Pom cu fructe cu lichen - ce înseamnă?

Ce sunt lichenii?

Lichenul nu este o plantă în sine, ci o comunitate de ciuperci și alge. Ambele formează o simbioză în care se susțin reciproc. Ciupercile sunt capabile să preia apă și substanțe nutritive din sol sau din aer, în timp ce algele produc substanțe nutritive cu ajutorul fotosintezei. În acest fel cele două organisme se condiționează și se hrănesc reciproc. Există în jur de 2000 de specii diferite care pot avea un aspect foarte diferit, iar spectrul de culori variază, de asemenea, foarte mult. Lichenul se poate întinde liber pe subsolul lor, dar unele specii sunt, de asemenea, puternic îmbinate cu acesta.

citește și

  • Nu vă fie frică de licheni de pe cireși
  • Frunzele magnoliei indică sănătatea plantei
  • Alge, mușchi și licheni de pe copaci - vegetația este dăunătoare?

Lichenul dăunează pomului fructifer?

Deoarece lichenii au crescut predominant copaci slabi și bătrâni, mulți grădinari îi suspectează că vor provoca daune considerabile. Acest lucru nu este adevărat, deoarece lichenii sunt autosuficienți și nu depind de pomul fructifer ca sursă de hrană. Își filtrează nutrienții din aer și nu din căile copacului infectat. Nici aceste organisme nu împiedică creșterea scoarței, la urma urmei, din cauza lipsei rădăcinilor, nu pătrund în Cambrian, unde se formează scoarța. Cu toate acestea, prezența lor este adesea un semn că arborele nu merge bine: lichenul preferă să colonizeze copacii deja slăbiți, deoarece aceștia nu mai produc suficienți anticorpi. Acest lucru este valabil mai ales pentru copacii care suferă de o lipsă de nutrienți sau care sunt prea întunecați.

Când și cum trebuie îndepărtat lichenul?

Prin urmare, lupta împotriva lichenilor nu este necesară. Totuși, ceea ce puteți face este să îmbunătățiți condițiile pentru arborele dvs. infestat. Acest lucru se poate face prin slăbirea solului și fertilizarea sau mutarea acestuia într-o locație mai însorită. Dacă arborele este puternic acoperit de licheni și de multe ori trebuie să se lupte cu infestarea recurentă cu dăunători, îndepărtarea poate fi încă utilă: unor agenți patogeni și dăunători le place să se ascundă în organisme. Cu toate acestea, lichenii pot fi îndepărtați numai cu o spălare puternică cu o perie rigidă - agenții chimici nu sunt aprobați pentru uz casnic.

sfaturi

Lichenii sunt considerați plante indicatoare pentru un aer curat și sănătos: Deoarece organismele nu au organe excretoare, acestea sunt foarte sensibile la poluanții din aer. Ergo, poți fi fericit dacă găsești copaci acoperiți cu licheni în grădina ta: Acest lucru înseamnă pur și simplu că aerul tău este literalmente curat.