Făină de piatră - origine și utilizare în grădină pentru îmbunătățirea solului

esențialul pe scurt

 • Masa de piatră este o piatră foarte fin măcinată.
 • În funcție de utilizarea intenționată, utilizați diferite tipuri.
 • Făina de piatră din roca vulcanică este potrivită atât pentru îmbunătățirea solului, cât și pentru producerea de compost.
 • Alte soiuri pot fi utilizate pentru combaterea bolilor fungice și a dăunătorilor.

Ce este masa de piatră?

Pudra de rocă sau făina de rocă (14,95 EUR la Amazon *) este exact ceea ce spune numele său: rocă foarte fin măcinată. Cu toate acestea, nu se folosește orice rocă, deoarece, în funcție de scopul dorit, sunt utilizate diferite tipuri de piatră cu proprietăți diferite. Tipuri de roci precum

 • Bazalt (și alte roci vulcanice)
 • Diabază
 • granit
 • calcar
 • Minerale de argilă (bentonită)
 • sau zeolit

citește și

 • Folosiți corect făina de rocă primară
 • Folosiți erbicide în grădină?
 • Aplicați microorganisme eficiente în grădină

Utilizați, deoarece pot fi folosite foarte bine în grădină datorită conținutului ridicat de minerale și oligoelemente. Proprietățile de îmbunătățire a solului ale argilei, rocii vulcanice sau marnei erau deja cunoscute în cele mai vechi timpuri. Conform legislației germane, făina de piatră nu este considerată îngrășământ, ci este clasificată ca aditiv pentru sol.

Digresiune

Există vreo diferență între pulberea de rocă și roca primară?

De fapt, există o diferență majoră între pulberea de rocă și pulberea de rocă primară. Acesta din urmă este format din roci de origine vulcanică care conțin o proporție mare de minerale valoroase și oligoelemente precum calciu, fier și magneziu și, prin urmare, sunt perfecte pentru utilizare în grădină. Făina de rocă primară îmbunătățește solul, promovează formarea humusului și asigură o capacitate mai bună de stocare a apei. La rândul său, pulberea de piatră poate consta și din alte tipuri de piatră cu proprietăți complet diferite, cum ar fi mineralele argiloase.

Aplicații posibile

făină de stâncă

În funcție de tipul de rocă utilizată, pulberea de rocă poate fi utilizată în scopuri foarte diferite. Pulberea fină este folosită în special pentru a îmbunătăți solul grădinii și structura acestuia, este, de asemenea, utilizată pentru combaterea dăunătorilor și bolilor plantelor, pentru a produce gunoi de grajd și compost și pentru lucrări de construcții.

Făina de piatră ca ameliorator al solului

„Făina de rocă primară nu este un îngrășământ, ci un aditiv pentru sol. Ca urmare, nu este potrivit pentru corectarea deficiențelor de nutrienți! "

În scopul îmbunătățirii solului, ar trebui să utilizați pulbere de rocă primară, deoarece doar rocile de origine vulcanică au proporțiile necesare de minerale și oligoelemente. Chiar dacă această masă de piatră este bogată în fier, magneziu și calciu, nu este considerată un îngrășământ - motivul acestei clasificări este lipsa sau doar o cantitate mică de substanțe nutritive principale azot, fosfor și potasiu. Cu toate acestea, utilizarea făinii de rocă primară ca aditiv pentru sol oferă o gamă întreagă de avantaje pentru solul și plantele de grădină:

 • Creșterea capacității de stocare a apei : solurile nisipoase beneficiază în special de îmbogățirea cu făină de argilă, deoarece aceasta îmbunătățește capacitatea de stocare a apei acestor subsoluri foarte permeabile.
 • Îmbunătățirea vieții solului : Mineralele și oligoelementele conținute în pulberea de rocă sunt disponibile imediat organismelor din sol, astfel încât acestea să contribuie direct la formarea humusului. Conținutul mai ridicat de humus, la rândul său, folosește legume și alte plante de grădină fără ca acestea să fie amenințate de o posibilă fertilizare excesivă.
 • Creșterea fertilității solului : făina de rocă conține multe minerale importante și oligoelemente care se îmbogățesc direct în solul grădinii și, astfel, îi cresc calitatea. În același timp, structura solului devine mai sfărâmicioasă și mai slăbită. În plus, în funcție de tipul de rocă utilizată, pulberea de piatră este potrivită pentru îmbunătățirea unei valori a pH-ului prea mici.
 • Disponibilitate lentă a plantelor : întrucât masa de piatră trebuie să reziste complet înainte ca plantele să poată absorbi substanțele nutritive pe care le conține, nu există riscul supra-fertilizării - în schimb, este eliberată lent și foarte treptat plantelor.

