anumite specii de arbori

Dar de ce cresc ciupercile porcini sub fag, stejar, molid sau pin? Pur și simplu, boletul trăiește cu aceste specii de arbori într-o comunitate în care ambii parteneri se hrănesc reciproc. Specialistul numește acest sistem „micorize”. Ciupercile cresc cu pânza lor de păianjen fire fine ascunse în pământ sau în lemn. Spre deosebire de plante, totuși, ele nu au nevoie de lumina soarelui pentru a crește, ci în schimb obțin nutrienții necesari direct din copac - pe care, la rândul lor, îi furnizează azot și alte substanțe în schimb. Pe parcursul evoluției, multe ciuperci s-au adaptat anumitor specii de arbori, motiv pentru care acum veți găsi în principal boletus lângă anumite specii de arbori.

Plantele pointer vă arată calea

Dar nu acordați atenție doar copacilor, deoarece prezența anumitor „plante pointer” indică prezența ciupercilor boletus. Ciupercile gustoase porcini cresc adesea chiar lângă toadstools otrăvitoare - dacă găsiți toadstools în pădure, de obicei nu este departe de ciuperca porcini. Acest lucru se datorează faptului că ambele tipuri de ciuperci trăiesc în simbioză cu aceeași specie de copac și, în plus, formează și corpuri fructifere în același timp. Dacă, pe de altă parte, puteți vedea o mulțime de urzici și / sau balsam în locul pe care îl vizitați, vă puteți întoarce cu încredere: Ambele plante indică un sol bogat în azot în care ciupercile porcini nu se simt deloc confortabile.

sfaturi

Dacă doriți să colectați cu succes ciuperci, trebuie să vă treziți devreme: culegătorii pasionați de ciuperci merg în pădure la răsăritul soarelui, astfel încât să rămână doar resturile pentru cei care sosesc mai târziu - dacă puteți găsi ceva. De asemenea, trebuie să te uiți foarte atent, deoarece mai ales la boletusul tânăr, doar pălăria maro, discretă, arată din pământ. Tulpina cărnoasă și groasă este adesea încă adâncă în substrat.