Tipuri adecvate de masă de piatră

Există diferite pulberi de rocă primare care constau din diferite roci părinte. În acest tabel, am compilat în mod clar pentru ce făină de rocă este cea mai bine folosită în grădină.

Tipuri de mese de rocă primare
Părinte rockIngrediente principalePosibile domenii de aplicare
bazaltFier, magneziu, alte minerale și oligoelementeFurnizarea de minerale și oligoelemente, creșterea vieții solului în grădina și în compost
DiabazăFier, magneziu, alte minerale și oligoelemente, în special calciuFurnizarea de minerale și oligoelemente, creșterea duratei de viață a solului în grădina și în compost, scăderea valorii pH-ului solurilor excesiv de alcaline
granitconținut redus de mineraleCreșterea duratei de viață a solului în grădina și în compost, scăzând valoarea pH-ului solurilor excesiv de alcaline
BentonitaMinerale argiloaseÎmbunătățirea capacității de stocare a apei, îmbunătățirea raportului de argilă și humus, în special pentru solurile nisipoase
Zeolitconținut redus de mineraleÎmbunătățirea capacității de stocare a apei, efect puternic alcalin

sfaturi

Ar trebui să utilizați făină de lavă atunci când aveți grijă de plante care consumă intens, cum ar fi roșiile și peluzele. Acesta conține cea mai mare proporție de micronutrienți și, prin urmare, este deosebit de potrivit pentru acest scop.

dozare

Modul în care dozați masa de piatră depinde de diverși factori. Mai presus de toate, compoziția solului de grădină și valoarea pH-ului acestuia, precum și produsul selectat în mod specific determină cât de mult din material ar trebui sau puteți aplica. Prin urmare, trebuie să studiați cu atenție recomandările producătorului și să vă asigurați că măsurați pH-ul solului de grădină înainte de al utiliza. Pentru ca un efect vizibil să apară, materialul trebuie aplicat în mod regulat - mai ales anual - o aplicație una sau două de obicei nu prezintă niciun succes vizibil.

cerere

făină de stâncă

Făina de rocă poate fi împrăștiată și prelucrată în pământ sau dizolvată în lichide (cum ar fi apa de irigare sau gunoi de grajd) și aplicată în acest mod. Materialul este, de asemenea, foarte potrivit pentru stimularea vieții microbiene în compost și, astfel, accelerarea descompunerii materialului organic - în afară de faptul că substanțele nutritive conținute în făină de rocă sunt adăugate la compost și astfel îl îmbogățesc cu minerale.

Puteți aplica făină de rocă primară în trei moduri:

 • Presărați direct uscat pe pământ (de exemplu, între rânduri de legume)
 • lucrați în sol (de exemplu, când dezgropați, când plantați)
 • Se dizolvă în apă sau îngrășământul plantelor și se udă plantele

Pentru a prelucra făina de piatră în pământ, procedați în felul următor:

 1. Alegeți o zi uscată și fără vânt primăvara sau toamna târziu.
 2. Umeziți bine solul în prealabil, astfel încât făina fină să nu sufle.
 3. Se întinde făina de stâncă direct pe paturi.
 4. Purtați gură și protecție respiratorie!
 5. Lucrați materialul în pământ cu o sapă.
 6. Masa de piatră trebuie prelucrată în sol cu ​​o adâncime de aproximativ trei până la cinci centimetri, deoarece aici este cel mai bine absorbit de rădăcini.

În timpul sezonului de creștere, adăugați numai masa de piatră în apa de irigație sau în gunoiul de grajd pe care l-ați pregătit singur. Acesta din urmă are, de asemenea, avantajul că preparatul miroase mai puțin intens - materialul leagă mirosul neplăcut.

Digresiune

De unde știu ce pH are solul meu din grădină?

Puteți determina valoarea pH-ului solului de grădină cu un test simplu de la farmacie sau specialist în grădină. Pentru aceasta aveți nevoie de benzi de testare, pe care le țineți într-o probă de sol amestecată cu puțină apă (este esențial să urmați instrucțiunile producătorului!). Pe baza decolorării lor, puteți spune dacă solul este alcalin (bazic) sau acid. Apoi selectați făina de rocă adecvată pentru a neutraliza aciditatea respectivă.

Protecția plantelor

Cu toate acestea, făina de piatră nu este potrivită numai pentru îmbunătățirea solului, ci poate fi folosită și în pesticide pentru combaterea dăunătorilor și a bolilor fungice. Speciile de roci bogate în silice, cum ar fi granitul, sunt predestinate în acest scop și resping atacatorii atât din speciile animale, cât și din cele fungice.

sfaturi

Dar fii atent! Unele plante nu tolerează făină de piatră. Mai presus de toate, aceasta include plante cu preferință pentru solurile acide, cum ar fi hortensiile, rododendronii și azaleele, camelii și tufele de afine.

Împotriva bolilor fungice

făină de stâncă

Acidul silicic întărește țesutul vegetal și îl face mai puțin susceptibil la pătrunderea agenților patogeni fungici. Pentru ca plantele dvs. să poată beneficia de această proprietate, pregătiți un amestec de pulverizare din granit sau dintr-o altă masă de piatră care conține siliciu:

 1. Se amestecă 200 de grame de făină de piatră cu puțină apă.
 2. Diluați treptat amestecul cu zece litri de apă.
 3. Umpleți spray-ul într-un dispozitiv de pulverizare.
 4. Pulverizați plantele pe cale de dispariție o dată pe săptămână.
 5. Pulverizați într-o zi acoperită sau dimineața devreme

Dacă nu utilizați întreaga sumă imediat, puteți salva restul până la următoarea utilizare. Apoi, totuși, amestecul de pulverizare trebuie mai întâi amestecat bine, pe măsură ce praful de piatră se depune.

Împotriva dăunătorilor

Dacă aveți probleme cu dăunători precum păduchii, păianjenii (păianjenul roșu), tripsul etc., vă ajută să pulverizați regulat plantele în cauză cu făină de piatră. Praful fin împiedică insectele să respire și să se miște, motiv pentru care micuțele animale dispar rapid. Aplicați masa de piatră uscată pe plante, de exemplu cu ajutorul unei seringi cu pulbere sau a unei perii de mână (înmuiați peria de mână în făină și apoi agitați-o peste plante). Cel mai bun moment al zilei pentru acest proiect este dimineața devreme, când plantele sunt încă umede de rouă. De altfel, făina de rocă este deosebit de potrivită ca agent preventiv împotriva notoriei molii de arborele.

Împotriva melcilor

Melcii sunt probabil cea mai mare pacoste din orice grădină. Creaturile vorace pot fi adesea împiedicate să mănânce salată și alte legume delicioase și plante ornamentale cu mare dificultate. Cu un inel de protecție gros de cinci până la zece centimetri gros din pudră de rocă, puteți ține melcii departe de plantele de grădină și, în același timp, asigurați-vă că solul și plantele primesc o porțiune suplimentară de minerale. Pe de altă parte, o pastă intensă în miros făcută din făină de piatră și usturoi zdrobit și ceapă tocată, pe care o aduceți în pasajele rozătoarelor, ar trebui să ajute împotriva mușcăturilor.

Împotriva buruienilor din articulații

Youtube

Îmbinările dintre plăcile de pavaj sau plăcile de terasă tind să devină rapid acoperite de buruieni. Dacă nu doriți să scoateți în permanență buruienile obraznice, nu aveți de ales decât să închideți bine aceste goluri. Cu toate acestea, multe chituri - de exemplu silicon - nu permit scurgerea apei de ploaie. Dacă, pe de altă parte, îl umpleți cu făină de rocă, îmbinările sunt sigilate împotriva buruienilor și încă lasă să treacă apa. Materialul cu granulație fină umple chiar și cele mai mici cavități și, de asemenea, scade valoarea pH-ului în zona tratată cu el - astfel încât buruienile nu au nicio șansă.

Cu toate acestea, nu utilizați nicio masă de rocă în acest scop, ci mai degrabă o masă de granit cu un conținut cât mai scăzut de nutrienți. Acest tip de piatră conține doar câteva minerale care favorizează creșterea și este, de asemenea, preparat de unii producători (cum ar fi Dansand) ca mortar. Pudra de piatră pentru chituire este disponibilă în diferite culori pentru a se potrivi cu culoarea plăcilor de terasă sau a pavajelor.

Unde pot obține făină de piatră?

Practic, puteți obține făină de piatră în fiecare magazin de bricolaj și centru de grădină, iar reducătorii au și oferte ieftine din când în când. Cu toate acestea, înainte de a-l accesa, citiți mai întâi cuprinsul. Nu fiecare făină de piatră este potrivită pentru fiecare scop, iar ofertele ieftine din magazinele de reduceri conțin, în special, în principal cărămidă cu nisip-var sau granit - ambele sunt inutile pentru îmbunătățirea solului, de exemplu. Dacă sunteți în căutare de pulbere de rocă primară în special, ar trebui să fiți deosebit de atenți: deoarece acest nume nu este protejat de lege, roca de lavă de înaltă calitate nu este întotdeauna utilizată pentru aceasta.

întrebări frecvente

Masa de piatră este otrăvitoare?

Nu, făina de piatră nu este otrăvitoare. Există chiar și soiuri care sunt potrivite pentru consumul uman (și se presupune că servesc sănătății, dar este adevărat?). Cu toate acestea, materialul este atât de fin, încât este ușor inhalat în timpul utilizării și apoi intră în organele respiratorii. Aici, la rândul său, praful de piatră fin, dar încă destul de ascuțit, poate provoca iritații dureroase. Prin urmare, lucrați întotdeauna cu protecție respiratorie ori de câte ori este posibil.

Ce costă masa de piatră?

Prețurile pentru făina de rocă variază și depind în mare măsură de produsul pe care doriți să îl achiziționați, în funcție de dimensiunea ambalajului. În funcție de faptul dacă este un brand bine-cunoscut sau un produs discounter, materialul poate fi la fel de scump pe cât este de ieftin. În plus, compoziția este relevantă și pentru preț: făinile de piatră de înaltă calitate realizate din rocă de lavă sunt în general mai scumpe decât variantele ieftine din nisip și calcar. Deci nu prețul este cel care decide aici, ci aplicația dorită.

Dacă este posibil, utilizați întotdeauna pachete mari de la 25 de kilograme. Acestea sunt mai ieftine în ceea ce privește prețul kilo și, dacă produsul va oferi cu adevărat rezultate vizibile în grădină, veți avea nevoie de cantități destul de mari din acesta. Masa de piatră poate fi păstrată practic la nesfârșit imediat ce este menținută uscată.

Ce alternative există la făina de piatră?

În funcție de ceea ce faci cu el și de ceea ce vrei să obții, ai diferite alternative la făina de piatră. Dacă valoarea pH-ului este acidă, puteți utiliza și var de grădină (9,46 € la Amazon *) pentru a îmbunătăți solul. Cu sol normal, compostul sau gunoiul de grajd putrezit sunt foarte potrivite. Aceste materiale au, de asemenea, un efect fertilizant, care la rândul său nu poate fi utilizat cu praful de piatră. Varul de alge ajută, de asemenea, împotriva dăunătorilor, iar gunoiul de grajd auto-fabricat, cum ar fi urzica sau coada calului, este potrivit pentru combaterea și prevenirea bolilor plantelor.

sfaturi

În loc să calci pomii fructiferi iarna pentru a-i proteja de dăunători și crăpături de îngheț, poți folosi și pudră de argilă amestecată cu apă. Aceasta protejează la fel de bine împotriva daunelor provocate de frig și sigilează lacunele pe care mulți dăunători le place să le folosească ca locuri de iarnă.